Šport > Zimski športi
800 ogledov

Če Ilki Štuhec danes uspe, se bo zapisala v zgodovino

Ilka Štuhec Méribel Epa
Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je pripravljena za napad na tretje odličje na svetovnih prvenstvih. Dvakratna svetovna prvakinja v kraljevski disciplini alpskega smučanja iz leta 2017 in 2019 bo na današnjem ženskem smuku nosila startno številko 15. Tekma na progi Roc de Fer v Meribelu se bo začela ob 11. uri.

Boj za zlato, srebrno in bronasto snežinko bo s številko 1 odprla Avstrijka Stephanie Venier.

Italijanka Sofia Goggia, ki je v tej sezoni zmagala na štirih od šestih izpeljanih smukov za svetovni pokal, se bo na progo podala s številko 6. Na preostalih dveh sta slavili Štuhec in rojakinja Goggie Elena Curtoni.

Naslov iz Cortine d'Ampezzo pred dvema letoma brani Švicarka Corinne Suter, ki bo startala kot osma. Suter je tudi olimpijska prvakinja iz Pekinga. Na startu je sicer zgolj 29 tekmovalk.

Štuhec, ki je na prvem treningu zasedla tretje mesto, na drugem pa ni nastopila, saj si je vzela dan premora, je na petkovem zadnjem treningu vpisala 18. čas, za v petek najhitrejšo Goggio je zaostala 1,54 sekunde.

Goggia je postavila najhitrejši čas tudi prvega treninga. Na drugem treningu pa je bila pred vsemi Venier.

Pred Štuhec je leta 2015 smukaško konkurenco pokorila Tina Maze na SP v Beaver Creeku v ZDA.

Štuhec čaka zmenek z zgodovino. Postala bi lahko komaj tretja alpska smučarka z osvojenimi tremi naslovi svetovne prvakinje v smuku, gre za dosežek, ki sta ga doslej dosegli Nemka Christel Cranz, ki je tekmovala še pred drugo svetovno vojno, in Avstrijka Annemarie Moser-Pröll, šampionka iz osemdesetih let.

Štuhec lahko z 32 leti postane najstarejša dobitnica zlate medalje v smuku na SP. Trenutno ima ta starostni dosežek v lasti Maze, ki je bila leta 2015, ko je osvojila naslov smukaške šampionke, stara 31 let.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.