Šport > Zimski športi
6 ogledov

Tina bi lahko izpustila kakšno tekmo

tina maze EPA
Tina Maze bo na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, ki ga bo od 4. do 17. februarja že drugič v zgodovini gostil Schladming, med osrednjimi favoritinjami. Pred 31 leti sta na SP na tem prizorišču blestela Bojan Križaj s srebrom v slalomu in Boris Strel z bronom v veleslalomu.

Slovenija se je pred dvema letoma na 41. SP v nemškem Garmisch-Partenkirchnu uvrstila na peto mesto najuspešnejših držav prav po zaslugi dveh odličij Mazejeve, zlatega v veleslalomu in srebrnega v superkombinaciji. Prva je bila s štirimi zlatimi odličji reprezentanca Avstrije, z 260 odličji (85 zlatimi) rekorderka svetovnih prvenstev, pred Francijo, Italijo in ZDA.

aksel lund svindal | Avtor: EPA EPA
Korošica si je med najuspešnejšimi udeleženci prvenstva izpred dveh let s še tremi tekmovalci delila tretje mesto. Po eno zlato in srebrno kolajno so osvojili še Francoz Cyprien Richard ter Avstrijki Anna Fenninger in Marlies Schild. Prvo mesto po številu odličij je v Garmischu zasedla Avstrijka Elisabeth Görgl z dvema zlatima kolajnama, Italijan Christof Innerhofer z osvojenimi zlato, bronasto in srebrno kolajno pa je bil drugi. Mazejeva je bila edina, ki je Avstrijkam v posamičnih disciplinah izmaknila zlato odličje.

Letošnja sezona dober obet za SP

Hirscher Kranjska Gora Pokal Vitranc veleslalom svetovni pokal | Avtor: EPA EPA
S formo, ki jo 29-letna Korošica kaže v letošnji sezoni, je na SP sposobna osvojiti kolajno prav v vsaki od disciplin, v katerih bo tekmovala. Podlaga za takšna ambiciozna razmišljanja je vrhunski niz uvrstitev v svetovnem pokalu, ko je blestela s povprečjem 66 osvojenih točk na tekmo na prvih 25 tekmah, 17 uvrstitvami na oder za zmagovalke in sedmimi zmagami.

Peklenski ritem natrpanega koledarja svetovnega pokala z nastopi v vseh disciplinah očitno še ni huje načel življenjske forme Mazejeve. Slovenska šampionka je po povprečnem nastopu v paralelnem slalomu v Moskvi, tekmovanje je bilo le dva dneva po Zlati lisici, na kateri je bila najboljša v slalomu in druga v veleslalomu, omenila sicer možnost, da na SP v Schladmingu ne bo nastopila v vseh petih disciplinah in da bo izpustila kakšno tekmo, če bi na prvenstvu že osvojila dve zlati kolajni.

Mazejeva bo v Schladmingu prva favoritinja za odličja v treh disciplinah, že prihodnji petek v kombinaciji in nato v drugem delu prvenstva v slalomu in veleslalomu, v disciplini, v kateri si je že zagotovila mali kristalni globus in je branilka naslova svetovne šampionke. Velike možnosti za mesta na vrhu pa ima tudi že takoj na začetku prvenstva prihodnji torek v superveleslalomu, v tej disciplini trenutno vodi v seštevku svetovnega pokala, in smuku, v katerem je tretja smukačica to zimo. V smuku in superveleslalomu Slovenka sodi v ožjih krog izzivalk Američanke Lindsey Vonn, ki je najbolj prepričljiva prav v najhitrejših disciplinah alpskega smučanja.

Kopica avstrijskih favoritov

Domačini bodo v Schladmingu, že devetič v zgodovini bo SP na avstrijskem snegu, največ stavili na najmlajša člana ekipe, na neustavljivega virtuoza slalomskih zavojev in skoraj domačina iz bližnjega Salzburga 23-letnega Marcela Hirscherja ter 22-letno Anno Fenninger, upe pa polagajo tudi v izkušeni Kathrin Zettel v tehničnih in Elisabeth Görgl v hitrih disciplinah.

Med mednarodnimi zvezdami belega cirkusa bo zbirko šestih kolajn s SP skušal dopolniti še Norvežan Aksel Lund Svindal, trenutno najuspešnejši še dejavni udeleženec SP. Med favoriti so tudi Američan Ted Ligety, Nemec Felix Neureuther, Francoz Alexis Pinturault, hrvaški as Ivica Kostelić, Nemka Maria Höfl-Riesch in ameriška najstnica Mikaela Shiffrin.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:36 31.januar 2013.

    Ja pred 33 leti sem tudi jaz zmagal v veleslalomu in odnesel Wisbijja v Schladmingu . Predvoznik v hendikepu je bil pa Michael Trischer .