Šport > Zimski športi
36550 ogledov

V slovenskem taboru nezadovoljni: "Jutri jim bom jaz prišel pihat na senzorje!"

Anže Lanišek Saša Despot
Slovenski skakalci so v razmerah na meji regularnosti ostali brez medalje.

Piotr Žyla je presenetljivi zmagovalec prve moške tekme svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. Poljak je bil namreč po prvi seriji šele 13., v finalu pa je z rekordom skakalnice (105 metrov) ubranil naslov izpred dveh let v Oberstdorfu. Slovenca Anže Lanišek in Timi Zajc sta po kontroverznih odločitvah žirije v vetrovni loteriji končala na repu deseterice.

V finalu so nastopili vsi štirje Slovenci, ki tokrat niso imeli sreče z vetrom in potezami žirije. Lanišek in Zajc, ki sta bila na vseh treningih in v poskusni seriji na tej napravi povsem pri vrhu, sta po šestem oziroma sedmem mestu po prvi seriji na koncu pristala na devetem oziroma desetem mestu. V finalu je dober skok prikazal Lovro Kos in z 28. napredoval na 17. mesto, Žiga Jelar pa je v finalu s 17. nazadoval na 23. mesto.

Anže Lanišek Planica 2023 Šport Slovenca izgubila boj za kolajne, veteran s 13. mesta do zlata

"Danes sem si želel dva dobra skoka in če upoštevamo še poizkusno serijo, sta danes dejansko dva bila dobra. Drugič bom ciljal na tri dobre skoke," je svoj nastop nekoliko v šali opisal Kos, preden se je lotil glavne današnje teme, razmer na meji regularnosti.

"Tako pač je, gre za šport na prostem. Ampak vseeno mislim, da bi morali (vodstvo tekmovanja op. p.) počakati kakšno minuto več. Pa bi bilo zelo drugače. Bilo je nekaj odločitev, ki so bile povsem nesmiselne. Stojiš ob skakalnici in čutiš kam in kako močno piha veter, pa vseeno prižgejo zeleno luč. To je bilo precej grdo," je bil z odločitvami žirije nezadovoljen Lovro Kos. "Res je bilo težko in škoda, da sta imela Timi in Anže takšno smolo z vetrom, da so ostali imeli toliko boljše razmere. Na ta račun smo Slovenci že parkrat izgubili kakšno lepo uvrstitev."

Lovro Kos | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Jutri, ko bo mešana ekipna tekma, pridem v iztek navijat za naše. Postavil se bom gor na senzor, pa našim pihal od zadaj, da bo izgledalo, da imajo slabe pogoje, da bodo dobili vsaj plus deset točk! Sicer bom pa seveda prišel navijat, saj smo ekipa. Upam, da jim uspe," je zaključil Kos.

Jelar: "Malo sem že naveličan tega"

"Moji skoki so bili na precej višjem nivoju, kot včeraj, ampak enostavno premalo za najvišja mesta. Po prvi seriji sem bil v zelo dobrem položaju. Sedem točk zaostanka ni tako veliko. Ampak še enkrat več zelo zanimiva tekma, kar se tiče vetra in vsega skupaj, letos sem že malo naveličan tega," je bil oster tudi Jelar, ki je v drugi seriji v težkih razmerah nekoliko pokvaril svojo uvrstitev.

Maja Vtič Brez medalje Šport Glavni slovenski trener jezen zaradi odnosa do naših tekmovalk

"To ni bila izjema te sezone. Letos je bilo že zelo veliko takšnih tekem, le da smo vsi zdaj še nekoliko bolj fokusirani na to, ker gre za domače svetovno prvenstvo. Na to se je že opozarjalo in mi je žal, ker sem tudi sam enkrat dejal, da upam, da se kaj takega ne bo zgodilo še na svetovnem prvenstvu. In danes se je žal uresničilo."

