Šport > Zimski športi
510 ogledov

Slovenka v vetrovni farsi ostala brez stopničk

Ema Klinec Profimedia
Ström zmagovalka zadnje tekme pred SP z le eno serijo.

Norveška smučarska skakalka Anna Odine Ström (98,1 točke) je zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v Rasnovu v Romuniji pred svetovnim prvenstvom v Planici, ki jo je žirija tekmovanja z zgolj eno serijo precej razvlekla. Do točk je prišlo pet Slovenk, najboljša med njimi je bila Ema Klinec (91,1) na petem mestu.

Prva serija je v spremenljivih vetrovnih razmerah potekala izjemno počasi, tik pred nastopom najboljše Slovenke v svetovnem pokalu Klinec pa je žirija tekmo prekinila za dlje časa. Slovenka je sprva ob zaletišču čakala približno 20 minut, nato je končno dobila dovoljenje, da si lahko sleče dres in odpne smuči, preden je spet morala na "rampo". Kljub temu je pokazala soliden nastop in tako kot na petkovi tekmi končala na petem mestu.

"Težko je sploh karkoli komentirati glede skokov, tekma je bila res čudna. Kvalifikacijski skok je bil dober, tisto, kar sem si včeraj zadala, sem opravila, bila sem bolj mirna. Tudi skok na tekmi je bil podoben, a enostavno, ko sem se spustila, moje noge niso bile prave. Sploh ne vem, koliko časa sem čakala na rampi," je tekmo zmešnjav opisala Klinec. "Veseli me, da je moja raven skakanja dobra, da vem, kaj delam, in z največjim veseljem se bom zdaj odpravila v Planico," je še napovedala to zimo najboljša slovenska skakalka v svetovnem pokalu.

Poleg Klinec so do točk prišle še štiri Slovenke. Vnovič je med najboljših 10 končala mladinska svetovna podprvakinja Nika Prevc (89,5 točke), ki je bila sedma. "Mislim, da se vsi strinjamo, da je bila danes to kaotična tekma. Sicer sem, rezultatsko gledano, dosegla super sedmo mesto, a vem, kje so še napake. Upam, da jih popravim do Planice," je dejala Prevc.

Maja Vtič (83,4) je zasedla 12. mesto, komaj 15-letna Ajda Košnjek (70) je z 20. mestom tretjič v karieri osvojila točke svetovnega pokala, Katra Komar (69,6) pa je bila 21. Brez točk je v slovenski vrsti ostala le Tinkara Komar (47,4) na 36. mestu.

"Težko komentiram tekmo. Res so bile zelo težke vremenske razmere. Vse skupaj je bilo zelo zmedeno. Nekako ni šlo v koridor 2 m/s vzgonskega vetra, medtem ko je šlo 5 m/s stranskega vetra. Zelo veliko je bilo čakanja in tiste, ki so čakale, so imele bistveno, bistveno slabše hitrosti," je po tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije povedal selektor Zoran Zupančič.

"Predskakalcev pa niso želeli spuščati. Težko si predstavljam, kako si lahko tudi žirija tekmovanja takšno tekmo predstavlja kot regularno. Nekatera dekleta so bila danes s svojim rezultatom zadovoljne, druga pa izredno razočarana. Vsekakor pa tekma ni pokazala realnega stanja," je misli strnil Zupančič.

Cene Prevc Druga kariera Šport Ne boste verjeli, s čim se med drugim po koncu kariere ukvarja Cene Prevc!

V ospredju je vodilni v svetovnem pokalu, Avstrijki Evi Pinkelnig (97,1), zgolj točka zmanjkala do jubilejne, desete zmage v karieri. Najboljša je bila Ström, ki je to sezono po zmagah na Ljubnem in v Hinterzartnu prišla do tretje zmage v svetovnem pokalu.

Pinkelnig je z drugim mestom osvojila 16. stopničke to zimo in v skupnem seštevku pokala pred svetovnim prvenstvom zadržala rumeno majico s 1482 točkami. Druga skupno je Nemka Katharina Althaus (1202), ki je po petkovi zmagi v Rasnovu v današnji vetrovni loteriji zasedla zanjo skromno 22. mesto. Takoj po skoku je izkušena nemška skakalka žiriji tekmovanja v kamero namenila nekaj zelo ostrih besed.

Ström (1030) je z današnjo zmago na tretjem mestu v seštevku pokala prehitela najboljšo Slovenko Klinec (975), ki je zdaj četrta.

Smučarske skakalke se bodo po današnji tekmi preselile v Slovenijo, kjer jih prihodnja dva tedna čaka SP v nordijskih disciplinah v Planici. Prva tekma jih čaka v četrtek, ko bo Klinec na srednji napravi pod Poncami branila naslov svetovne prvakinje iz Oberstdorfa 2021.

 

* Izidi, Rasnov (1 serija):
 1. Anna Odine Ström (Nor)      98,1 točke (84 m)
 2. Eva Pinkelnig (Avt)         97,1 (86,5)
 3. Julia Mühlbacher (Avt)      95,7 (83)
 4. Juliane Seyfarth (Nem)      91,5 (83,5)
 5. Ema Klinec (Slo)            91,1 (81)
...
 7. Nika Prevc (Slo)            89,5 (84,5)
12. Maja Vtič (Slo)             83,4 (77)
20. Ajda Košnjek (Slo)          70   (72)
21. Katra Komar (Slo)           69,6 (71,5)
- brez finala:
36. Tinkara Komar (Slo)

* Svetovni pokal (21/26):
 1. Eva Pinkelnig (Avt)         1482 točk
 2. Katharina Althaus (Nem)     1202
 3. Anna Odine Ström (Nor)      1030
...
 4. Ema Klinec (Slo)             975
 8. Nika Križnar (Slo)           602
19. Nika Prevc (Slo)             304
20. Urša Bogataj (Slo)           249
33. Maja Vtič (Slo)              107
37. Katra Komar (Slo)             82
44. Ajda Košnjek (Slo)            18
61. Nika Vetrih (Slo)              1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice