Šport > Zimski športi
21 ogledov

Vonn: ''Ni dvoma, Tina je najboljša''

tina maze EPA
Tina Maze je v letošnji sezoni brez prave konkurence in tudi v novem letu niza vrhunske uvrstitve. Z zmago v superveleslalomu je vstopila v elitni večni klub šestih alpskih smučark z zmagami v vseh posamičnih disciplinah. Da je letos najboljša, ji priznavajo tudi tekmice.

V analih alpskega smučanja bo ostal z zlatimi črkami zapisan konec tedna v avstrijskem Sankt Antonu, kjer je na svoj račun v skupnem seštevku svetovnega pokala s četrtim mestom v smuku in superveleslalomsko zmago vknjižila 150 točk. V St. Antonu je vpisala svojo 17. zmago v karieri. Ima že 12 veleslalomskih zmag, eno smukaško, dve superkombinacijski, slalomsko in zdaj še superveleslalomsko.

Mazejeva se je doslej skupno že 51-krat povzpela na oder za zmagovalke. Spodrsljaj na slalomu na Sljemenu, ko je v drugi vožnji povozila količek in odstopila, je pozabljen z najboljšim smukaškim izidom v sezoni ter zgodovinsko superveleslalomsko zmago, edino, ki ji je še manjkala v zbirki zmag. Z zmago v superveleslalomu je dokazala, da je trenutno najbolj vsestranska smučarka na svetu.

Trinajst uvrstitev na zmagovani oder

Devetindvajsetletna Korošica je v letošnji sezoni že šestkrat zmagala, štirikrat v veleslalomu, enkrat v superveleslalomu in enkrat v superkombinaciji, ter skupno vpisala 13 uvrstitev na stopničke. Trikrat je bila druga (paralelni slalom, veleslalom, superveleslalom), in štirikrat tretja (trikrat slalom in enkrat veleslalom). Po polovici sezone, po 20 tekmah, do konca sezone je še 17 preizkušenj, je Mazejeva zbrala že 1289 točk, kar je skoraj toliko kolikor sta doslej uspeli zbrati njeni najbližji zasledovalki v svetovnem pokalu Nemka Maria Höfl-Riesch (744) in Avstrijka Kathrin Zettel (597), ki imata skupaj 1341 točk.

lindsey vonn | Avtor: EPA EPA
Na novinarski konferenci v St. Antonu je veliko priznanje najboljši slovenski alpski smučarki vseh časov izrekla tudi Američanka Lindsey Vonn, lanska dobitnica velikega kristalnega globusa, ki je prvi superveleslalom po skoraj enomesečni odsotnosti z belih strmin končala na četrtem mestu, potem ko je bila v smuku šesta.

Vonn: ''Vsako leto ne moreš zmagati''

"Na koncu strmine je bilo nekaj zelo zahtevnih zavojev, ki mi niso najbolj ležali. Sicer pa sem prepričana, da je za mano dober vikend, v katerem sem potrdila, da sem še konkurenčna najboljšim. Seveda, da sem si danes zelo želela zmage, tako da mi je žal, da nisem osvojila novih 100 točk. Kljub temu pa mislim, da sem si s tekmama povrnila samozavest in se že veselim naslednjih preizkušenj v Cortini d'Ampezzo v smuku in superveleslalomu, kjer upam, da mi bo šlo že veliko bolje. Vsako leto ne moreš zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala, Tina (Maze) je dokazala, da je v letošnji sezoni resnično najbolj vsestranska smučarka, o tem ni prav nikakršnega dvoma," je dejala ameriška zvezdnica, štirikratna dobitnica velikega kristalnega globusa (2008, 2009, 2010, 2012), ki bo najverjetneje izpustila torkov nočni slalom v Flachau in se je že sprijaznila z dejstvom, da letos ne bo ubranila zmage v skupnem seštevku.

ana fenninger | Avtor: EPA EPA
Vonnova za Mazejevo zaostaja že 785 točk, torej 281 več, kot jih je doslej zbrala. Mazejeva je z izidom kariere v St. Antonu ogrozila primat Vonnove v posebnem superveleslalomskem seštevku, kjer ima Američanka le še 20 točk naskoka pred letos neustavljivo Črnjanko. Drugouvrščena Nemka Maria Höfl-Riesch (744) ima v skupnem seštevku 550 točk primanjkljaja pred vodilno v karavani.

Fenninger: ''Nekoliko sem bila razočarana''

Razlike med prvima dvema na današnjem superveleslalomu so bile zelo majhne. Mazejeva je zmagala z razliko štirih stotink sekunde. "Zelo sem bila zadovoljna z današnjim nastopom, ko sem po prečkanju ciljne črte prevzela vodstvo. Rekla sem si, da je prednost dovolj za prvo superveleslalomsko zmago. Zato sem bila kar nekoliko razočarana, ko sem videla, za kako malo me je prehitela Tina, ki ji je očitno danes pomagala Fortuna. Razlika je tako majhna, da se je ne da opisati," ni skrivala razočaranja na superveleslalomu drugouvrščena avstrijska tekmovalka Anna Fenninger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.