Šport > Zimski športi
9504 ogledov

Lanišek za Kubackega storil več, kot je bilo znano doslej

Lanišek Profimedia
Najboljši poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki se je Anžetu Lanišku še enkrat javno zahvalil za vso podporo.

Na slavnostni prireditvi Športnik leta 2023 so sinoči razglasili največje športne junake preteklega koledarskega leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

Na seznamu prejemnikov nagrad se je znašel tudi smučarski skakalec Anže Lanišek, ki je prejel priznanje za fair-play.

Tadej Pogačar Šport Garnbret, Pogačar in nogometna reprezentanca športniki leta 2023

Lanišek se športni javnosti ni vtisnil v spomin samo z dobrimi rezultati na skakalnicah, temveč tudi s čudovito gesto, s katero je ob zaključku lanske sezone spomnil na odsotnega poljskega skakalca Dawida Kubackega.

Anže Lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia
Lanišek je na podelitev priznanj najboljšim skakalcem sezone prinesel kartonast izrez Poljaka, ki je moral zaradi hudih zdravstvenih težav žene Marte predčasno končati sezono.

Kubacki je s tem izpadel iz boja za veliki kristalni globus, ki bi ga glede na takratno formo bržkone v vsakem primeru osvojil Norvežan Halvor Egner Granerud. Poljak bi sezono po vsej verjetnosti končal kot drugi skakalec sveta, a sta ga v času njegove odsotnosti v prehitela Avstrijec Stefan Kraft in Lanišek.

Slednji je tako sezono končal med najboljšo trojico, kar je pred njim uspelo samo trem slovenskim skakalcem. Ker je bil njegov karierni uspeh posredno povezan s Kubackijevo družinsko krizo, se mu je zdelo prav, da podelitvi - četudi zgolj simbolično - prisostvuje tudi poljski kolega. Čudovita gesta je močno odmevala širom sveta, nadvse ganjena nad prizori iz Planice pa sta bila tudi Kubacki in njegova soproga Marta, ki ob pomoči prijateljev in družine še naprej odločno stopa po poti okrevanja.

Po razglasitvi prejemnikov nagrad se je v znak spoštovanja do Laniška oglasil tudi Kubacki, ki se je v video izjavi še enkrat zahvalil za vso podporo.

Kubacki | Avtor: Print Screen Print Screen

"Kot veste, je bila zadnja sezona za vse zelo čustvena. Kar se je dogajalo, je bilo zelo čustveno. Imel sem podporo vseh smučarskih skakalcev. Anže Lanišek me je v tistih težkih dneh še posebej podpiral ne samo pred mediji, ampak tudi z vsemi pogovori. Pomagala je tudi njegova žena. Najlepša hvala za vse, bil si mi v veliko oporo. Na koncu sem zelo vesel, da smo na začetku nove sezone in se lahko ponovno pomeriva na skakalnici. Za vse, kar si naredil po koncu lanske sezone in prav tako v Planici, ter tudi za vse, česar ljudje sploh ne vedo. Zelo sem ti hvaležen in ti želim vse dobro v novi sezoni ter vse dobro v življenju tebi in tvoji družini," je sporočil skakalec.

Kubackijeva zahvala je lep dokaz, da Laniškova športna gesta še zdaleč ni bila zgolj predstava za kamere, temveč odraz iskrene skrbi za sočloveka, o čemer pričajo tudi njegova dejanja stran od soja žarometov.

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Šport "Ko odvrneš, da si iz Slovenije, vsi vedo, kdo je tam doma" Matjaž Kek Velika vrnitev Šport Kek vesel 'zmage' nad odbojkarji in skakalci: "Mogoče je enkrat čas ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 20:03 20.december 2023.

    Žaba je človek x2!!