Šport > Zimski športi
15204 ogledov

"Ko je pil, je postal agresiven, prijatelji pa so ga provocirali"

miran tepeš
Ob smrti legendarnega Finca je spomine na rivala obujal nekdanji slovenski smučarski skakalec Miran Tepeš.

Pokojni finski smučarski skakalec Matti Nykänen je bil eden največjih športnikov svojega časa. Serijski zmagovalec, večkratni olimpjski in svetovni prvak ter dobitnik štirih velikih kristalnih globusov je bil v začetku 80. let pionir novega poglavja smučarskih skokov.

Matti Nykänen se bo moral pošteno zamisliti nad svojim vedenjem. (Foto: AFP) Velik šok Šport Umrl je legendarni Matti Nykänen

"Matti je bil velik talent. Spremenil je skakanje. Pred njim se je skakalo zelo na moč. Z njegovim vzponom se je spremenil sistem treninga. Prihajati so začeli lahki tekmovalci. Premagoval jih je s svojo tehniko," je povedal nekdanji slovenski skakalec Miran Tepeš.

"V tistem obdobju so se dogajale velike spremembe. Včasih se je peš hodilo na skakalnico, takrat so se začele pojavljati žičnice. Ni bilo več potrebne toliko fizične moči, da si zdržal trening. Matti je bil lahek po svoji telesni konstituciji, kar je bila tudi njegova prednost. Bil je skakalni genij. Dobro je skakal. Sicer ne zelo lepo, a daleč," je dodal.

matti nykanen | Avtor: Epa Epa
Nykänen je imel status športnega superzvezdnika. "Skakalci so imeli v tistem času na Finskem podoben status kot rock zvezdniki. Ne samo Finci, tudi ostali, ki smo tam tekmovali. Dekleta so množično čakala pred hoteli, da so nas videla. To se je potem spremenilo. Skoki so bili res zelo priljubljeni," nam je pojasnil Tepeš, ki je pokojnega Finca dobro poznal. "Seveda, saj smo skupaj skakali. Nikoli ni bil preveč zgovoren. Težava je bila tudi v tem, da ni govoril jezikov. Komunicirali smo bolj na kratko."

Slava in denar sta terjala svoj davek, za nameček je imel Finec še presnovne težave, kar je vse skupaj samo še potenciralo. "Že takrat je imel nekaj težav z alkoholom. Vsi mislijo, da je veliko pil, vendar njega je že malo alkohola povsem vrglo iz tira. Postal je agresiven, kar je vodilo v težave. Imel je prijatelje, ki so ga provocirali. Popil je polovico piva in že se je začelo. Vedno je potreboval nekoga ob sebi, ki je skrbel, da se to ne bi zgodilo. Očitno je imel težave s presnovo. Ni prenesel opojnosti," je pojasnil Tepeš.

"Vsi mislijo, da je veliko pil, vendar njega je že malo alkohola povsem vrglo iz tira. Postal je agresiven, kar je vodilo v težave. Imel je prijatelje, ki so ga provocirali. Popil je polovico piva in že se je začelo."

Miran Tepeš

Njune poti so se v zadnjih letih še nekajkrat prekrižale. "Občasno smo se videvali. Malo se je še ukvarjal s skoki. Ko smo imeli tekme na Finskem, je nastopal s svojo skupino. Ob takšnih priložnostih smo se srečevali."

Njegova zgodba se je končala tragično, saj je bil vselej obdan z napačnimi ljudmi. "Vse je bilo povezano z alkoholom. Po dveh decilitrih se ni več nadzoroval in je postal agresiven. Ljudje so ga spodbujali, saj so radi videli, da počne neumnosti. Imel je nesrečno družbo. Vse skupaj je šlo navzdol. Iz superzvezdnika je postal tragična figura," je sklenil Tepeš.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice