Šport > Zimski športi
16 ogledov

Ligety na večni lestvici prehitel Tombo

Ted Ligety
1/15
Reuters
Ameriški smučar Ted Ligety je zmagovalec veleslaloma na tekmi pokala Vitranc (2:35;46). Američan je slavil že peto zmago na kranjskogorski strmini. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Marcel Hirscher (+0,45), tretje pa Francoz Alexis Piturault (+0,77). Slovenci v finalu nismo imeli svojega predstavnika.

Sedmi veleslalom svetovnega pokala alpskih smučarjev se je razpletel po željah najboljšega veleslalomista v sezoni. Američan Ted Ligety si je z rekordno peto veleslalomsko zmago na vitranški strmini še pred finalom v Lenzerheideju zagotovil tudi mali kristalni globus za zmago v posebnem seštevku v disciplini.

Ligety je vodil že po prvi vožnji in v finalu le še potrdil, da mu letos ni para. V cilj je prišel s 45 stotink sekunde prednosti pred Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, ki je bil Američanov prvi zasledovalec tudi v veleslalomskem seštevku. Tretji je bil Francoz Alexis Pinturault (+0,77).

"Zelo je bilo 'kul' znova zmagati na tem prizorišču. Z mojih ramen je padlo težko breme, tako da bom v Lenzerheideju smučal povsem neobremenjeno. Doma sicer nisem vajen takšnih razmer, ko tekmovalce moči dež," je dejal 28-letni Američan. "Mislim, da je absolutni superman v veleslalomu," pa je "veleslalomskega kralja" pohvalil Nemec Felix Neureuther; tretji po prvi vožnji, je nazadnje končal na četrtem mestu.

Vreme nagajalo organizatorjem in tekmovalcem

Organizatorji 52. pokala Vitranc so kljubovali slabim vremenskim razmerah ter zelo dobro pripravili tekmovalno progo, ki je ni načel niti dež ter je zdržala obe veleslalomski vožnji. Svetovni veleslalomski prvak Ligety je dobil še peti veleslalom v sezoni svetovnega pokala na prizorišču, ki mu je zelo ljubo in mu zelo leži in kjer je s petimi veleslalomskimi zmagami v Kranjski Gori postavil nov mejnik.

Slovenci? Več sreče prihodnjič!

Finalna vožnja je minila brez slovenskih nastopov. Najbolje se je odrezal Žan Kranjec, ki je osvojil 33. mesto in za trideseterico zaostal za 32 stotink sekunde, Matic Skube je bil 42. Preostali slovenski tekmovalci niso prišli do cilja. Janez Jazbec, ki je edini letos prišel do točk svetovnega pokala v tej disciplini in še to le na uvodnih dveh veleslalomih, je po dobrih vmesnih časih odstopil na prvi progi v ciljni strmini, kjer sta nastopa končala tudi Mišel Žerak in Martin Čater, Patrick Jazbec pa je odstopil še pred drugim merjenjem vmesnega časa.

"Tako dobrega občutka v tej sezoni še nisem imel. Napadal sem od starta naprej in zelo tvegal, tik pred ciljem pa sem storil napako, iz katere se nisem mogel več rešiti. Res škoda, kajti imel sem dobre vmesne čase in je to bila verjetno moja najboljša prva vožnja v tej sezoni in bi se, če ne bi bilo napake, zanesljivo uvrstil v finalno vožnjo. Vendar pa je tako, da moraš zvoziti vsa vrata in moraš biti do cilja stoodstoten. Škoda, da mi ni uspelo na domači tekmi, kjer sem se prvič dobro počutil in dobro poznam teren," je bil razočaran Jazbec.

Tudi Kranjec, bronasti z mladinskega svetovnega prvenstva, je jezen, ker mu je znova spodletelo na domači tekmi: "Čutil sem večji pritisk kot ponavadi, ker sem vedel, da sem eden izmed redkih Slovencev, ki bi se lahko uvrstil med najboljših 30. Žal mi ni uspelo. Res sem si želel priti v finale. Res je bilo težko ostati v popolnosti zbran do cilja na tako zahtevni progi in zaviti postavitvi ter poleg tega še napadati."

Jurjec: ''Kup stvari ne štima''

Slovenski moški veleslalom se vrti v začaranem krogu neuspehov. Strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc pravi: "S tem, kar smo dosegli, ne moremo biti zadovoljni. Gre za najtežjo tekmo v sezoni, glede na postavitev in preparacijo snežne podlage, in je terjala davek, da smo zopet ostali brez uvrstitve. Smo pred velikim izzivom, kako tekmovalce dvigniti iz sivine." Razočaran je bil tudi trener moške ekipe za tehnične discipline Marko Jurjec: "Rezerv je ogromno, kako se je treba zadev lotiti. Kup stvari ne 'štima', na žalost lahko druge ekipe delajo na višji ravni ter so vedno v prednosti pred nami. Imamo premalo ljudi, ker smo tako majhni, nas ne spuščajo zraven na boljše terene za trening, zavira nas tudi finančno stanje."

Valenčič glavni slovenski favorit

V Kranjski Gori bo v nedeljo še slalom, na katerem je največji slovenski adut Valenčič, ki si bi z uvrstitvijo med najboljših šest zagotovil vstopnico za slalomski finale svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju. Glavni favorit za zmago bo Hirscher, ki je okrepil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala okrepil na 69 točk prednosti pred drugouvrščenim Norvežanom Akslom Lund Svindalom.

Svetovni pokal, Kranjska Gora, veleslalom (M), rezultati:

Komentarjev 1
  • klincek 14:44 09.marec 2013.

    urban lavrenčič ne seri s tvojimi komentarji glede kunca,dejstvo je da tam kjer je sral po frekvencah ni imel kaj delat,danes se tudi vidi rezultat naših vrlih trenerjev kje smo