Šport > Zimski športi
2335 ogledov

Šokantna upokojitev mladega smučarskega šampiona

Lucas Braathen Profimedia
Minulo sezono je končal celo na vrhu slalomskega seštevka.

Alpski smučar Lucas Braathen je pri 23 letih in dva dni pred uvodnim veleslalomom svetovnega pokala v alpskem smučanju za moške v Söldnu presenetljivo napovedal tekmovalno upokojitev. Braathen, eden največjih norveških talentov v tehničnih disciplinah, je na posebej sklicani novinarski konferenci danes dejal, da je "končal", je poročala dpa.

Na svojem profilu na Instagramu je objavil kratek videoposnetek, ko smuča in se v več različnih jezikih zahvaljuje vsem, s preprostim "hvala".

Športnik je bil nedavno vpleten v spor z norveško smučarsko zvezo zaradi marketinških pravic. Grozila mu je denarna kazen, potem ko je izvedel oglaševalski trik za modno znamko, menda brez dovoljenja zveze.

Braathen je dejal, da je zdaj prvič po več kot pol leta srečen, potem ko je javno objavil svojo odločitev. Poudaril pa je, da se ne umika "iz protesta, ker bi bil maščevalen ali zagrenjen".

Braathen je leta 2020 na uvodni veleslalomski tekmi svetovnega pokala v sezoni v Söldnu dosegel svojo krstno zmago v karieri, minulo sezono pa je celo končal na vrhu slalomskega seštevka. V boju za mali kristalni globus v posebnem seštevku discipline je premagal starejšega in izkušenejšega norveškega specialista Henrika Kristoffersena.

Kratka in bleščeča kariera

Lucas Braathen | Avtor: Profimedia Profimedia

Braathen je po očetu Norvežan, po materi Brazilec. Ima srednje ime Pinheiro, kar je portugalsko poimenovanje za bor, s čimer se je poklonil svoji materi in svoji brazilski dediščini.

V svetovnem pokalu je zbral 69 nastopov, dvanajstkrat se je uvrstil na oder za zmagovalce, petkrat je zmagal. Slavil je na veleslalomih v Söldnu in Alta Badii ter na specialnih slalomih v Wengnu, Val d'Iseru in Adelbodnu. Na lanskem veleslalomu za pokal Vitranc v Kranjski Gori je bil drugi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • dare326 11:41 08.november 2023.

    Sodeč po pobarvanih nohtih je gay. Verjetno v tem tiči vzrok smučarske upokojitve.