Šport > Zimski športi
10 ogledov

Pinturault slavil v Garmischu

veleslalom garmish ligety EPA
Francoz Alexis Pinturault je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. Drugi je bil Avstrijec Marcel Hirscher (+0,60), tretji pa Američan Ted Ligety (+0,63). Oba Slovenca Patrick Jazbec in Janez Jazbec sta bila prepočasna za finale.

Enaindvajsetletni Francoz Alexis Pinturault je v Garmisch-Partenkirchnu osvojil svojo prvo veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, sicer pa skupno četrto. Prvo zmago v svetovnem pokalu je slavil v minuli sezoni na paralelnem slalomu v Moskvi, v tej sezoni pa je dobil še slalom v Val d'Iseru in superkombinacijo v Wengnu.

Pinturault se je na prvo mesto zavihtel z drugega mesta po prvi vožnji. "Razmere so bile težke in je že kazalo, da je pred nami še en težak dan. Nato pa se je izkazalo, da je to bil zame krasen dan, saj sem osvojil svojo prvo veleslalomsko zmago," je bil zelo zadovoljen Pinturault, mladinski svetovni veleslalomski prvak iz Crans Montane (2011), kjer je njegov slovenski vrstnik Boštjan Kline zmagal v smuku in superveleslalomu. Oba nemška favorita sta na drugi progi podlegla pritisku. Felix Neureuther, vodilni po prvi vožnji, je po veliki napaki v cilj prišel na komaj 12. mestu. Njegov rojak Fritz Dopfer, tretji na prvi progi, pa je v finalu odstopil.

Pinturault je z veleslalomsko predstavo za učbenike dal pošteno lekcijo vsem konkurentom. Na drugi progi je bil najhitrejši. Finalne vožnje pa so vseeno postregle z zanimivim razpletom, po katerem so bili na stopničkah stari znanci. Drugo mesto je s šestdesetimi stotinkami zaostanka zasedel Marcel Hirscher, ki je imel drugi čas finalne vožnje, tretji pa je bil s petim časom finala svetovni veleslalomski prvak Ted Ligety, ki je za Avstrijcem zaostal samo tri stotinke.

V skupnem seštevku še brez odločitev

Tudi po Garmischu se razmerja na vrhu niso spremenila. Do konca sezone sta še dva veleslaloma. Ligety bo na naslednjem veleslalomu za svetovni pokal v Kranjski Gori 9. marca nosil rdečo majico vodilnega veleslalomista ter si skušal še pred finalom v Lenzerheideju zagotoviti mali kristalni globus v disciplini. V posebnem seštevku ima Ligety 520 točk, njegov prvi zasledovalec Hirscher (415) pa 105 točk manj.

Hirscher (1215) je v skupnem seštevku svetovnega pokala okrepil vodstvo, vendar pa ne toliko, kot bi si zaželel pred naslednjima preizkušnjama v norveškem Kvitfjellu, kjer bosta naslednjo soboto in nedeljo na sporedu hitri disciplini, smuk in superveleslalom. Gre za preizkušnji, pisani na kožo Norvežana Aksla Lund Svindala (1006), ki je bil danes na zelo dobrem šestem mestu. Svindal za Hirscherjem, ki se otepa hitrih disciplin, zaostaja 209 točk. Neureuther (798) in Ligety (796), ki je bil s tremi zlati kolajnami najuspešnejši udeleženec SP v Schladmingu, sta v skupnem seštevku skoraj povsem izenačena na tretjem in četrtem mestu. Ligetyja od tretjega mesta ločita le dve točki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.