Šport > Zimski športi
75089 ogledov

Ne le Slovenci, kot risi besni tudi Avstrijci: "To se ne spodobi"

Stefan Kraft Saša Despot
Avstrijski skakalni as Stefan Kraft, ki je vodil po prvi seriji posamične moške preizkušnje na srednji skakalnici svetovnega prvenstva v Planici, je po tekmi bentil nad odločitvami žirije, s prstom pa je pokazal tudi na sodnike.

Eden bolj razočaranih skakalcev na včerajšnji tekmi na srednji skakalnici je – sodeč po izrazu na obrazu – bil avstrijski šampion Stefan Kraft. Slednji je vodil po prvi seriji posamične preizkušnje z lepo prednostjo pred tedaj vodilnim in kasnejšim zmagovalcem Piotrom Żyło. A prednost, ki si si jo je nabral v prvi seriji, ni bila dovolj in to je vedel že ob doskoku. A kljub temu je upal, da se bo zavihtel na oder za zmagovalce. A se ni izšlo. Za štiri desetinke točke je zaostal za tretjim mestom in ostal brez medalje na nehvaležnem četrtem mestu. 

"To se ne spodobi," je sistem vetrne izravnave za Kronen Zeitung ocenil Kraft, sicer trikratni svetovni prvak (na veliki skakalnici bo branil naslov iz Oberstdorfa). "V svoji karieri sem dosegel že veliko in to se mi bo v neki točki vrnilo," je poklapano filozofiral avstrijski skakalni as. "Iz takih stvari se lahko veliko naučiš. Razkurjen bi bil, če bi zamočil drugi skok. Potem bi to sprejel, toda skok je bil dober," je pojasnil Kraft. Ta je še dodal, da so mu trenerji po tekmi povedali, da v takšnih razmerah ni imel možnosti za kaj več. "Vse skupaj je grenko, če se ti zgodi na svetovnem prvenstvu, toda to se dogaja. Pogostokrat se ti nasmehne sreča, danes temu ni bilo tako," je zaključil Kraft. 29-letnik se je spotaknil predvsem ob to, da je Żyła dobil podoben vetrovni odbitek kot on sam, čeprav je Poljak skočil v "jasno precej boljših" pogojih. "Svoje je dodala tudi sodniška žirija, saj si za svoj skok ni zaslužil ocen 18,5," je prepričan Kraft.

Da je žirija izgubila nadzor nad tekmo v drugi seriji, so prepričani tudi v slovenskem taboru. Izjemno oster in kritičen je bil glavni trener Robert Hrgota, svoje pa so dodali tudi razočarani skakalci. Več o tem si lahko preberete tukaj. 

Komentarjev 14
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 15:21 26.februar 2023.

    Vsekakor imajo Avstrijci prav. Če je treba skočiti za zmago 3 metre več od rekorda skakalnice , je to primerljivo , kot če bi za kvalifikacijo v teku na 100m moral atlet teči sekundo hitreje kot pa svetovni rekord. Ocenjevanje ...prikaži veče je pa spet druga zgodba in žal brez njega ne gre ,samo tu je premalo znakov za obrazložitev. Nikakor pa ne more biti samo merilo dolžina , ker potem se lahko zgodi še več zlomov in zvinov in podobno.

  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 13:39 26.februar 2023.

    Avstrijci morajo pa stalno nekaj jokat! Z Nemci vred so kakor glavni v skokih in, ko jim ne gre so vsi drugi krivi! Bravo Zyla! Samo, da Germani niso zmagali!

  • ilija 12:53 26.februar 2023.

    Naredit ogromne dvorane z umetnim vetrom in vsem omogočiti iste pogoje. Iziv gdo bo prvi.