Šport > Zimski športi
1120 ogledov

Kvalifikacije Japoncu, najboljši od Slovencev Timi Zajc

Rjoju Kobajaši Profimedia
Japonec Rjoju Kobajaši zmagovalec četrtkovih kvalifikacij, najboljši Slovenec Timi Zajc na četrtem mestu.

Četrtkove kvalifikacije v zahtevnih razmerah v Planici je dobil Japonec Rjoju Kobajaši s skokom, dolgim 230 metrov. Zavoljo lepih sodniških ocen je ugnal presenečenje dneva, Poljaka Piotra Žylo. Temu je uspel najdaljši skok dneva (241 metrov), a je pri tem "pozabil" na telemark, kar ga je stalo kvalifikacijske zmage. Ta se mu je izmuznila za 0,6 točke.

Tretje mesto je vpisal Avstrijec Daniel Huber, zmagovalec zadnje preizkušnje v Vikersundu. Tokrat je v kvalifikacijah v dolini Pod Poncami pristal pri 227 metrih in za 1,1 točke ugnal Timija Zajca na četrtem mestu. Slovenski orel, ki je sicer prepričljivo dobil drugi trening, je poletel do 222,5 metra in za osem točk zaostal za zmagovalcem kvalifikacij, Japoncem Rjojujem Kobajašijem. 

Vse boljše skoke v Planici pa kaže Anže Lanišek, sicer povratnik po poškodbi. V četrtkovih kvalifikacijah, ki si jih je v živo po podatkih organizatorja ogledalo 13.640 gledalcev, je skočil 212 metrov in vpisal osmi rezultat kvalifikacij. Na desetem mestu je pristal Peter Prevc, ki se bo po letošnji Planici poslovil od aktivnega skakanja. Pristal je pri 210 metrih in za 23,3 točke zaostal za zmagovalcem. Mesto za njim najdemo Lovra Kosa (210 m), slabše pa se je tokrat odrezal Domen Prevc (206 metrov), ki je pristal na 23. mestu.

Na tekmo sta se uvrstila še Maksim Bartolj (30. mesto) in Žak Mogel (35.). Brez petkove tekme sta ostala Žiga Jelar in Matija Vidic. 

Grda padca ob doskokih 

V kvalifikacijah smo videli tudi dva grda padca. S številko 7 je najprej padel Američan Casey Larson, in sicer ga je ob poskusu pristanka še pred izvedbo telemarka zarotiralo, tako da ga je v nadaljevanju pošteno premetavalo po doskočišču. Na srečo je lahko sam vstal, a kljub temu je moral na pregled k medicinskemu osebju.

Nato pa se je s številko 13 poškodoval Finec Eetu Nousiainen, podobno kot Larson je padel ob pristanku, a potem ko je že pristal v telemark. Ob vožnji v iztek mu je sneg "vzel smučko", nato pa ga je odneslo po doskočišču. Takoj mu je na pomoč priskočilo številčno osebje, ki je v izteku 26-letnika po skoraj desetih minutah tudi oskrbelo. Šlo je sicer za na videz najmanj grozljiv padec danes, a žal so nesrečnega Finca iz skakalnice odpeljali z reševalnim čolnom (akijem).

Že na prvem treningu je sicer grdo padel Kazahstanec Sergej Tkačenko. Več o tem tukaj.

Celotne rezultate četrtkovih kvalifikacij si lahko ogledate tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 12:30 21.marec 2024.

    Ne morem verjeti, da so se cefurji v hlace postali in ne vidim nobene yugocote med gledalci. Se tisto spako v sloserski uniformi niso hoteli vec kazati!