Šport > Zimski športi
3452 ogledov

Planica ni osamljen primer, pritožbe se kar vrstijo

fis logo Reševalni pas/Twitter
Krovna smučarska zveza se je odzvala na odprto pismo, ki ga je nanjo naslovilo več predstavnikov zimskih športov.

Očitki na račun organizatorjev svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici niso edini očitki o netrajnostnem prirejanju tekmovanj na Mednarodni smučarski in deskarski zvezi (Fis). Pri Fisu so danes vnovič poudarili, da je trajnost povsem na vrhu spiska vsakršne organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Od leta 2021, ko je bil predsednik Eliasch izvoljen na čelo Fisa, je trajnost osrednjo vodilo zveze. Trajnost je prioriteta pri vsem, kar počnemo," so z zveze sporočili danes.

Gre za odgovor na odprto pismo tekmovalcev iz zimskih športov, ki so Fis pozvali, naj prevzame vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam in bo vzor ostalim.

Planica Planica 2023 Šport Tik pred začetkom prvenstva izbruhnil škandal, zdaj vpleten celo FIS

Okrog 150 športnikov, med njimi tudi ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin, je zahtevalo drugačno trajnostno strategijo, spremembo tekmovalnega koledarja, s tem v zvezi pa tudi spremembo in skrajšanje nepotrebnih poti po zemeljski obli. Športniki so zahtevali tudi zaostritev pogojev za prireditelje pri vprašanjih varovanja okolja.

S Fisa so sporočili, da prav zdaj končujejo projekt trajnostne strategije, ki je v skladu z zahtevami športnikov. Osrednja pozornost je namenjena prav optimizaciji tekmovalnih koledarjev, pa tudi sodelovanju s partnerji, da bodo prireditve še bolj trajnostne.

Pri Fisu so ob tem spomnili, da delujejo tudi izven športa in opozorili na iniciativo za ohranitev tropskih gozdov na območju Amazonke, konkretno v Peruju, ki so jo sprožili lani. V boju proti klimatskim spremembam je za Fis namreč na prvem mestu ohranitev tropskih gozdov.

Kritiki pa Fisu še naprej očitajo, da dejanja ne sledijo obljubam, da gre za marketinške poteze, ki vse ravnanje zato označujejo kot okoljsko zavajanje oz. "greenwashing".

Planica.si Pred SP Šport Zaplet, ki meče senco na planiški praznik, kritike kar dežujejo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.