Šport > Zimski športi
890 ogledov

"Kranjec je med najboljšimi na svetu"

Žan Kranjec Epa Kranjec je s tretjim mestom na lanskem veleslalomu v Alta Badii dosegel najboljšo uvrstitev v karieri.
Žan Kranjec je poskrbel za šeste veleslalomske stopničke za slovensko moško smučanje po osamosvojitvi.

Žan Kranjec je na klasični progi v Alta Badii prišel do uspeha kariere, s tretjim mestom pa je prvič stopil tudi na zmagovalni oder tekme za svetovni pokal. Na tem smučišču se je sicer izkazal že v minuli sezoni, ko je končal na četrtem mestu, potem ko je bil četrti tudi na uvodni preizkušnji v Söldnu. 

"Obe vožnji sta mi dobro uspeli, ne bom rekel, da optimalno, a za ta teren mi je uspelo super. Tudi v drugo sem dobro branil mesto in mislim, da sem se kar dobro odzval. Sem pa zelo vesel, o temu rezultatu sem sanjal že kar nekaj časa, tako da sem res vesel," je po tekmi, ko je zostal le za tokrat nepremagljivim Marcelom Hirscherjem in Norvežanom Henrikom Kristoffersenom, dejal Kranjec.

Ta je na novo spisal tudi zgodovino slovenskega alpskega smučanja, saj je tretje mesto najvišja slovenska uvrstitev na veleslalomih v Alta Badii, najboljši dosežek si je doslej s četrtiim mestom delil z Rokom Petrovičem, ki je 15. decembra 1985 prav tako za las zaostal za stopničkami. 

"Želel sem si že narediti ta korak naprej. V Val d'Iseru sem rekel, da je mogoče že čas za to. Boril sem se in zelo sem vesel, da mi je uspelo," je dejal slovenski smučar, ki je bil na zadnji tekmi v Val d'Iseru že sedmi.

"Misli so mi malo uhajale na to, da sem po prvi vožnji tretji, a poskušal sem se skoncentrirati na vožnjo in na to kaj moram narediti, da ostanem na stopničkah," je razkril misli, ki so se mu podile po glavi med vožnjama. Na koncu je dodal še nekaj besed o ponedeljkovem paralelnem veleslalomu, ki bo prav tako v Alta Badii: "Sigurno se ga veselim. To je čisto drugačna tekma, a dal bom vse od sebe. Sigurno pa je to tekma z manj pritiska."

Žan Kranjec Izjemno Šport Slovenec po 16 letih spet na stopničkah

Petindvajsetletnik iz Bukovice pri Vodicah se je prvih stopničk veselil na svojem 53. startu v svetovnem pokalu. Kranjec je prekinil kar 16-letni post slovenske moške vrste na veleslalomih v svetovnem pokalu. Zadnji Slovenec s stopničkami na veleslalomih je bil pred Kranjcem Uroš Pavlovčič, ki je tretje mesto osvojil 20. decembra 2001 v Kranjski Gori.

Kranjčeve stopničke so šeste za slovenske alpske smučarje po osamosvojitvi. V tej disciplini sta bila pred Kranjcem in Pavlovčičem na stopničkah tudi Jure Košir, ki je bil dvakrat drugi na veleslalomih leta 1995 v Furanu in Adelbodnu, ter Mitja Kunc, ki je bil prav tako dvakrat drugi na veleslalomih leta 1995 v Kranjski Gori in leta 1994 v Crans Montani.

Medtem ko ima Slovenija po zaslugi Tine Maze (14), Mateje Svet (6) in Špele Pretnar (1) kar 21 veleslalomskih zmag v svetovnem pokalu, pa je na moških veleslalomih edino Boris Strel, takrat še v jugoslovanskem dresu, premagal vso konkurenco daljnega 15. decembra 1981 v Cortini d'Ampezzo.

"Prišel bo dan, ko bo povsem na vrhu"

"Žan je pokazal, da je eden izmed najboljših veleslalomistov na svetu, kar govorim že dve leti. Danes je imel tudi zelo dobro izhodišče po prvem teku, v drugem pa je naredil korektno vožnjo. Danes zmagati ne bi mogli, tudi če bi peljal še bolje. A prišel bo dan, ko bo Žan tudi čisto na vrhu. Smo zelo veseli, po dolgem času je slovenski veleslalomist spet na stopničkah. Žan ogromno vlaga v ta šport, v bistvu celega sebe. Počasi je rasel, zdaj je tudi dosti bolj zrel in pripravljen na takšne stvari. Danes je zelo lep dan za nas," je bil zadovoljen glavni trener slovenske moške ekipe v tehničnih disciplinah Klemen Bergant.

"Je kar res, da rad tukaj tekmuje, že lani je bil tukaj četrti. Moramo pa vedeti, da je bil prejšnji teden sedmi po prvem teku, danes pa tretji in tako dober po prvem teku ni bil še nikoli. Obakrat je smučal zelo korektno. Zdaj verjame vase, v svoj material, v vse okoli sebe. Njegov fokus je samo na smučariji, na tej izvedbi. Super dobro je, da iz njegovega smučanja, ki ga kaže v letošnji sezoni, pa ga je že lani, potegne čim več. Danes je naredil veliko stvar. Zdaj mora ta svoj potencial čim večkrat unovčiti," je še dejal trener o zmožnostih Kranjca, ki je s stopničkami pristal tudi med glavnimi slovenskimi aduti za kolajno na zimskih olimpijskih igrah februarja v južnokorejskem Pyeongchangu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.