Šport > Zimski športi
29052 ogledov

Slovenec postavil rekord skakalnice, nato presenetil: "Nisem favorit!"

Planica 2023 Saša Despot
Slovenca sta bila v samem vrhu tudi v kvalifikacijah tekme na srednji napravi svetovnega prvenstva.

"Meni je najbolj pomembno, da trenutno uživam. Želim si, da bi še naprej tako užival, kot trenutno uživam," je bil po tekmi zadovoljen današnji zmagovalec kvalifikacij za sobotno posamično tekmo svetovnega prvenstva v Planici na srednji skakalnici. Anže Lanišek je sicer odlične skoke kazal že vse od prihoda v Planico, zdaj pa je z zmago v kvalifikacijah potrdil, da je vsaj v očeh slovenske javnosti prvi favorit za zlato medaljo in naslov svetovnega prvaka.

Anže Lanišek Planica 2023 Šport Izjemno, Lanišek najboljši, Zajc tretji

"Tole danes sta bila res lepa skoka (pred tem je odlično nastopil tudi v današnji poizkusni seriji op. p.), nočem sploh kaj komentirat ali komplicirat, tudi če je bila kakšna manjša napaka, se to pač zgodi, poizkušaš v prihodnje to samo z res rahlimi korekcijami popravljat, predvsem pa čim bolj uživat. Moji skoki so defintivno konstantni, pokazal sem, da znam skakat in v dobrih in slabih razmerah," je današnja nastopa ocenil eden glavnih favoritov za naslov.

"Tukaj je pa toliko favoritov, da bi težko rekel, da se imam za favorita, nemogoče je izbrati samo enega. Vsi startamo z ničle, vsi imamo enake možnosti. Bomo videli. Te treningi ti sicer dajo neko določeno samozavest, ampak sam ne bi želel prehitevati dogodkov," je zaključil Lanišek, ki pa ne bo v soboto edino železo v ognju slovenske reprezentance.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenski navijači zagotovo računajo, da še boljša skoka prikažeta tudi Žiga Jelar in Lovro Kos, ki sta danes zasedla 33. in 34. mesto, predvsem pa bodo vse oči uprte tudi v Timija Zajca, ki je kvalifikacije končal na tretjem mestu, kot Lanišek pa je blestel tudi na vseh treningih.

"Sploh skok v poizkusni seriji je bil tak, kot sem si želel, ta je bil z napako, ampak če sem tudi ob napaki zraven, to nekako pomeni, da forma je tu. Na mizi v drugo ni bil tako lep skok, kot na treningu. Vemo, da tisti perfektni skok se je takrat zgodil in upam, da se bo tudi jutri," je svoja današnja skoka pokomentiral Zajc, ki je v poizkusni seriji pristal celo pri 104 metrih in s tem postavil rekord skakalnice.

Planica 2023 Skrbi za trenerja Šport Zupančič razložil glavno težavo Emine poškodbe, tako pa je z Niko

"Če bi bile dobre razmere, bi se dalo skočiti še dlje," je optimističen Zajc, ki zadnje čase na skakalnicah leti kot na letalnicah in postavlja nove rekorde. "Če bi jutri postavil še enega novega, bi bil zelo vesel. Je pa tudi ta skok dober, da dobiš tisto zadovoljstvo, da uživaš. Vemo pa, da je na tekmi bolje iti mogoče z malce nižjega zaletišča, pa z boljšimi ocenami. Vemo, da če hočeš medaljo, ti mora uspeti popoln doskok s čim daljšimi metri."

A Zajc se kljub odličnim predstavam izogiba etiketi favorita. "Sam se ne počutim kot favorit. Zame sta namreč to Anže in pa Halvor Egner Granerud." Timi je sicer skočil z enega mesta višje na startni rampi, kot najboljša v kvalifikacijah. Morda je ravno to tokrat odločilo. "Mislim, da je bilo to zelo pomembno, sploh ker gre za malo skakalnico in so tiste točke zelo pomembne. Zelo se pozna, če za tabo znižajo zaletišče. Te fantje na koncu so v takšni formi, da jim tista 'rampa' toliko ne more odvzet, dobijo pa kar nekaj točk."

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A kljub vsemu se Timi in glavni trener Robert Hrgota še nista pogovarjala o morebitni trenerski zahtevi o znižanju zaletišča. "V bistvu nisva nič govorila o tem, se ne vidim kot nek favorit za zlato medaljo, da bi razmišljal o tem, sam bom zgolj poizkušal čim bolj uživat. Do sedaj sva se sicer o znižanju pogovarjala zgolj v Kulmu, tukaj pa se mi zdi, da ni te potrebe."

Zajc pa si je z novima odličnima skokoma le potrdil, da je zelo dobro pripravljen. "Ne bi rekel, da bo po tem dnevu lažje iti spat, saj se stalno zavedam, da sem na nekem nivoju ter da če mi je to namenjeno, se bo jutri zgodilo, sicer pač ne. Pritiska zaradi domače tekme ne čutim, v bistvu sem še bolj vesel, ker vemo, da jutri, ko bo šlo zares, bo tu še več slovenskih navijačev in bo tisto pravo vzdušje. Že danes se je gledalce slišalo, ampak je bilo več poljskih, kot slovenskih, tako da bo jutri zagotovo zelo lepo," pa je zaključil še drugi veliki slovenski adut Timi Zajc.

"Pomembno je, da so skoki pri Anžetu in Timiju tako konstantni, da tudi z neko manjšo napako ali vetrom v hrbet so skoki še vedno na nivoju, saj potem to toliko več ne vpliva na izvedbo. Morata samo nadaljevati v tem ritmu. Pripravljali se ne bomo drugače kot do zdaj, smo že toliko tekem dali skozi, da samo nadaljujemo v istem ritmu. Treba je samo ohranjat mirnost, samozavest in bit zbran na izvedbo ter nase. To je to. Jutri se delijo medalje, ostajamo zbrani na skoke in izvedbo, po koncu pa bomo videli, kaj to pomeni," pa je nastope varovancev pokomentiral glavni slovenski trener Robert Hrgota.

Robert Hrgota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ves čas vemo, kam sodijo naši fantje in to so letos tudi pokazali, bili na zmagovalnem odru. Meni je važno, da tako nadaljujejo. Po mojem si ne bodo nalagali bremena, ker gre za domače svetovno prvenstvo. Mislim, da čutijo veselje in zadovoljstvo, da lahko tekmujejo pod slovensko zastavo. Zaenkrat uživajo in naj uživajo še naprej."

Slovenski skakalci so sicer na treningih in kvalifikacijah nastopili tako dobro, da je vse pogosteje slišana ideja, da bi se Timija spustilo z nižjega naleta. "Zdaj je žirija imela nekaj skokov, da vidi, kdaj je primerno znižati zaletišče, sam verjamem, da sami najbolje vejo, kateri nalet je primeren. Seveda pa imamo tudi to v mislih, če bo potrebno. To bomo videli jutri, glede na razmere in situacijo na skakalnici. Pripravljeni smo tudi na to," je zaključil glavni trener slovenske vrste.

Planica 2023 Tako tesno je bilo Šport Padla odločitev, katera Slovenka se bo jutri podala v boj za medalje Sara Takanaši Planica Šport Najboljša vseh časov padla, odpeljali so jo z reševalnim vozilom Planica 2023 Tako je z Niko Šport Nika odtujena od sotekmovalk, sameva v posebnem zabojniku: "Je precej žalostno" Planica 2023 Zgrnili črni oblaki Šport Po razočaranju na prvi tekmi: "V soboto gremo po medaljo, toda ..." Planica nordijsko SP Nič kaj množično Šport Katastrofa v Planici, prazni tudi blejski hoteli Planica 2023 Policija na delu Šport Navijači, tega nikar ne nosite v Planico!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice