Šport > Zimski športi
54205 ogledov

Zaplet, ki meče senco na planiški praznik, kritike kar dežujejo

Planica.si Planica.si
V dolini pod Poncami potekajo zadnje priprave pred začetkom nordijskega svetovnega prvenstva (21. februar - 5. marec).

Planica je deležna zadnjih priprav na nordijsko SP. Senco na planiški praznik pa po pisanju portala n1info.si mečejo začasna parkirišča za potrebe SP, ki so jih organizatorji zgradili na vodovarstvenem območju, nekatera na trajno zavarovanih kmetijskih zemljiščih, druga pa na naravnih vrednotah, kot je ledeniška morena.

Kot poroča portal, bi organizacijski odbor za te posege potreboval naravovarstveno soglasje, a zanj sploh ni zaprosil. Primer je pod drobnogled vzela gradbena inšpekcija, kmetijski inšpektorji pa so že odločili, da gre za nedovoljene posege.

"Bodimo najbolj trajnostni na največjem prvenstvu pri nas do sedaj," portal N1 povzema izjavo nekdanje ministrice pristojne za področje športa Maje Zalaznik, zdaj predsednice strateškega sveta OK Planica z uradne predstavitve projekta, ki je napovedala "sodelovanje z lokalnimi organizacijami, denimo kulturnimi, okoljskimi ...".

SP Planica 2023 | Avtor: SZS SZS

Prav prometni režim naj bi v veliki meri pripomogel k zeleni Planici, po pisanju omenjenega portala pa se je problematika le preselila iz ledeniške doline nekaj kilometrov nižje. Županja Kranjske Gore Henrika Zupan trdi, da organizacijski komite z občino ni sodeloval in za naravovarstveno soglasje ni zaprosil.

Predsednica Društva za naravo - Jalovec in domačinka Polona Petrovič Erlah, magistrica znanosti na področju varstva naravne dediščine, dodaja: "Prebivalci smo prestrašeni, kaj se bo zgodilo z našimi vodnimi viri, sprašujemo se, kako je mogoče, da nihče ne zaustavi tega početja. Nemočno smo opazovali, kako se je najprej začelo uničevanje kmetijskih zemljišč v Podkorenu, čez dva dni se je preselilo v Rateče v bližino Zelencev in nato naprej."

Dve začasni parkirišči se nahajata na območjih, ki imata status naravne vrednote. "Poseg na Ledinah vsaj za zdaj ni velik. Odstranili so zgornjo plast zemlje, kar pomeni, da je uničena vegetacija. Lahko pride do vnosa invazivnih tujerodnih vrst," portal N1 povzema vodjo območne enote Zavoda za varstvo narave Kranj Sonjo Rozman. Uničuje se tudi morena planiškega ledenika.

SP Planica 2023 | Avtor: SZS SZS

Zdaj se z začasnimi parkirišči ukvarja gradbena inšpekcija, ki je prvo prijavo dobila oktobra lani in uvedla kar štiri inšpekcijske postopke.

Generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič je za STA pojasnil, da po dogovoru z odvetniki ne more komentirati podrobnosti. Opozoril pa je, da občina ni poskrbela za parkirna mesta med SP.

Organizacijski odbor se je gradnje zato jeseni lotil sam, a nikakor ne drži, da se o lokacijah ne bi posvetovali z občino in upravno enoto Jesenice. Prav tako verjame, da so vsi posegi v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi.

Komentarjev 17
  • rd2dmk2 19:58 13.februar 2023.

    torej če je to res kar se piše in da so šli uničit Zelence , ali vsaj rob le teh, samo za to da bo nekaj mandeljcev ta velkih frajerjev, ki so bodo bahali z nepomembnim dogotkom in si polnili ...prikaži več žepe, potem smo v riti. in zato predlagam vsem domoljubnim slovencem, belim rumenim rdečim, zelenim - bojkotirat Planico. ne samo it tja, tudi pred TV ne. in kar je pomembno, prostovoljci, če imate čut in ponos, spokajte domov, ne sodelujte pri tej svinjariji in ne podpirarjte te lumparije.

  • lojs 19:21 13.februar 2023.

    naredili so nordijski center sredi planice... skuhali so super župco v enem talarju, ... kako prideš do tja ... ja, za lavfarcam, kot pravi večno nasmejani petek , ki je bil vedno v živlenju samo nasmejan in vedno mu je ...prikaži več šlo vse na smeh ... pač tako je ... zato pa meni se jebejo take stvari, čeprav sem davkoplačevalc, pa sem tudi včasi pretekel rateče... meni se jebe planice in vse kar je povezano z njo

  • Kmodri 18:40 13.februar 2023.

    Kruha in iger! Kruha je vse manj. Povilečevanje športa pri nas spominja na čase nacizma!