Šport > Zimski športi
401 ogledov

Prevc verjame, da bo zdaj boljše

peter prevc Stanko Gruden/STA
Smučarske skakalce in skakalke čakajo konec tedna tekme za svetovni pokal v Oslu, kjer bo po premoru po olimpijskih igrah v Južni Koreji ponovno nastopil Peter Prevc.

V petek ob 19.30 bodo v Oslu s kvalifikacijami začeli skakalci, v soboto bo ekipna tekma, v nedeljo pa bo ob 10.15 posamična tekma za ženske, ob 14.20 pa še za moške. Po Oslu bodo za skakalce sledile preostale tekme norveške turneje v Lillehammerju, Trondheimu in Vikersundu, nato pa bo na programu le še finale sezone v dolini pod Poncami od 23. do 25. marca.

Moški del ekipe bo potoval na Norveško v četrtek, v ekipi bo tudi Timi Zajc, ki bo tekmoval do tekem v Trondheimu, Domen Prevc pa bo izpustil prvi del norveške turneje in bo nato prišel na zaključek v Vikersund. Slovenske tekmovalke se bodo na nedeljsko tekmo odpravile v petek, med njimi bo tudi Nika Križnar, ki je v nedeljo v romunskem Rašnovu s tretjim mestom kot prva slovenska skakalka v sezoni stopila na zmagovalni oder.

Po krajšem počitku se na skakalnice vrača Peter Prevc: "Po OI sem imel dva vikenda prosto. Imel sem čas, da sem napravil res dobre treninge, da ne 'flikaš' kot običajno, ko imaš le nekaj dni med tekmami za vadbo. Lahko smo napravili popis napak in se jih lotili. Verjamem, da se bo vse skupaj poznalo že na naslednji tekmi."

Kamil Stoch Svetovni pokal Šport Slovenci izven deseterice

Ob vrnitvi Prevca bo na norveški turneji na trenerskemu stolpu znova stal glavni trener Goran Janus, ki je zaradi bolezni izpustil prejšnjo tekmo v Lahtiju. Tam je po njegovem bil svetla izjema za Slovenijo le Jernej Damjan, pred finalom v Planici pa si želi uspešnih nastopov na Norveškem. "Trije tekmovalni vikendi so še pred nami, pred finalom je norveška turneja in želim čim bolje odskakati. Upam, da se je Peter Prevc spočil ... Naš cilj bo, da ostanemo do petega mesta v pokalu narodov, tu so v boju še Japonci, tudi Avstrijci niso daleč," je dejal Janus.

Goran Janus | Avtor: Profimedia Profimedia

Na lanski skandinavski turneji, novosti tedaj v koledarju skokov, je bil Peter Prevc kot najboljši Slovenec peti. Kot je danes dejal, je bil pozitivno presenečen nad organizacijo turneje. "Bilo je veliko selitev, a zelo dobro organizirano kar se transporta tiče," je povedal in ocenil, da je za selitve bolje poskrbljeno kot na novoletni turneji.

Lani je na skandinavski turneji zmagal tedaj vodilni v skupnem seštevku pokala Avstrijec Stefan Kraft. Za zmago na turneji je prejel 60.000 evrov. Drugi je bil Poljak Kamil Stoch (30.000 evrov), tretji Nemec Andreas Wellinger (10.000). Veliko si ob koncu te zanj izjemne zimske sezone obeta tudi Damjan, ki pa si je predvsem zaželel, da na finalu moškega dela pokala v Planici ne bi deževalo.

Ženski finale v skokih bo med 23. in 25. marcem v nemškem Oberstdorfu, skakalke pa bodo imele dotlej le tekmo v Oslu. Kot je povedal glavni trener ženske reprezentance Stane Baloh, bodo na Norveško gotovo odpotovale Križnarjeva, Urša Bogataj in Ema Klinec, medtem ko je Špela Rogelj zbolela in bo odločitev o njeni poti padla v sredo.

nika križnar Stopničke Šport Uspeh kariere za mlado Slovenko

"Vedno se je treba boriti za stopničke, prvi cilj pa je, da ostanejo naše tri med prvo deseterico skupnega seštevka tudi na koncu. Veseli smo tudi, da smo končno osvojili stopničke, Nika je bila velikokrat blizu, konec prejšnjega tedna pa se je vse 'poklopilo'," je dodal Baloh.

Zadovoljstvo je izrazila tudi Križnarjeva, ki računa na uspešen zaključek sezone. "Sem ponosna po doseženem tretjem mestu in že sedaj lahko rečem, da je za mano super sezona. Skoke iz te zime bom skušala še izboljšati, da bi bila celotna naslednja sezona še na višji ravni," je dejala.

nika križnar ema klinec | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Ob koncu novinarske konference so v novih prostorih ljubljanskega dela zavarovalnice Triglav predstavili med drugim tudi simulatorje skokov, nekatere naprave pa so preizkusili tudi skakalci na čelu s Petrom Prevcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.