Šport > Zimski športi
38 ogledov

Ligety drugić zlat, Kosi soliden 12.

Romed Baumann aksel lund svindal ivica kostelić
1/23
Reuters
Američan Ted Ligety je zmagovalec superkombinacije na SP v Schladmingu (2:56;96). Za Ligetyja je bila to že druga zlata kolajna, saj se slavil tudi na superveleslalomu. Drugo mesto je osvojil Hrvat Ivica Kostelić (+1,15), tretji pa je bil vodilni po smukaški vožnji Avstrijec Romed Baumann (+1,17). Najboljši Slovenec Klemen Kosi je zasedel 12. mesto (+3,97).

Američan Ted Ligety je v Schladmingu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju osvojil še svojo drugo zlato kolajno. Po zmagi v superveleslalomu je bil najboljši tudi v superkombinaciji, v kateri je po smuku držal šesto mesto, z odličnim slalomom pa se je prebil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Drugo mesto je z zaostankom sekunde in 19 stotink zasedel Hrvat Ivica Kostelić, tretji pa je bil vodilni po smuku Avstrijec Romed Baumann. Četrto mesto je zasedel Finec Andreas Romar, peto pa Švicar Sandro Viletta. Branilec naslova Norvežan Aksel Lund Svindal, drugi po smuku, slaloma ni dokončal.

Upravičil pričakovanja ZDA

Osemindvajsetletni Ligety je ob odsotnosti Bodeja Millerja in Lindsey Vonn, "paradni konj" ameriške reprezentance, s tem pritiskom pa se zaenkrat odlično nosi. Še pred svojo paradno disciplino, veleslalomom, ima v žepu dve zlati kolajni, ki so jih pred začetkom prvenstva pričakovali le njegovi najbolj goreči navijači.

V superkombinaciji si je že po tehnično zahtevnem smuku priboril odličen položaj. Dosegel je šesti čas in se s tem izstrelil med glavne favorite za skupno zmago. V slalomu pa je pokazal svoje mojstrstvo, zaostal le za fenomenalnim Francozom Alexisom Pinturaultom, ki je bil kljub veliki napaki daleč najhitrejši, a je kolajno zapravil v smuku, v katerem je prav tako naredil veliko napako.

"Po smuku sem imel odlično izhodišče, tako da sem vedel, da z malo sreče lahko napredujem tudi do zlate kolajne. A doslej sem se v slalomu velikokrat že opekel. Očitno sem se naučil spopasti s pritiskom, izkušnje so dodale svoje. Potreboval sem pametno slalomsko vožnjo, nisem se zaletel, kar mi je na koncu prineslo zmago. To prvenstvo bo resnično zelo uspešno, zdaj že lahko rečem, da ne glede na veleslalomski rezultat. V veleslalomu bom povsem sproščen," je po tekmi dejal zmagovalec.

Kostelić: ''Do kolajne sem prišel s smukom''

Hrvat Ivica Kostelić je po slalomskem odstopu domačega aduta Benjamina Raicha postal prvi favorit za zlato, a se mu slalom ni najbolje posrečil, tako da se je moral zadovoljiti s srebrno kolajno. To je na svetovnih prvenstvih njegova prva kombinacijska, pred tem je že imel zlato v slalomu in bron v superveleslalomu. "Srečen sem in zadovoljen, tokrat sem do kolajne prišel s smukom. Danes mi je uspel najboljši smuk v sezoni, škoda, da v slalomu nisem našel pravega ritma. Slalomski nastop se mi definitivno ni posrečil," je bil na cilju zadovoljen Kostelić. Da pa so končno svojo prvo kolajno v Schladmingu osvojili gostitelji, je poskrbel vodilni po smuku Romed Baumann, ki je tudi sebi priboril prvo kolajno z velikih tekmovanj.

Po odstopu Aksla Lunda Svindala, Christopha Innerhoferja, Raicha in slabših slalomskih nastopih nekaterih drugih je s četrtim mestom za presenečenje poskrbel Finec Andreas Romar, eden največjih osmoljencev tekme pa je Švicar Sandro Villeta. Ne le zato, ker po odličnem slalomu ni veliko zaostal za odličjem, ampak tudi zaradi tega, ker je v smuku doživel neprijetno nevšečnost. Ni namreč veliko manjkalo, da bi trčil z delavcem na progi, ki se mu je neodgovorno postavil na pot. V švicarskem taboru najbrž prav zaradi tega objokujejo položaj, a Viletta je po tem nadaljeval z vožnjo, tako da ni imel pravice še enkrat na start.

Kosi okrvavljen, a zadovoljen

Klemen Kosi je po 11. mestu v smuku v slalomu izgubil mesto in bil na koncu 12., Boštjan Kline pa je bil v smuku diskvalificiran. "To je res izjemen dosežek. Vedel sem, da sem ga sposoben doseči, vendar pa sem se za to moral zelo potruditi tako v smukaškem kot slalomskem delu superkombinacije in moram reči, da sta mi oba zelo dobro uspela. Na slalomu sem nastopil nekoliko bolj pametno, saj sem vedel, da je teren izjemno težak in da je podlaga res ledena, mogoče pa, da sem malo precenil vse skupaj, saj so mi smuči nudile dobro oporo,'' je povedal Kosi.

''Nastopiti na takšni tekmi je nekaj izjemnega. Že na startu se sliši vzdušje iz cilja, kako gledalci navijajo. V bistvu sploh ne potrebuješ gledati tekme po zaslonu, ampak lahko že iz njihovega oglašanja izveš, kaj se dogaja na progi. Kulisa je res izjemna in jaz sem ponosen, da sem lahko nastopil na tej tekmi," je dejal Kosi, ki je po smuku pozabil startno številko, na slalomu pa je nastopil z nadomestno. V ciljni areni je imel obliž na bradi. Tik pred najhujšo strmino je v vertikali dobil močan udarec, količek mu je predrl kožo in je začutil bolečino, tako da je prišel v cilj tekme nekoliko okrvavljen. Tekmo so si v ciljni areni ogledali tudi njegovi starši. Strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc je prepričan, da ima ta rezultat zelo veliko težo in da prihodnost slovenskega alpskega smučanja ni tako črnogleda, kot bi nekateri želeli prikazati, kar ob Kosiju dokazujeta še dva obetavna predstavnika mladega smučarskega rodu Kline in Ilka Štuhec.

SP v alpskem smučanju, superkombinacija (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.