Šport > Zimski športi
34 ogledov

Massi: "Vsak slep vidi, kako smuča Tina"

Maze Massi Magoni Vianello Garmisch Partenkirchen smuk svetovni pokal EPA
Sezona polna presežnikov se je še pred uradnim koncem v švicarskem Lenzerheideju razpletla po načrtih najboljše slovenske športnice Tine Maze. Devetindvajsetletna Črnjanka je kot prva v zgodovini vpisala več kot 2000 točk v svetovnem pokalu. Z zmago v smuku v Garmisch-Partenkirchnu je padel 13 let star rekord Hermanna Maierja.

"Verjetno je to moj najlepši dan v letošnji sezoni, saj zmagati v smuku ni lahko. Na ta dosežek sem najbolj ponosna. Z njim sem znova potrdila svojo vrhunsko formo v tej disciplini, ki jo kažem že celo leto, ampak na najvišji stopnički pa mi letos še ni uspelo biti. Za opis neverjetne sezone ne najdem pravih besed," je po jubilejni 20. zmagi v svetovnem pokalu povedala Tina Maze, najuspešnejša slovenska športnica vseh časov.

"Progo tukaj sem dobro obvladala že na drugem treningu smuka in mi ustreza, tudi smučam dobro, ustavljati se nekje na pol poti si ne bi želela. Cilj je bil izkoristiti progo, material, ki je več kot dober, in zelo sem vesela, da sem končno še enkrat zmagala v smuku. V St. Moritzu, kjer sem prvič pred petimi leti zmagala v tej disciplini, vemo, da je odigralo svojo igro tudi vreme."

Mazejeva je z nizom dvajsetih uvrstitev na zmagovalni oder v tej sezoni predčasno osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku v svetovnem pokalu ter sedem tekem pred koncem prekoračila mejnik 2000 osvojenih točk v eni sezoni.

"Ta številka pomeni en zrušen rekord. Lindsey Vonn je pred kratkim rekla, da so rekordi za to, da se podirajo. S to izjavo se povsem strinjam. Lepo, da gre tako naprej. Ne vem, upam da bo naslednjič nekdo drug, ki bo tako vrhunski in podiral nove rekorde. To je ena stvar, ki je nekako tako kot leto 2000, ki smo ga pričakovali, zdaj pa je že leto 2013. Škoda da ni tema, da bi naredili ognjemet," je povedala Mazejeva.

Tudi če umre na progi, mora zmagati

V Garmischu bo v nedeljo na sporedu še ena tekma: "Superveleslalom tukaj mi ustreza, včeraj sem naredila eno napako, jutri želim brez napak odpeljati to vožnjo in upam na še eno zmago."

Maze Garmisch Partenkirchen smuk svetovni pokal | Avtor: EPA EPA
Vodja ekipe Tine Maze, partner in kondicijski trener Andrea Massi, je priznal, da so ga po novi vrhunski predstavi varovanke preplavila čustva: "Priznam, da so bila prisotna čustva, nisem človek brez čustev, kot nekateri mislijo. Me je zagrabilo malo prej. Vse to je nekaj izrednega, hkrati pa je treba ostati skoncentriran do konca sezone, odpeljati vse tekme optimalno in vzeti vse to, kar Tini že nekaj let pripada. Je pa jasno, da ne gre več za redne, temveč za izredne dosežke."

Ključna je bila tudi priprava na startu, ko slovenske šampionke ni zmotila niti daljša prekinitev: "Enkrat sem ji povedal, da, tudi če umrem na progi, moraš zmagati, moraš biti skoncentrirana. Po prekinitvah se rado zgodi, da pade pozornost. Tina je bila danes močna. Pripetil pa se je še en čuden zaplet. Serviserju Andrei Vianellu je zazvonil telefon na glas, pozabil ga je utišati, 40 sekund pred startom. Tino ni zmotilo nič, je pripravljena fizično in mentalno, tehnično pa vsak slep vidi, kako se smuča."

Vraževeren po naravi

"Sem Italijan in sem vraževeren po naravi. Zavedal sem se, da je bila proga zaradi spremenjene vidljivosti vedno hitrejša in vedel sem, da so bile tekmovalke, ki so hitre v zgornjem delu, lahko nevarne in tako je tudi bilo. Američanka Laurenne Ross je s startno številko 26 prišla precej blizu, kljub temu da ni tehnično tako dobro podkovana kot Tina. Ampak v smuku štejejo materiali in sneg je naredil svoje danes. Čakati je bilo treba do konca, a videlo se je, da je imela Tina danes eno drugo predstavo," je dogajanje na tekmi strnil Massi.

Massi je že ob koncu lanske sezone, ko je Američanka Lindsey Vonn osvojila 1980 točk, napovedal, da je lahko Tina letos še boljša in da lahko podre Maierjev mejnik: "To je bila drzna izjava, vem. Sem vedel, da to, kar smo naredili lani, ni bilo povsem najboljše. Če smo bili s tistimi materiali in po takšni sezoni, kot je bila lanska, na koncu tam, kjer smo bili, je imela Tina v novi sezoni še veliko rezerv in sem bil prepričan, da lahko osvoji veliki globus. Ta globus smo imeli na dosegu rok že dve ali tri sezone, zdaj pa ji zares pripada."

Štuhec: "Tina 'hara na polno' celo sezono"

Zasluge za uspehe v hitrih disciplinah ima tudi serviser Andrea Vianello, ki je kot pravi Massi, naredil čudeže z materiali: "Potrebujemo pa človeka, ki bi se ukvarjal le še z materiali za hitre discipline, potem bi Tina postala zares nevarna tudi v smuku."

V senci zmagoslavja ekipe Tine Maze je bil dosežek Ilke Štuhec, ki je z 10. mestom ujela vstopnico za finale svetovnega pokala v Lenzerheideju. "Sem super zadovoljna. Lepo vreme je, ni preveč mrzlo, res super vzdušje. Res je, da bo spet en moj dober rezultat malo v senci Tine Maze, ampak povsem zasluženo. Tina res 'hara na polno' celo sezono. Zelo lepo. Desetega mesta sem vesela, imam pa še rezerve, so deli, kjer nisem odpeljala najbolj optimalno, tako da gradim počasi korak za korakom. Včeraj sem zavila z očmi, ko sem videla, da imam spet startno številko 25, a so se zaradi megle, ki se ni razkadila do začetke tekme, pogoji na tekmi nato obrnili na boljše za nas tekmovalke, ki smo napadale iz ozadja," je po desetem mestu na smuku povedala 22-letna Mariborčanka.

Komentarjev 3
  • Andrej Kovačič 21:42 02.marec 2013.

    Kunc klical Vianella 40 sekund pred Tininim štartom, da vpraša, kakšno mažo naj dajo Brodnikovi, da pride med 40. ;)

  • šeherezada 20:12 02.marec 2013.

    neverjetna, nadpovprečna! svaka čast!:)

  • titty 17:00 02.marec 2013.

    Bravo Tina!!! Super punca si, čestitam!