Šport > Zimski športi
398 ogledov

Lanišek razkril, kaj je moral spremeniti: "To mi zdaj prinaša uspehe"

Anže Lanišek Profimedia
Konec tedna se je v svetovnem pokalu za obe skakalni vrsti končal z zadovoljstvom. Blestel je zlasti Anže Lanišek, ki je v Titisee-Neustadtu slavil zmago in osvojil drugo mesto, ženska reprezentanca pa je po zaslugi Urše Bogataj, ki je bila tretja, prekinila post in prišla do tako želenih prvih stopničk v sezoni.

Šestindvajsetletni Anže Lanišek je po petkovi zmagi v Titisee-Neustadtu nato v nedeljo zaostal le za Poljakom Dawidom Kubackim ter se razveselil svojih 17. posamičnih stopničk svetovnega pokala; ob treh zmagah ima zdaj še deset drugih ter štiri tretja mesta.

Skakalec iz Mengša, ki je tudi v svetovnem pokalu po šestih od skupno 32 tekem na drugem mestu, še nikoli ni tako dobro začel sezone. Kot je sam dejal, je glavni preskok pred novo sezono naredil "v glavi". V minuli sezoni se mu je olimpijski nastop povsem ponesrečil, v reševanju sezone pa je kmalu ugotovil, da mora spremeniti miselnost.

Anže Lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia

"Morda sem nekoliko preveč izsiljeval rezultat, a sem kmalu ugotovil, da takšna pot ne prinaša uspeha. Uvidel sem, da moram predvsem uživati v skokih. In to mi zdaj prinaša uspehe. Z rezultati se nikoli nisem obremenjeval, vedno želim le dobro skakati," je poudaril na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

"V preteklosti so me vse prevečkrat zunanji dejavniki vrgli iz tira, tako da se zdaj poskušam glede tega malo brzdati in se osredotočam le nase in na skoke," je dodal.

Urša Bogataj | Avtor: Profimedia Profimedia

Žensko vrsto je na istem prizorišču razveselila dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj, ki je s tretjim mestom osvojila prve stopničke slovenskih skakalk v sezoni in poskrbela za veliko olajšanje v domačem taboru.

"V bistvu niti ne vem, kaj naj rečem. Dejstvo je, da je konkurenca vedno močnejša in za stopničke se ti mora poklopiti res veliko dejavnikov. Včeraj se je meni vse poklopilo, naredila sem dva dobra skoka in upam, da nam bo počasi kot ekipi zdaj res steklo," je dejala 27-letna Bogatajeva.

Nika Križnar | Avtor: Profimedia Profimedia

V ženski vrsti precej konstantno skače zlasti Nika Križnar, ki se ves čas vrti okoli petega mesta, na zmagovalni oder pa lani drugi najboljši skakalki sezone letos še ni uspelo.

"Rezultatsko nisem tako visoko kot Anže, ki mu gre res vrhunsko in mu čestitam. Vse se ti mora poklopiti tudi na tekmi, kjer moraš pokazati skoke s treningov. Moji sploh niso tako slabi. Zdi se mi, da potrebujemo le nekaj samozavesti za skok na stopničke, kar je najbolj pomembno. Zdaj je Urša dokazala, da znamo. In zdi se mi, da nam bo vsem lažje na naslednjih tekmah," je dejala Križnar.

Zoran Zupančič | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi selektor ženske vrste Zoran Zupančič je priznal, da sezone niso začeli po pričakovanjih. "A minuli konec tedna je bil že boljši. Upam, da je led s stopničkami prebit, da je Urša vrgla iskrico in da bo ogenj zagorel. Verjamem v punce," je dejal glavni trener skakalk.

Tudi Robert Hrgota, ki vodi skakalce, je razmišljal, da z izjemo Laniška preostali njegovi varovanci nekoliko izsiljujejo rezultat in pri tem pozabijo na osnove. "Čestitke Anžetu, a sezona je še dolga in treba je nadaljevati v tem ritmu. Tudi preostali fantje so na treningih dobri, a morda kot dekleta izsiljujejo stopničke. To nas stane osnove, treba je biti zbran na izvedbo in ne na rezultat. Ko se bo poklopilo še to, bomo kot ekipa močnejši," je menil Hrgota.

Robert Hrgota | Avtor: RTVSLO RTVSLO

Preden se obe vrsti odpravita na prvi vrhunec sezone - za skakalce bo to 71. tradicionalna novoletna turneja, za skakalke pa druga izvedba silvestrske turneje, a prva s štirimi tekmami z zaključkom na Ljubnem -, ju v sredo, 21. decembra, čaka še državno prvenstvo v Planici. Naslova prvakov bosta na Bloudkovi velikanki branila Timi Zajc in Urša Bogataj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.