Šport > Zimski športi
20226 ogledov

Nad Odermatta se zgrinjajo kritike: "Očitno ne razume resnosti situacije"

Marco Odermatt Epa
Švicarski smučarski as je bil primoran zagovarjati svoja stališča.

Najboljši alpski smučar na svetu Marco Odermatt se je znašel na udaru kritik, ker v času nedavno končanega svetovnega prvenstva v Courchevelu ni podprl iniciative za zajezitev podnebnih sprememb in oblikovanje trajnostne strategije za prihodnost zimskih športov.

Prav na dan, ko je Odermatt osvojil naslov svetovnega prvaka v smuku, je avstrijski smučar Julian Schütter, ambasador nevladne organizacije Protect Our Winters, Fisu posredoval pismo, v katerem je več kot 400 podpisnikov izrazilo zahtevo bo trajnostni organizaciji tekmovanj, potem ko so letošnjo sezono zaznamovale številne odpovedi tekem kot posledica segrevanja podnebja in pomanjkanja snega.

fis logo Odgovor Fisa Šport Planica ni osamljen primer, pritožbe se kar vrstijo

Ker se stanje iz leta v leto poslabšuje, so številni športniki, med katerimi sta bila tudi Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in Američanka Mikaela Shiffrin, prepričani, da so spremembe nujne in da so bili dozdajšnji ukrepi Fisa, ki sicer zagotavlja, da je trajnost na samem vrhu seznama njihovih prioritet, nezadostni.

"V našem vsakdanu in tudi v našem športu že zdaj doživljamo učinke podnebnih sprememb. Glede na okoliščine se mnenje javnosti vse bolj nagiba proti upravičenosti obstoja našega športa ... Zato potrebujemo napredne ukrepe na ravni organizacije. Seznanjeni smo s sedanjimi ukrepi Fisa za trajnost in jih ocenjujemo kot nezadostne," so med drugim zapisali v pismu, katerega so podpisali tudi štirje Slovenci, in sicer smučarji Boštjan Kline, Nejc Naraločnik in Maks Jan Mirnik ter deskar Žiga Erlač.

Marco Odermatt | Avtor: Profimedia Profimedia
Na seznamu podpisanih pa ni bilo najboljšega smučarja na svetu ta hip, Švicarja Marca Odermatta, kar je sprožilo ostre kritike s strani okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Ker gre za enega najbolj prepoznavnih obrazov zimskih športov, so okoljevarstveniki prepričani, da bi bila njegova podpora nujno potrebno.

"Odermatt očitno še ni povsem dojel resnosti situacije," je dvakratnega svetovnega prvaka kritiziral strokovnjak za podnebne spremembe Nathan Solothurnmann in dodal, da se 25-letni švicarski šampion ne zaveda odgovornosti, ki jo ima kot vzornik mladim smučarjem širom sveta.

Toda Odermatt glede razprave o podnebnih spremembah ostaja zadržan, za kar ima tehtne razloge. Kot je povedal, podpisa ni prispeval, "ker niti sam ni zmožen v celoti zadostiti vsem zahtevam".

"Vrhunski športnik nima druge izbire, kot da potuje z letalom," je zadržek pojasnil Švicar in dodal: "Ustrezno načrtovanje je zelo pomembno, vendar ne vidim tragedije v tem, če bomo dvakrat na sezono leteli v ZDA. Prispevamo lahko na več načinov. V svetovnem pokalu veliko potujemo. Kdor ne želi potovati, lahko tekmuje v evropskem pokalu. Če v nedeljo tekmujem na veleslalomu v Kranjski Gori, v ponedeljek imam pa smukaški trening v Andori, je potovanje z zasebnim letalom edina možna rešitev," je na marčevski razpored tekem spomnil glavni favorit za osvojitev velikega globusa.

S temi odgovori je izzval negodovanje okoljevarstvenikov. "Zaščita podnebja zajema precej več samo omejevanje števila letov. Kdor postavi dober zgled, lahko s tem prispeva več, kot zgolj zmanjša količino lastnih emisij. Smučanje v trenutni obliki ne bo preživelo, če se bo globalno segrevanje še nadaljevalo, zato bi moral Fis pokazati več interesa za zmanjšanje podnebnega odtisa," je opozoril Solothurnmann.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • PaPajapopi 08:45 23.februar 2023.

    Bravo Odermatt.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:40 23.februar 2023.

    WEF in njihova ekomafija udarjajo na vse strani..Zaradi naravnih ciklov in sprememb na planetu bi radi ovce strigli vedno bolj in ob tem še cepili in pošiljali v vojne...Evo vam kur..