Šport > Zimski športi
28686 ogledov

Kristoffersenu zagrozili z odvzemom tekmovalne licence

Henrik Kristoffersen Profimedia
Norveški smučarski zvezdnik je moral v zadnjem hipu opustiti svojo namero.

Norveški smučar Henrik Kristoffersen bi kmalu ostal brez uvrstitve na sredinem veleslalomu pod žarometi v Schladmingu, če se ne bi uklonil zahtevi Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Ta mu je pred začetkom tekme zagrozila celo z odvzemom tekmovalne licence, če se bo na progo podal s smučmi, na katerih bo viden logotip proizvajalca Van Deer-Red Bull Sports.

Kristoffersen bi moral v Schladmingu prvič nastopiti z logotipom, ki so ga na dosedanjih tekmah vztrajno prekrivali z lepilnim trakom, a so mu predstavniki krovne zveze v zadnjem trenutku prižgali rdečo luč.

Fis je s sklicevanjem na aktualne predpise prepovedala uporabo logotipa, ki vsebuje tako simbol 'Van Deer' kot 'Red Bull'.

Podjetje se je namreč po združitvi z avstrijskim proizvajalcem energijskih pijač Red Bullom preimenovalo v Van Deer-Red Bull Sports, s tem pa je uradni logotip dobil prav poseben dodatek - rdečega bika.

 | Avtor: Red Bull Henrik Kristoffersen je z menjavo tekmovalne opreme združil moči z nekdanjim rivalom Marcelom Hirscherjem. Red Bull

Ker pravila Mednarodne smučarske zveze (Fis) prepovedujejo uporabo "dvojnega logotipa", je ekipa pred začetkom tekme dobila nepričakovano opozorilo. 

"Malo pred začetkom dirke smo dobili pismo predsednika Fis-a Johana Eliascha, v katerem nam je bilo zagroženo, da lahko Henrik Kristoffersen ostane brez licence, če bo nastopil z logotipom. Odločitev je bila lahka, saj nočemo ničesar tvegati. Osredotočeni smo na naše športnike. Pod nobenim pogojem ne bomo dopustili, da se šport ali športnike uporablja kot figure. Mi pri tem ne bomo sodelovali," je povedal Toni Giger, eden izmed direktorjev blagovne zmamke, ki jo je ustanovil legendarni avstrijski smučar Marcel Hirscher.

Predstavniki podjetja bodo v prihodnjih dneh oziroma tednih še naprej iskali skupni jezik s Fis-om, vendar je nemogoče predvideti, kdaj bo zaplet, ki se vleče že več mesecev, dobil svoj epilog.

"Pravilo pravi, da mora biti izdelek komercialno dostopen. Medtem ko oktobra temu še ni bilo tako, danes vsekakor je. Naše smuči je mogoče kupiti v trgovini, čeprav so večinoma razprodane. Po mnenju strokovnjakov smo zadostili vsem pogojem, zato bi želeli nastopati brez omejitev," je dodal Giger.

Kristoffersen nesoglasij s Fis-om ni želel dodatno polemizirati. "Seveda sem si želel nastopiti z logotipom, vendar to ni moja odločitev. Osredotočen sem na smučanje. Smuča je še vedno enaka, tako da me ni preveč motilo," je po petem mestu na sredini tekmi komentiral Norvežan.

Komentarjev 3
 • smoljo 09:46 27.januar 2023.

  A luleki na fis ,niso dobili počitnic na maldivih ....banda birokratska ,ko ti kavcarji krojijo šport ...

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 07:34 27.januar 2023.

  Se bojijo konkurence ostali proizvajalci smuči, povsod sami lobiji in klošarji vseh sort!!

 • matermila 07:33 27.januar 2023.

  Bo treba nekaterim tipom v Fisi podložiti glavo s polno kuverto evrčkov, potem bo lahko smučal z novim logotipom. Nora pravila, ki ne služijo drugemu, kot črpanju penezof od dobaviteljev opreme.