Šport > Zimski športi
36517 ogledov

Zaskrbljujoče razkritje Stefana Krafta: "Doslej nisem govoril o tem, ker ..."

Stefan Kraft Epa
Po peti zmagi Stefana Krafta v letošnji sezoni so na dan prišle zaskrbljujoče informacije o stanju avstrijskega šampiona.

Avstrijec Stefan Kraft nadaljuje v vrhunskimi predstavami v novi sezoni svetovnega pokala smučarskih skokov, potem ko je na drugi preizkušnji v Engelbergu prekinil prevlado nemških skakalcev in se še petič v tej zimi zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. 

Tridesetletni skakalni veteran je z zmago na generalki pred prestižno novoletno turnejo še povišal prednost v skupnem seštevku in oddal resno kandidaturo za drugega zlatega orla, katerega je edinkrat doslej osvojil v sezoni 2014/2015.

Kraft se je do zmage na nedeljski tekmi dokopal po zaslugi odličnega nastopa v finalu, kjer se je s petega mesta zavihtel na prvo. Pri tem so mu šli na roko tudi dobri tekmovalni pogoji. Za dvojno avstrijsko slavje je poskrbel njegov rojak Jan Hörl, s tretjim mestom pa je dobro formo pred tradicionalno četverico tekem v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu potrdil Nemec Pius Paschke.

Kraft in Hörl sta poskrbela za sedmo dvojno avstrijsko zmago na švicarski skakalnici Gross-Titlis.

"Na koncu se je res dobro izteklo. Najboljši skok sem naredil ob pravem času," je po zmagi za ORF dejal Kraft in priznal, da je imel ob finalnem skoku dobre pogoje.

Druga tekma v Engelbergu je bila zadnja pred krajšim božičnim premorom, ki mu sledi prvi vrhunec sezone, 72. novoletna turneja štirih skakalnic. Ta se bo začela 29. decembra s prvo tekmo v nemškem Oberstdorfu.

Stefan Kraft | Avtor: Epa Epa

"Dejstvo je, da se mora to čim prej nehati"

Kraft je letošnjo tekmovalno zimo odprl s štirimi zaporednimi zmagami v Ruki oziroma Lillehammerju, preden so ga s prestola začasno izrinili Nemci. V Klingethanlu je dvakrat slavil Karl Geiger, na uvodni tekmi v Engelbergu pa je bil najmočnejši Paschke.

Dan kasneje je Kraft spet stal na najvišji stopnički, a je po 35. zmagi v karieri priznal, da ga že dlje časa pestijo zdravstvene težave. Čeprav se sezona zanj odvija kot po maslu, kot imetnik rumene majice pa ima v skupni razvrstitvi debelih 200 točk prednost pred najbližjim zasledovalcem Nemcem Andreasom Wellingerjem, je 30-letnik komaj čakal tekmovalni premor pred začetkom turneje, saj že več tednov tekmuje z bolečinami v hrbtu.

"Doslej nisem preveč govoril o tem, ker mi kljub bolečinam v hrbtu gre tako dobro. A dejstvo je, da se morajo te težave čim prej nehati, da se bom lahko z glavo povsem osredotočil na skoke. Žal smučarski skoki v tem pogledu niso najboljša rešitev. Toda kaj mi drugega preostane? To je moja služba," je povedal Kraft in dodal, da je bil dosedanjih potek sezone dobra reklama za prihajajoče tekme v Nemčiji in Avstriji.

"Tekmovalci iz teh dveh držav trenutno zmagujemo vse tekme. To je najboljše vabilo gledalcem, da si pridejo ogledat tekme novoletne turneje. Upam, da bomo napolnili stadione," je pristavil Avstrijec.

Kraft | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 13:34 20.december 2023.

    Kraft je največji lopov med vsemi zimskimi športniki ! Najprej je kradel točke za stil , ko je telemark delal sekundo po doskoku in to mu je delovalo celih 5 let . Gros pa ki vidi vse kar mi ne ...prikaži več vidimo , v teh letih niti besedice o Kraftovem telemarku. No in danes mora Stare povedati kaj si misli o obsežnem delu kombinezona okoli tiča Krafta , Jelko je pa tih kot riba ! Zgleda da cilja na kakšno pomebno mesto pri FISu , pa ne želi zamero Avstrijcev .