Šport > Zimski športi
6473 ogledov

Legendarni skakalec zaključil kariero

Ahonen smučarski skoki Engelberg EPA
Od smučarskih skokov se poslavlja eden največjih.

Finska legenda smučarskih skokov Janne Ahonen se je odločil za konec dolge in uspešne kariere, kot poroča finski časnik Ilta-Sanomat, pa si želi ostati povezan s skoki. Ahonen tako kljub neverjetni zbirki odličij in številnim zmagam ostaja brez najbolj želene - posamične olimpijske kolajne.

"Nikoli se ne bom zares poslovil od smučarskih skokov, še naprej se bom podal na skakalnico, če se bom tako počutil, in skakal. A lahko potrdim, da ne bom več nikoli nastopil na nobenem tekmovanju," je dejal 41-letni veteran, ki je že v letih 2008 in nato 2011 napovedal konec kariere, pa si je potem premislil.

To pomeni, da je Ahonen nazadnje v svetovnem pokalu nastopil marca v domačem Lahtiju, več kot 25 let po prvencu decembra 1992. Na svoji zadnji tekmi je zasedel 37. mesto.

Med dolgoletno kariero je Ahonen nastopil na kar 412 posamičnih tekmah svetovnega pokala, na stopničkah je stal 108-krat, za pasom pa ima 36 zmag; zadnjo je osvojil marca 2008 v Kuopiu. Še vedno je Finec edini skakalec v zgodovini, ki mu je uspelo petkrat osvojiti novoletno turnejo štirih skakalnic.

Na svetovnih prvenstvih je osvojil deset kolajn, med njimi tudi zlato na posamični tekmi v Oberstdorfu 2005. Nastopil je tudi na kar 14 olimpijskih tekmah, a na stopničke mu na posamičnih tekmah ni uspelo priti. Zato pa je z ekipo dvakrat osvojil srebro (2002, 2006).

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.