Šport > Zimski športi
1319 ogledov

Ilka Štuhec razkrila, kaj je počela na dopustu

Ilka Štuhec Štuhčeva je tudi uradno potrdila, da izpušča sezono 2017/2018.
Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec se bo v četrtek odpravila na ključni del priprav na snegu.

Tako kot lani bo Ilka Štuhec mesec dni trenirala v Čilu. Najprej dva tedna v El Coloradu, nato pa še dva tedna v bližnji La Parvi, kjer bo smukaško formo pilila s člani slovenske moške reprezentance v hitrih disciplinah.

"Po Aspnu (finalu minule sezone svetovnega pokala, op. STA) sem si vzela nekaj kratkih dni odmora, potem pa smo do konca maja trenirali na snegu v švicarskem Laaxu, italijanskem Livignu in avstrijskem Kaunertalu. Potem pa je bil res dopust, celih 12 dni, če se ne motim. Nato pa so se začele kondicijske priprave, najprej doma štiri tedne in na morju na Hrvaškem tri tedne. Prejšnji teden sem bila spet na snegu. Osrednji cilj priprav je bil izboljšati raven kondicije. Glede na to, da sem bila ob koncu minule sezone bolje pripravljena kot ob koncu lanske, smo lahko stvari le še nadgrajevali. Vse je potekalo po planu in sem zelo vesela, da sem tako daleč, da gremo lahko že na jug," je pred odhodom v Čile ob druženju z novinarji v hotelu Cubo v Ljubljani povedala Ilka Štuhec.

lindsey vonn Škandal Šport Gole fotografije Lindsey Vonn preplavile splet

"Priprave so bile podobne lanskim, mogoče so bili drugačni kakšni detajli, kakšno stvar smo prilagodili, posodobili. V kondiciji smo dodali več sprintov, poskokov, kdaj je bil na začetku tudi kakšen protest od kolena, levega in desnega, nič resnega. Vse skupaj je na višji ravni, kot je bilo, so zahtevnejše in drugačne vaje, tudi v fitnesu. Gre za bolj kompleksne zadeve, ne samo surova moč, na naravnih podlagah, v oteženih okoliščinah. Zadnji teden priprav se mi je pridružila kineziologinja Anja Šešum, dva tedna pred tem sem bila skupaj z mamo in nečakinjo, tako da je bilo res super. Smo malo nadoknadile čas, ki smo ga zamudile čez zimo. Skušam se pripraviti enako, čim bolj sproščeno, osredotočam se nase, dajem vse, kar lahko, na treningu ali pri počitku, tudi počivati je treba vmes. Ogromno je pa novih obveznosti, ki jih skušamo smiselno uskladiti z vsem ostalim, da ne motijo preveč procesa priprav," je omenila Štuhčeva.

Vsi začenjajo z ničle

"Za enkrat gre vse po planu, tudi kondicijsko sem trenirala dovolj, česar smo se na začetku malo bali, da bo kak teden zmanjkal glede na vse dodatne obveznosti, ki jih je prinesla dobra sezona. To je zdaj mimo, treba se je pripraviti za naprej, na tekmah nikjer ne bo pomembno, kako je bilo, kaj je bilo lani, samo to, kako se je kdo pripravil na novo sezono, in gremo v bistvu vsi z ničle," se je na novo sezono ozrla Mariborčanka, ki je v minuli sezoni zbrala 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa končala z osvojenim malim smukaškim globusom in drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njo se je uvrstila le Američanka Mikaela Shiffrin.

ilka štuhec Šaljivki Šport Štuhčeva ni ostala dolžna Ferkovi

"Za treninge v Čilu pričakujem, da bodo tako dobri, kot so bili lanski. Zaenkrat kaže, da bo dovolj snega, pogoji so super, upam, da nam bo služilo tudi vreme in da bomo delali tako, kot je treba," je še dodala o pripravah na južni polobli, kjer seveda upa, da ne bo pretirano velike gneče: "Proga je ena, ekip je pa kar veliko."

V Čile se bodo odpravili iz Bologne v Madrid, kjer bodo nato prestopili na let v čilski Santiago. Z Ilko Štuhec potuje njena celotna ekipa, trener Gregor Koštomaj, kineziologinja Anja Šešum, mama Darja Črnko, ki bo imela pomoč pri servisu smuči. Gre za novo okrepitev Škofjeločana Luko Križaja.

"Mislim, da je vsaka tekma za sebe zelo pomembna, olimpijske igre so vrhunec sezone. Glede tempiranja forme delam tako, kot mi rečeta Darja in Grega, torej po njunih načrtih in navodilih. Je pa res, da ima veliko tekmovanje svojo težo, ampak mislim, da tudi vseh ostalih ne gre zanemariti. Kar se moje osebne psihične priprave tiče, bom tako kot čisto vedno do zdaj na vsaki tekmi, ki jo bom startala, dala vse od sebe, ali je to svetovni pokal, olimpijada ali katerakoli tekma nižjega ranga."
Ilka Štuhec

Sölden zaenkrat v planu

ilka štuhec lake louise smuk zmaga | Avtor: Profimedias Profimedias

Lani je sezono začela v kanadskem Lake Louisu, ko je tekmice presenetila s smukaškim dvojčkom zmag. Tokrat si želi, da bi sezono začela že na veleslalomski premieri na ledeniku Rettenbach: "Sölden je zaenkrat v planu, ampak bomo videli, kako in kaj. Pred mano je cel mesec priprav v Čilu, jeseni velikokrat rada zbolim za kak teden, veliko je odvisno tudi od forme, se bomo sproti odločali. Upam seveda, da bolezni ne bo."

S tem, kaj počnejo tekmice se ne ukvarja: "Ne ubadam se s tem, kaj kdo počne. Kar se socialnih omrežij tiče, lahko objaviš tisto, kar hočeš. Meni je zabavno objaviti kako fotografijo z mojo kravico Išo ali borovnice, ki jih rada jem. Ko treniram, pa treniram, nimam časa in volje in se ne snemam, takrat so mi pomembnejše druge stvari, seveda objave pogledam, opazim to, kar delajo, ampak me ne 'prizadane'."

Za konec je še razkrila, kaj počne, ko je res na dopustu: "Letos sem se poskusila naučiti deskati na valovih, ni bilo ravno najbolj uspešno. Je dosti bolj zahtevno, kot zgleda, vsekakor pa zelo zabavno. Nisem čisto obupala, da ne bi poskusila še kdaj. Na dopustu drugače lahko ležim in berem knjigo cel dan, kdaj me zgrabi, pa grem malo teči, nič posebnega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.