Šport > Zimski športi
15 ogledov

Tina ostala brez tretje medalje

sp schladming vanja brodnik
1/14
EPA
Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju je bil danes na sporedu smuk za ženske. Tina Maze je tokrat ostala brez medalje, ob prihodu v cilj je prišla na šesto mesto, nato pa jo je prehitela še Francozinja Marion Rolland, ki je na koncu slavila. Druga je bila Italijanka Nadia Fanchini, tretja pa Nemka Maria Höfl-Riesch.

Kot prva se je na progo pognala Vanja Brodnik. Za njo je Italijanka Nadia Fanchini dosegla občutno boljši čas, bila je hitrejša za 3,21 sekunde. Nato je Avstrijka Stefanie Moser zletela s proge in sledila je daljša prekinitev. Padla je tudi tekmovalka s številko pet, Nemka Veronique Hronek, pristala v zaščitni ograji in spet je bila na vrsti prekinitev.

Kot sedma se je po progi spustila Ilka Štuhec, ob prihodu v cilj je z zaostankom točno dveh sekund prišla na tretje mesto. S številko devet se je v lov za najboljšim časom pognala Švicarka Dominique Gisin, tudi ona pa je končala v zaščitni mreži in še tretjič je bil smuk prekinjen.

Kot prva od glavnih favoritinj je šla na progo domačinka Anna Fenninger, toda ni nastopila po pričakovanjih avstrijskih navijačev, v cilj je prišla kot tretja, z zaostankom 1,39 sekunde za Fanchinijevo. Švicarka Lara Gut je nastopila za njo in tudi ona ni prevzela vodstva, z zaostankom 1,80 sekunde je prišla na takratno peto mesto. Vodstva ni prevzela niti še ena domača favoritinja - Elisabeth Görgl - zavzela je tretje mesto z zaostankom 1,32 sekunde. Vse tekmovalke so izgubljale v primerjavi z Italijanko v tehnično zahtevnem srednjem delu proge.

sp schladming smuk nadia fanchini | Avtor: EPA EPA
Tina v cilju na šestem mestu

Švicarka Nadja Kamer, s štartno številko 15, se je od vseh dotedanjih tekmovalk še najbolj približala vodilni Italijanki, zaostala je za 58 stotink in prišla na drugo mesto. Kot prva od elitne skupine smukačic je štartala Nemka Maria Höfl-Riesch, v cilju je za vodilno zaostala za 54 stotink in se uvrstila na takratno drugo mesto. Američanka Julia Mancuso prav tako ni prevzela vodstva, prišla je na četrto mesto (+0,69 s).

S številko 18 je nastopila Italijanka Daniela Merighetti in v srednjem delu proge odstopila. Sledila je še četrta prekinitev zaradi padca. Pred Tino Maze je nastopila Američanka Stacey Cook in prišla na peto mesto. Tudi Tina ni uspela prehiteti Italijanke, prišla je na šesto mesto z zaostankom sekunde in petih stotink. S številko 22 je nato Francozinja Marion Rolland le premagala Fanchinijevo, prevzela je vodstvo s prednostjo 16 stotink.

Rollandova je nova svetovna prvakinja v smuku. Druga je Fanchinijeva, tretja pa Höfl-Riescheva. Tina Maze je končala na sedmem mestu.

Maze: "Nisem čutila podplata"

Tina Maze je v izjavi za Val202 dejala, da je napako naredila že na ogrevanju, zato je bila utrujena že na štartu. "Predolgo sem bila v čevljih, zato nisem čutila podplata, kar je na smuku pomembno," je povedal dobitnica dveh kolajn v Schladmingu in dodala, da se je težko osredotočiti, ko tekmovalke padajo ena za drugo, a je to vseeno ni zmotilo.

"Tekma je bila težka, zahtevna, predvsem utrujajoče čakanje na startu, ko nisem vedela, kaj se dogaja. Dejstvo je, če pade štiri ali pet punc, ne more biti lahko. Poskušala sem se zbrati, napadati, vendar pa je bilo luknje, ki so se naredile na progi, težko predvideti. Na odločilnem odseku pred spodnjim delom strmine sem izgubila precej hitrosti. Prav na tem delu, pred zaključnim delom proge, se je odvijala tekma, česar sem se tudi sama zavedala in poskušala kar se da dobro odpeljati, a me je pribilo v eno luknjo in me je povleklo nazaj, potem sem izgubila svojo linijo in sem še samo želela priti dol cela. Motivacije mi gotovo ne bo zmanjkalo, je pa škoda takšne zapravljene priložnosti," je po tekmi še povedala Mazejeva.

SP v alpskem smučanju, ženski smuk:

1. Marion Rolland (Fra) 1:50,00
2. Nadia Fanchini (Ita) 1:50,16
3. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1:50,70
4. Nadja Kamer (Švi) 1:50,74
5. Julia Mancuso (ZDA) 1:50,85
6. Stacey Cook (ZDA) 1:50,91
7. Tina Maze (Slo) 1:51,21
8. Andrea Fischbacher (Avt) 1:51,23
9. Elena Fanchini (Ita) 1:51,45
10. Elisabeth Görgl (Avt) 1:51,48
...
19. Ilka Štuhec (Slo) 1:52,16        
25. Vanja Brodnik (Slo) 1:53,37

Komentarjev 2
  • filipina2 09:03 11.februar 2013.

    bravo marion

  • titty 16:32 10.februar 2013.

    Dobro Tinca, drugič bo pa medalja!!! Tudi sicer si kraljica smučanja!!!