Žiga Jelar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Današnja tekma je tako zelo močno spominjala na farso iz Seefelda. "Seeefeld pa je bil še en korak višje. Vesel sem svojih dobrih skokov, mi je pa žal za Anžeta, ki je kazal same skoke za med top tri. Sam sem se prve dni še nekoliko iskal in danes prikazal dosti višji nivo. Težko je. Zaboli, ker je domače svetovno prvenstvo, zaboli, ker so bila pričakovanja visoka. Ampak saj na koncu lahko vidimo, da številna imena, ki so bila te dni v ospredju, enostavno danes niso imela možnosti, da bi napadala najvišja mesta," je zaključil Jelar.

Zajc: "Ta računica ravno ne drži"

"Ne vem, če je treba kaj dosti razlagat, spet smo bili na eni veliki tekmi in spet ga je vreme precej lomilo. S svojimi skoki sem od četrtka dalje zadovoljen, nimam kaj dodati, to je moj maksimum v tem trenutku," pa je po tekmi izjavil Timi Zajc, ki se je zavedal, da ob svojem nastopu nima nobenih možnosti za vrhunski rezultat.

Planica 2023 Odzivi Šport Iz slovenskega tabora: "Najbolj boli to ..."

"107 metrov mislim, da ne gre. Ne vem, kako naj bi to izvedel. Ne moremo reči, da je bila tekma neregularna, ker je bila na koncu izpeljana. Vemo pa, da sem potreboval 107 metrov, Piotr pa je imel več odbitka. Ta računica ravno ne drži. Danes si resnično potreboval srečo in mi je nismo imeli. Bil sem blizu medalje, zaostanek ni bil velik, če bi bila druga serija izpeljana v normalnih razmerah, bi se mi morda še lahko izšlo. Tako pa bo nova priložnost naslednji teden."

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ob vprašanju o današnjem zmagovalcu ter če je zadel vetrovni jackpot, pa se je tudi Zajc spomnil na Seefeld: "Tako kot v Seefeldu, ko smo imeli zmagovalca iz 27. mesta. Na tako velikih tekmah se pač to zgodi, moraš imeti srečo," je zaključil Zajc.

Lanišek: "Jaz nisem tisti, ki prižiga zeleno luč"

"Skoki so bili tisti dobri, ki sem jih želel prikazat, za kaj več pa je potrebno nekaj sreče. Tam na rampi sem čakal kar nekaj časa, tam mi je malo 'odrezalo' noge, ampak sem vseeno opravil delo korektno, skok je bil vrhunski. Možnosti za zmago ima vsak, kako pa v resnici je, je pa nekaj drugega. Včasih, ko je bil tu drugačen profil, smo tu skakali tudi 110 metrov, zdaj pa se tu ne da skočiti 107 metrov. Tako pač je. Definitvno je nekaj grenkega priokusa, v nogah sem imel precej več, kot se je na koncu izšlo. Jutri pa je nov dan," je današnjo tekmo opisal Lanišek, ki pa ni želel govoriti o regularnosti tekme.

Anže Lanišek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"To je vprašanje za koga drugega, kakšne strokovnjake. Jaz sem tu zato, da skačem. Težko kaj rečem, ker nisem videl vseh skakalcev, ne vem, kaj točno se je dogajalo. Jaz nisem tisti, ki prižiga zeleno luč. Moja naloga je le, da skočim. So mi pa ti skoki definitivno dali samozavest za prihodnje dni. Potrebno se bo zbrati, umiriti in verjamem, da smo sposobni dobrega rezultata," je zaključil Lanišek, katerega jutri v ekipi z Zajcem in Niko Križnar ter Emo Klinec čaka še mešana ekipna tekma, kjer Slovenija lahko poseže zelo visoko.

Hrgota: "Mogoče tukaj nekaj ni v redu"

"Škoda mi je, ker fantje so, še posebej Timi in Anže, lepo skakali, videli smo, kam spadata v normalnih pogojih. Žal na tekmi svetovnega prvenstva je bilo vreme, kot je bilo. Poizkusili smo narediti vse, skočila sta po svojih najboljših močeh. Na koncu deveto, deseto mesto. Težko je biti zadovoljen, ker veš, da si oddelal dobro. Toda to je zdaj za nami. Jutri nas čaka nova priložnost. Videli smo, da so punce danes veliko pokazale, tudi Timi in Anže, tako da lahko nastopimo samozavestno," pa je po koncu tekme pokomentiral glavni slovenski trener Robert Hrgota, ki se zaveda, da niso bile težave zgolj z vremenom, temveč tudi z žirijo tekmovanja.

Robert Hrgota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Poizkušam biti objektiven, ampak v teh trenutkih si težko. Rekel bom, da težko razumem, da je za prevzem vodstva potrebno skočiti tri metre čez rekord skaklnice. Mogoče tukaj nekaj ni v redu. Da je koridor takšen, kakršen je: od dva metra v hrbet do dva metra vzgornika. Sem na mestu trenerja in ni moja naloga, da vodim tekmo. Zato so tu drugi. Danes pač nisi sam odločal o svojih mestih, ampak so bili tu še drugi faktorji," pa se je ob delo žirije obregnil Hrgota.

Zanimivo je bilo tudi, da je žirija Stefanu Kraftu  v zelo dobrih pogojih prižgala zeleno luč, medtem ko je moral takoj naslednji skakalec Anže Lanišek večkrat z zaletne rampe, na njegov nastop pa se je čakalo več minut. "Saj pravim, pred Anžetom je Stefan skočil v zelo lepih pogojih, v podobnih se je pri Anžetu nato čakalo. Verjamem, da je bila tekma težka za vodit, verjamem pa tudi, da je bila težka tudi za gledat. Če je bila tekma na meji regularnosti, naj vsak sam presodi, sam bom rekel le, da je škoda, da se je ravno na tekmi za svetovno prvenstvo tako razpletlo," je zaključil glavni trener slovenske izbrane vrste.

Planica 2023 To se je dogajalo Šport Klinec razkrila razlog za slabše skoke: "Nisem mislila, da bo prišlo v javnost" Planica 2023 Zgrnili črni oblaki Šport Po razočaranju na prvi tekmi: "V soboto gremo po medaljo, toda ..." Planica 2023 Tako je z Niko Šport Nika odtujena od sotekmovalk, sameva v posebnem zabojniku: "Je precej žalostno" Sara Takanaši Planica Šport Najboljša vseh časov padla, odpeljali so jo z reševalnim vozilom Planica 2023 Tako tesno je bilo Šport Padla odločitev, katera Slovenka se bo jutri podala v boj za medalje Planica 2023 Skrbi za trenerja Šport Zupančič razložil glavno težavo Emine poškodbe, tako pa je z Niko Planica 2023 Razkril zakaj Šport Slovenec postavil rekord skakalnice, nato presenetil: "Nisem favorit!" Planica 2023 Pri zadnjem skoku Šport Šok iz našega tabora! Ciljal na medaljo, dan pred tekmo pa te težave
Komentarjev 3
 • rd2dmk2 09:50 26.februar 2023.

  ja no zmagovalec je skočil odlično in skočil do rekorda skakalnice. ja naj bi pa še Kraft in naši skočili do 105 metrov in se potem usajali. in sedaj se bi lahko usajali le če bi zmagovalec skočil 99 metrov ...prikaži več in zmagal, pa bi neki odbitki in dodatki ga postavili na prvo mesto. in naj nehajo jokat- pa za boga milega a ti ljudje so do včeraj skakli v telovadnici al kje ? 15 let skačejo zunaj in lovijo veter. zdej je pa vse narobe. naj predlagajo da v iztek montirajo ventilatorje, pa naj pihajo gor.

 • matermila 09:11 26.februar 2023.

  Nič jokat, ste že v prvi seriji zapravili vse možnosti. Naj vam bo sreča naklonjena na ekipni tekmi . Ostane pa še velika skakalnica. Krivca za neuspeh bomo že našli.

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 06:16 26.februar 2023.

  Jasno je, da se ne pošilja skakalcev v smučino, če bi za prevzem vodstva moral za tri metre preskočiti rekord skakalnice, to je bilo neodgovorno od vodstva tekme in nevarno za skakalce..

Sorodne novice