Šport > Zimski športi
7445 ogledov

Legendi pri 45 letih uspel še en veliki met

Kasai Planica svetovni pokal finale smučarski skoki Saša Despot
Če komu, potem naziv žive športne legende pripada smučarskemu skakalcu Noriakiju Kasaiju.

Zimzeleni Noriaki Kasai je pri 45 letih osvojil naslov državnega prvaka v smučarskih skokih. Japonski veteran je na tekmi v Sapporu pristal pri 130,5 in 134 metrih ter slavil z izkupičkom 276,1 točke. "Zelo sem vesel. Ponovno verjamem vase. Napredujem po pričakovanjih. Zdaj se res veselim," je pred olimpijsko sezono dejal legendarni 'Kasasan'.

Drugo in tretje mesto sta osvojila brata Junshiro in Ryoyu Kobayashi, ki skupaj štejeta 47 let. Ko je Kasai že skakal v svetovnem pokalu, se nobenem od njiju še ni rodil. Za omenjeno trojico so se zvrstili Taku Takeuchi, Daiki Ito in Hiroaki Watanabe.

Olimpijska sezona 2017/2018 bo za Kasaija že 29. po vrsta. Debitiral je daljnega leta 1988, prve zmage se je veselil v češkem Harrachovu leta 1992, ko Petra Prevca še ni bilo na svetu, Primož Peterka, ki se je upokojil pred šestimi leti, pa je štel zgolj 13 pomladi.

Kasai je rekorder po številu sezon (28), posamičnih (591) in ekipnih tekmah (63) v svetovnem pokalu. Nastopal je v štirih različnih desetletjih (80-ta, 90-ta, 00-ta, 10-ta) in se udeležil sedmih olimpijskih iger.

Med njegovo prvo in zadnjo zmago v svetovnem pokalu je minilo neverjetnih 22 let in 252 dni. Z 42 leti in 176 dnevi je najstarejši zmagovalec tekme za svetovni pokal. S 43 let in 293 dnevi je najstarejši tekmovalec, ki je kdajkoli stal na stopničkah na ekipni tekmi. S 44 leti in 293 dnevi je najstarejši tekmovalec, ki je kdajkoli nastopil na tekmi svetovnega pokala.

Vse rekorde lahko v prihajajoči sezoni še izboljša.

noriaki kasai | Avtor: Epa Epa

Na olimpijskih igrah v Sočiju je postal najstarejši dobitnik posamične olimpijske kolajne (41 let in 254 dni), dva dni kasneje pa še najstarejši dobitnik ekipne kolajne (41 let in 256 dni). Med njegovo prvo in zadnjo olimpijsko kolajno sta minili kar dve desetletji, Kasai je bil namreč srebrn na OI v Lillehammerju (1994).

V karieri je zbral 17 zmag na tekmah za svetovni pokal, njegov najboljši izkupiček ob koncu sezone pa je tretje mesto v sezonah 1993 in 1999. 

"Ko sem bil otrok, sem sovražil poraze. Kadarkoli, kjerkoli in proti komurkoli. Morda je to skrivnost mojih uspehov," je nekoč izjavil 45-letni veteran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice