Šport > Zimski športi
72 ogledov

Lundbyjeva še potrdila svojo premoč

ema klinec urša bogataj
Slovenska trojica ostala zunaj deseterice.

Norvežanka Maren Lundby je prepričljivo zmagala na tekmi smučarskih skakalk v Oslu (134 in 126 m/262,7) in že osvojila skupno zmago v svetovnem pokalu. Za njo je bila druga Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz (128,5 in 128 m/231,2), tretja pa Yuki Ito (123 in 124 m/229,7).

Najboljša Slovenka je bula Urša Bogataj na 12. mestu (116,5 in 114,5 /186). Ema Klinec je bila 14. (114 in 108 m/177,1), 17. pa med 27 tekmovalkami Nika Križnar (110 in 110,5 m/166,1).

Maren Lundby zanesljivo vodila že po prvi seriji, ko je s 134 m dosegla tudi daljavo dneva. Za vodilno v svetovnem pokalu in olimpijsko zmagovalko je bila druga Iraschko-Stolzeva, tretja pa Itova. Urša Bogataj je bila na 14. mestu, Ema Klinec 16., Nika Križnar pa 18. Vse tri slovenske skakalke so v drugo nekoliko izboljšale svoje uvrstitve, vendar še vedno premalo za preboj med deseterico.

"Moram reči, da sem glede na včerajšnje skoke in rezultate na treningu lahko zadovoljna, skakala sem čisto v redu. Bila sem boljša kot včeraj; 12. mesto je zame za to sezono dober rezultat, sem zadovoljna, a moram dodati, da vem, da skoki še niso takšni, kot jih znam narediti. Letos sem zelo vesela moje konstantnosti, res sta pred mano še dve tekmi, a če zdaj potegnem črto, je bilo čisto v redu in sem zelo zadovoljna. Poleti bom poizkusila še nadgraditi narejeno," je povedala Bogatajeva.

"Več samo pričakovali od današnje tekme. Ne glede na včerajšnji trening sem upal, da bodo dekleta danes dodala. Nika je enostavno odreagirala v nasprotno smer. Želela si je veliko, a je pri tem delala take napake, kot jih ni že dva meseca. Potrebno se je zavedati, da je mlada in da vedno ne reagira kot bi si želeli. Danes je izsiljevala rezultat, napake so se kar vrstile. Že takoj po odskoku sem vedel, da presežkov pri današnjih rezultatih ne bo. Ema se je borila že včeraj z novo smučino, ki je malo bolj široka. Ni našla optimalnega položaja in tudi skoki so ostali na enaki ravni kot včeraj. Ni kaj dosti napredovala. Urša je tekmo, kljub temu da ji včeraj ni šlo, danes skakala normalno, a tudi ona zagotovo zna skakati bolje, kot je pokazala danes," je menil glavni slovenski trener Sten Baloh.

Lundbyjeva je dokazala, da je v tej zim res razred zase. Pred nastopom je potrebovala le 112 m, da bi osvojila prvo mesto, skočila pa je 14 več in za 31,5 točke ugnala Iraschko-Stolzevo, ki se je po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe v svetovni pokal vrnila januarja na Ljubnem. Avstrijka je bila s 128 najboljša v drugi seriji. Četrta je bila Japonka Sara Takanashi, ki ima največ zmag med vsemi v zgodovini pokala, na naslednjih dveh mestih pa sta bili Nemki, svetovna prvakinja Carina Vogt in olimpijska podprvakinja Katharina Althaus.

Po 13 od 15 tekem ima Lundbyjeva v skupnem seštevku 1220 točk, sledita Althausova (860) in Takanashijeva (716). Med deseterico so ostale tudi najboljše tri slovenske skakalke; osma je Nika Križnar (358), deveta Urša Bogataj (327), deseta pa Ema Klinec (331).

To je bilo predzadnje prizorišče tekem za svetovni pokal skakalk v sezoni; zbrale se bodo še na finalu v nemškem Oberstdorfu, kjer bodo 23. marca kvalifikacije, nato pa 24. in 25. marca še zadnji tekmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice