Šport > Zimski športi
26 ogledov

Mazejeva do prve zlate medalje na SP

sp schladming ženski superveleslalom megla
1/26
EPA
Z današnjim ženskim superveleslalomom se je začelo SP v alpskem smučanju. Prva tekmovalka bi se morala v avstrijskem Schladmingu po strmini pognati ob 11. uri, vendar se je tekma zaradi megle začela šele ob 14.30. Tine Maze to ni zmedlo, nastopila je odlično in suvereno zmagala. Ilka Štuhec je končala na 6. mestu, odstopile so Vonnova, Fenningerjeva in Höfl-Riescheva.

Po kar trinajstih prestavitvah štarta zaradi megle v spodnjem delu proge, se je superveleslalom ob 14.30 vendarle začel. Pogoji so bili zahtevni, vidljivost pa zelo omejena. Ilka Štuhec je nastopila s številko štiri in ob prihodu v cilj prišla na prvo mesto, čeprav je tik pred ciljem storila napako, ki jo je gotovo stala nekaj desetink.

"Na trenutke se mi je zdelo, da vožnja ni idealna, po prihodu v cilj po sem bila zadovoljna," je po svojem nastopu povedala Ilka Štuhec. "Ni bilo prijetno. Nekaj časa sem čakala na štartu, nato pa smo s sotekmovalkami skupaj spremljale razplet. Ko so se že skoraj vsi pripravljali na odhod, pa je prišlo sporočilo, da se bo tekma začela," je še dodala Ilka glede čakanja na štartu.

Nato se je na progi poškodoval delavec (!), ki so ga morali s helikopterjem odpeljati v bolnišnico in zato je bila tekma prekinjena za dvajset minut. Po 12 tekmovalkah je bila Slovenka še vedno v vodstvu, kot prva jo je prehitela Švicarka Lara Gut s številko 13, ki je vodstvo prevzela za dobre pol sekunde. Za Štuhčevo je za pet stotink zaostala tudi Nemka Victoria Rebensburg. Za njo je našo tekmovalko prehitela še ena Švicarka - Fabienne Suter - ki je Ilko prehitela za tri stotinke.

Tina izpolnila pričakovanja

Za njo je nastopila Tina Maze in z odlično vožnjo prevzela vodstvo za 48 stotink sekunde. Za našo šampionko je nastopila Lindsey Vonn in odstopila, Američanka je grdo padla in si najbrž poškodovala koleno. Tudi po njeni poškodbi je sledila daljša prekinitev, helikopter je bil še enkrat na delu.

Tina Maze | Avtor: Reuters Reuters
"Tudi sama sem bila šokirana, ko sem videla, kako visoko je skočila. Težko je priti na take skoke, ki so višji od smukaških, pa nimaš nobenega treninga prej. Zato je potrebno biti zelo sproščen in zbran. Škoda tako hudega padca, toda če greš na polno na start in nisi stoodstoten, hitro pride do napake. Smučanje je zelo nevaren šport," je po svojem nastopu glede grdega padca Vonnove povedala Mazejeva, ki je dodala še, da s čakanjem na začetek tekme nikoli ni imela težav.

Za Američanko je šla na progo Nemka Maria Höfl-Riesch in naredila napako ter zapeljala mimo vrat. Avstrijka Anna Fenninger prav tako ni končala tekme, Julia Mancuso pa je bila zadnja, ki bi še lahko ogrozila Črnjanko. Američanka je v cilj prišla kot tretja, 52 stotink za Tino Maze.

Med najboljše se je s številko 33 nepričakovano zavihtela Italijanka Sofia Goggia, prišla na četrto mesto in Ilko Štuhec potisnila na, še vedno odlično, šesto pozicijo. Po 37 tekmovalkah je bila tekma zaradi megle prekinjena, a za regularnost superveleslaloma je prišlo v cilj že dovolj tekmovalk, tako da je Tina Maze nova svetovna prvakinja v superveleslalomu.

Več sledi ...

Prva medalja na SP v superveleslalomu

Na SP pa Mazejeva v tej disciplini na stopničkah še ni bila. Najbližje, s petim mestom, jim je bila v Val d'Iseru 2009, mesto nižje je končala v Bormiu 2005, s prejšnjega SP v Garmisch-Partenkirchnu 2011 pa ima v tej disciplini 11. mesto.

Izidi, SP:

Superveleslalom:

1. Tina Maze (Slo) 1:35,39 minute
2. Lara Gut (Švi) 1:35,77 +0,38
3. Julia Mancuso (ZDA) 1:35,91 +0,52
4. Sofia Goggia (Ita) 1:35,96 +0,57
5. Fabienne Suter (Švi) 1:36,25 +0,86
6. Ilka Štuhec (Slo) 1:36,28 +0,89
7. Daniela Merighetti (Ita) 1:36,32 +0,93
8. Viktoria Rebensburg (Nem) 1:36,33 +0,94
9. Andrea Fischbacher (Avt) 1:36,40 +1,01
10. Dominique Gisin (Švi) 1:36,57 +1,18

Komentarjev 10
  • karpo 14:58 06.februar 2013.

    Ja, Žurnalček, učen izraz, tole "aludiranje", nimaš pa čisto razčiščenih pojmov o "klerikalizmu". Sicer nisem pristaš pravljičarjev v SP ali Družine, pa vendrale, kako je lahko SP "klerikalno"? Halo? Svetujem ti slovar Slovenskega knjižnega jezika, pa se malo razsvetli.<br ...prikaži več />To, kar je Vonnova izustila, sebi v brk, ali ne(slišali so jo tudi drugi), samo odraža njene čisto zgrešene moralno-etične norme. Dokler je bila nepremagljiva, je bila uglajena blond lepotička z lepim nasmehom, izbrano artikulacijo, ko pa jo je pričela na prestolu ogrožati Tina, je pokazala, da zna prenašati samo slavo in prvo mesto. Ne zasluži si biti v športu, v politiki so spoštovane sprevrženost in hinavščina, morda pa bo kdaj kongresnica ali senatorka....

  • Žurnalček 08:23 06.februar 2013.

    V SLO zgleda da samo J.J.

  • Žurnalček 08:22 06.februar 2013.

    Res da je res, vendar ni v tej situaciji, ko ji mogoče visi kariera to citirati. Pa rekla je sebi v brk in sproščanje kompleksa, ji ji ga je nabila Tina . Če pa aludiraš na klerikalne pregovore, pa piši v Družino.