Šport > Zimski športi
63 ogledov

Ilka Štuhec: "O, to pa ni več kar tako"

ilka štuhec lake louise smuk zmaga Profimedias
"Ne, vedela sem, da, če smučam dobro, lahko spet zmagam. A nisem razmišljala o tem. Treba se je bilo pripraviti na novo. Vsi smo začeli iz nule,“ je po drugi zmagi na smuku v kanadskem Lake Louisu v dveh dneh dejala Ilka Štuhec.

Takih, dvojnih zmag, smo bili do zdaj v Kanadi navajeni od Američanke Lindsey Vonn, ki je poškodovana. Kljub temu uspeh ni nič manjši, saj je za svoji prvi dve zmagi v karieri Ilka Štuhec dvakrat zapored ugnala prvo favoritinjo Švicarko Laro Gut.

Po prvi zmagi je Štajerka hitro zaspala, čeprav priznava, da je uspeh prišel za njo in ji je to pred drugim smukom pobralo kar nekaj moči: "Poskušala sem se skoncentrirati, odmisliti vse skupaj in se pripraviti na drugi smuk. Zaspala sem zgodaj, a sem se zbudila ob štirih, ker nisem mogla več spati."

Rdeča majica ji je vlila novih moči

Ko se je zjutraj zbudila, si je rekla, da želi predvsem uživati in pokazati, da zmaga ni bilo naključje. V zadnjem času je v dobri formi. Dodatne moči ji je vlila tudi rdeča majica vodilne v smukaškem seštevku svetovnega pokala: "Super, ''ful fajn''. Že včeraj na razglasitvi sem si rekla, o, to pa ni več kar tako. Dobila sem dodatno samozavest, tako , da si res, res zaupam."

Mariborčanka je dejala, da to ni bila idealna vožnja. Zagotovo bo skupaj s trenerjem Gregor Koštomajem, tako kot po zmagi v petek, analizirala vožnjo in skušala popraviti napake. Koštomaj se je po drugi zmagi odpravil nazaj na teren, kjer je preveril postavitev nedeljskega superveleslaloma, medtem, ko je Štuhečevo čakalo še kup obveznosti z novinarji, žrebanje štartnih številk, video analiza ... In seveda, oder za prve tri. Je bilo še slajše, kot v petek stopiti na najvišjo stopničko? "Mislim, da je bilo kar podobno. Oziroma ne. Lažem. Prvič je bilo lepše, a tudi v drugo je bilo super."

ilka štuhec | Avtor: Profimedias Profimedias

Trener takoj vedel, da je s progo opravila z odliko

Trener Grega Koštomaj je najprej spregovoril o načrtu za sobotno vožnjo: ''Na nekaterih odsekih ni bila najbolj hitra. Poiskala sva detajle na katerih odsekih je možno še kaj izboljšati, oziroma pridobiti kakšno stotinko." Spet sta bila uspešna in to kljub temu, da so start prestavili nižje, Ilka pa je na prvi tekmi blestela prav v zgornjem delu. Temu so morali prilagodili taktiko, ki jo je naša nova šampionka odlično izpeljala.

Po tem, ko je s štartno številko 4 z lepo prednostjo prevzela vodstvo, so glavne favoritinje še čakale na startu. Koštomaj je o spremljanju vožnje drugih povedal: ''Moram priznati, da je bilo malo drugače kot prvi dan, saj je bila po njenem prihodu v cilj večina še vedno na startu. A takoj sem videl, da je smučala zelo sproščeno, napadalno, agresivno. Vedel sem, da bo rezultat zelo dober. Da bo zmagala, je težko tako hitro oceniti." Trener pravi, da so jim šle na roko tudi vremenske razmere, zato se je bilo tistim z višjimi startnimi številkami težko uvrstiti naprej. A to nič ne zmanjšuje teže Ilkine vožnje in njenega pristopa, ki „je bil spet vrhunski.'

V nedeljo Ilko Štuhec čaka še superveleslalom. ''Nabirajo se pozitivne emocije. Bolj se bomo ukvarjali s tem, da se umiri, kot pa s čim drugim. Proga bi nam morala kar ustrezati, glede na postavitev. Je pa slabša vremenska napoved," še pravi Koštomaj in zaključuje, da bodo ostali na realnih tleh: "Gremo naprej s pričakovanji in z realnimi cilji. Ne bomo poskušali kam odleteti. Naredili bomo svoje in videli kaj bo.''

Komentarjev 3
  • Janez_53 12:04 04.december 2016.

    Očitno ženska smučarija ne bo propadla po odhodu Tine Maze! Bravo Ilka, pokaži jim vraga!

  • Papaja Popi 08:02 04.december 2016.

    Fenomenalno.

  • blueone 07:10 04.december 2016.

    Noro Ilka, sedaj pa samo tako naprej!