Šport > Zimski športi
248 ogledov

Kranjec: Smučanje ni boksarski dvoboj

Žan Kranjec Profimedia
Žan Kranjec ima v svetovnem pokalu velikopotezne načrte.

Žan Kranjec upa, da se bo v tej sezoni, ki se bo za alpske smučarje z veleslalomom na ledeniku nad Söldnom začela 29. oktobra, čim večkrat uvrstil pred trenutno prvega smučarja sveta Švicarja Marca Odermatta. Na tekmovalnih progah sicer meni, da ni klasičnega rivalstva: "Na progi je vsak sam, to ni boksarski obračun."

 

Pomemben del priprav na uvodno tekmo sezone je imel skupaj z ekipnima kolegoma Štefanom Hadalinom in Tijanom Marovtom na južni polobli, kjer so opravili 18 smučarskih dni.

"Iz Argentine sem prišel zadovoljen. Bilo je kar nekaj ponovitev, vseeno pa se ne smeš iztrošiti že prvi teden, zavedati se moraš, da si tam dobre tri tedne. Pomembno je veliko število ponovitev, a ni vse samo v številu voženj, pomembno je, da so te tudi kakovostne."

"Smučamo tudi takrat, ko imamo prosti dan, ne sprehajamo se okoli kot turisti, privoščimo si kdaj kakšno boljše kosilo, sprehod po mestu, drugače pa se posvečamo treningom. Imeli smo zimske pogoje in bilo je bolj mrzlo kot lani," je dejal o bivanju v upravnem središču Ognjene zemlje. Strinja se z oceno, da je trening v Ushuaii pomemben z vidika ustvarjanja baze za celotno sezono.

"Po prihodu nazaj v Evropo nikoli ne moreš vedeti, kakšne pogoje boš dobil. Trening na južni polobli je skorajda že nuja, stalnica za vse smučarje, razen mogoče zgolj za katere od slalomistov, ki raje ostanejo v Evropi."

Na treningu na južni polobli je na začetku malo več poudarka namenil tehniki in preizkušanju opreme, proti koncu pa je že dodajal tudi tekmovalne vožnje. Slovencem se je tokrat v vlogi pomočnika glavnega trenerja Klemena Berganta pridružil Sergej Poljšak, nekdanji glavni trener ženske tehnične ekipe.

"Čeprav je zadolžen bolj za slalom, tudi s Sergejem kakšno rečeva in zdi se mi pozitivno, da je v ekipi nov obraz. V redu se tudi ujameva," je dejal Kranjec, ki veleslalomu dodaja tudi slalom, v katerem pa še ne dosega želene ravni.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

"V slalomu sta Hadalin in Marovt večinoma hitrejša, naredim pa vmes tudi kakšen slalomski trening na visoki ravni. Sigurno sem v veleslalomu dosti boljši, sem pa v preteklosti že pokazal, da imam v nogah tudi kakšen dober slalomski zavoj. Sigurno bom slalom treniral še naprej, potem se bomo pa sproti odločali, predvsem bodo slalomski nastopi odvisni od moje slalomske forme."

Ushuaia je poletna pripravljalna baza za večino reprezentanc. V Argentini so bili tudi Švicarji z vodilnim smučarjem in veleslalomistom moške karavane Odermattom. "En dan sva bila skupaj na progi, prvi dan, ko je prišel in je smučal prosto. To ne pomeni, da sva se pomerila. Se v redu razumeva, imava dober odnos," je dejal.

Kranjec, ki je minulo sezono prvič končal kot tretji najboljši veleslalomist v posebnem seštevku, se veseli Söldna, kjer je bil na zadnjih štirih veleslalomih najslabši sedmi, leta 2020, v letih 2019 in 2021 je posegel po tretjem mestu, lani se je na ledeniški preizkušnji prvič zavihtel na drugo mesto.

Za naskok na prvo mesto bo bržkone moral prehiteti najboljšega veleslalomista zadnjih let.O kakšnem posebnem tekmovalnem rivalstvu z Odermattom po njegovem ni mogoče govoriti. "Je bolj on mene prehiteval, ampak upam, da ga bom v prihodnje kdaj tudi jaz, da se bova še bolj 'dajala' in da ne bo večinoma on pred mano."

"V prvi vrsti sem se osredotočal nase, na moje smučanje, ker vem, da je na progi vsak sam, saj to ni boksarski obračun, ko bi imel nasprotnika pred sabo. Najprej moraš iz sebe iztržiti največ, mogoče je pa lahko ob tem v ozadju, kot neka motivacija, tudi to, da koga premagaš," je še poudaril Kranjec.

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če potegneš črto, moraš v bistvu obe vožnji odpeljati po najboljših zmožnostih, tako da ni kakšnega 'kompliciranja', ampak da pa to narediš pa ni vedno preprosto," se stvarnosti smučarskega športa zaveda Kranjec.

Po koncu sezone si je privoščil malo manj kot mesec dni premora, ko se je lahko družil tudi s prijatelji, za kar med tekmovanji ni časa. Tako je z nekaj mesečno zamudo praznoval 30. rojstni dan, okroglo obletnico je sicer obhajal 15. novembra lani. Že maja je začel s kondicijskimi treningi, to rutino je prekinil zgolj za krajši počitek na morju na Hrvaškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice