Šport > Zimski športi
14319 ogledov

Velikanski odpor na odločitev Fisa: "To je slabo za skoke!"

Thurnbichler Epa
Mednarodna smučarska zveza (Fis) je z napovedanim znižanjem kvot za prihajajočo sezono naletela na velik odpor najmočnejših skakalnih reprezentanc.

V smučarskih skokih še naprej močno odmeva napovedana sprememba za sezono 2023/2024, v kateri se bo kvota za nastop na tekmah svetovnega pokala zmanjšala na enega tekmovalca.

Peter Prevc Reforma Šport Velika sprememba v skokih, ki Slovencem ne bo po godu

Gre za najnovejši korak v prizadevanjih direktorja svetovnega pokala Sandra Pertileja, ki se s postopnimi prilagoditvami pravil trudi povečati zanimanje in prepoznavnost smučarskih skokov ter zadostiti izzivom podnebnih sprememb, ki postajajo vse večji trn v peti organizatorjem tekem širom sveta.

Novost, po kateri bodo reprezentance na tekmah elitnega ranga in poletne velike nagrade upravičene do največ šestih tekmovalcev, sicer ni povezana z zagotavljanjem dolgoročne vzdržnosti ali zelenim prehodom, temveč želi Fis na takšen način povečati konkurenčnost manjših in razvijajočih se reprezentanc.

Odločitev je naletela na ostre kritike trenerja poljske skakalne reprezentance Thomasa Thurnbichlerja, ki poudarja, da Poljska še zdaleč ni edina nasprotnica Fisove najnovejše domislice.

Planica | Avtor: Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici. Anže Petkovšek
V prvem odzivu je nekdanji avstrijski skakalec poleg Poljske in Avstrije izpostavil tudi Slovenijo in pojasnil, zakaj so napovedane spremembe slabe za razvoj smučarskih skokov.

"Sprememba ne zadeva le poljskih smučarskih skokov, temveč tudi druge skakalne velesile," je prepričan Thurnbichler. "S tem bomo izgubili razvojno mesto. Če se samo navežem na lansko sezono, po novih pravilih Jan Habdas in Tomasz Pilch sploh ne bi dobila priložnosti na tekmah svetovnega pokala."

"Moje mnenje? To je slabo za prihodnost smučarskih skokov, saj znižujemo nivo tekmovanja. Prvi razlog je po mojem mnenju denar, drugi pa promocija manjših skakalnih reprezentanc. Poglejmo statistiko. V finale tekme svetovneg pokala se v povčreju uvrščajo tekmovalci iz sedmih ali osmih držav. Zdaj bomo imeli bomo kvoto petih tekmovalcev, najboljše tri reprezentance pa si bodo lahko izborile šestega tekmovalca v celinskem pokalu. Za to mesto se bodo potegovale Avstrija, Nemčija, Poljska, Norveška, Slovenija in morda Japonska. Na koncu ne bo neke bistvene razlike. Morda bo imela korist ena ekipa," je na nesmiselnost novega pravila opozoril avstrijski trener.

Prepričan je tudi, da je omejevanje skakalnih velesil kontraproduktivno in v nasprotju s športnim duhom tekmovanja. "Tukaj gre za vprašanje tekmovalnega nivoja. Če bodo slabše reprezentance dobro delale, si bodo izborile svoje mesto. Naši skakalci so med najboljšimi na svetu, zato si zaslužimo naša mesta. Ker delamo dobro, imamo na tekmah več tekmovalcev. To je približno tako, kot če bi se pri nogometu odločili, da bodo najboljše ekipe igrale z desetimi nogometaši, ker bo tako bolj pravično. Smučarski skoki so vrhunski šport na najvišji možni ravni!" je za konec še poudaril Thurnbichler.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • SlavkoKrizman 17:02 15.maj 2023.

    najbolš, da dajo vsaki državi samo enega tekmovalca...