Šport > Zimski športi
64 ogledov

SP: Mazejeva lovi pet kolajn Mateje Svet

finale veleslalom Garmisch Tina Maze Žurnal24 main
Avstrijski Schladming bo od 4. februarja do 17. februarja gostil 42. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Po slavnostnem odprtju, 4. februarja, bo eden od vrhuncev slovenskih nastopov že dan pozneje, ko bo na sporedu ženski superveleslalom.

Svetovna prvenstva alpskih smučarjev in smučark prirejajo že vse od leta 1931. Največ uspeha imajo Avstrijci, ki so osvojili 210 kolajn, od tega 71 zlatih. Na drugem mestu jim sledijo Švicarji s 153 kolajnami (53 zlatimi) in Francozi s 93 kolajnami (29 zlatimi). Slovenci so na SP-jih osvojili 14 kolajn, od tega dve zlati, pet srebrnih in sedem bronastih.

Najuspešnejši smučar na SP-jih je Norvežan Kjetil André Aamodt, ki ima 12 kolajn, pet zlatih, štiri srebrne in tri bronaste, v ženski konkurenci pa ima Nemka Christl Cranz še tri več, in sicer kar 12 zlatih in tri srebrne kolajne.

Od aktivnih smučarjev je najuspešnejši Avstrijec Benjamin Raich s sedmimi kolajnami, med predstavnicami nežnejšega spola pa Američanka Lindsey Vonn s petimi. Prav toliko jih je zbrala najuspešnejša Slovenska smučarka Mateja Svet, ki ima zlato, srebro in tri bronaste.

Svetovo lahko glede na letošnje dosežke prehiti Tina Maze, ki je do zdaj na SP-jih trikrat stopila na oder za zmagovalce. Leta 2011 je bila v Garmischu zlata v veleslalomu in srebrna v superkombinaciji, leta 2009 pa v Val D'Iseru srebrna v veleslalomu.

Črnjanka v vseh petih disciplinah spada med glavne kandidatke za osvojitev kolajne, saj je v svetovnem pokalu v vseh disciplinah v skupnem seštevku med prvimi tremi, v vseh petih kategorijah pa je v letošnji sezoni že stala na odru za zmagovalce – še več, zmaga ji manjka zgolj še v smuku.

Mazejeva bo imela prvo priložnost za kolajno že drugi dan prvenstva v Schladmingu. Prva disciplina bo ženski superveleslalom. Zadnjega v svetovnem pokalu je dobila prav Črnjanka.

Ženski del bo nastope na prvenstvu nadaljeval v petek, 8. februarja, ko bo na sporedu superkombinacija, v nedeljo 10. februarja, je na sporedu smuk, v četrtek, 14. februarja, veleslalom in v soboto, 16. februarja, še slalom.

Komentarjev 5
  • Avatar skeptik
    skeptik 10:26 31.januar 2013.

    Se strinjam in upam, da je res tako. Naj si odpočije, napolni baterije in gre na SP predvsem uživat v tekmovanju. Njena psiha sicer sorazmerno dobro prenaša presing, vendar je Tinca najboljša takrat, ko je sproščena in uživa v vijuganju ...prikaži več med vratci. Koliko medalj bo prinesla domov, sploh ni pomembno. Zaradi mene lahko tudi nobene. Glavno, da se ne poškoduje ali zboli. Sezona se res bliža koncu, ni pa še končana in tudi odločena ne.GO TINA!!!

  • stela 10:21 31.januar 2013.

    Jz sem pa prepričana, da ima Tina kaj bolj pametnega za delat kot je branje spletnikov

  • Žurnalček 10:20 31.januar 2013.

    No pa naj se tale vaš G.P. od novinarčka predstavi z polnim imenom , kajti pod inicialkami je lahko sprati brez kakršnje koli izgube renomeja. Napovedal zmago v Moskvi , sedaj se pa še upa oglašati in napoveduje zmage Schladmingu ...prikaži veču in zaradi svoje miselnosti vsevednega in bralcem všečnega , dela pritisk na športnika in šport v katerem pojma nima !