Šport > Zimski športi
1081 ogledov

Poljaka spisala zgodovino, izjemni Domen Prevc premalo za stopničke

Domen Prevc Profimedia
Poljaka Dawid Kubacki in Piotr Zyla sta zmagovalca premierne super ekipne tekme svetovnega pokala. Slovenca Domen Prevc in Timi Zajc sta zasedla peto mesto.

V ameriškem Lake Placidu smo bili priča prvi moški super ekipni tekmi svetovnega pokala v zgodovini smučarskih skokov. V zgodovino sta se kot prva zmagovalca vpisala Poljaka Dawid Kubacki in Piotr Zyla, ki sta po šestih skokih oziroma treh serijah zbrala 800,8 točk.

Še najbolj sta se jima približala Avstrijca Daniel Tschofenig in Stefan Kraft, ki sta zbrala 787,6 točk, medtem ko je zadnje mesto na stopničkah pripadlo Japoncema Ryoyuju Kobayashiju in Naokiju Nakamuri (776,7 točk). Slovenca Domen Prevc in Timi Zajc sta s 760,5 točkami osvojila peto mesto. Pred njiju se je uvrstila še Nemčija (Karl Geiger in Andreas Wellinger, 774,2 točk).

Omenjeno tekmo, kjer se pari pomerijo v treh serijah, v drugo se prebije 12 najboljših parov, v finalno pa 8, so najprej preizkusili na poletni veliki nagradi, v svetovnem pokalu pa so jo v letošnji sezoni prvič izvedli pri ženskah, tokrat pa so prvič na vrsto prišli tudi fantje.

Zgodovinska prva zmagovalca super ekipne tekme sta postala Poljaka, ki sta vodstvo prevzela po tretjem skoku ter jo suvereno zadržala vse do konca. Dosti bolj zanimivo je bilo v boju za drugi dve mesti na stopničkah, kjer so vse do zadnjega skoka držali drugo mesto Nemci, a sta nekoliko slabši skok Wellingerja izkoristila Kraft in Kobayashi ter svojima reprezentancama priborila zgodovinske stopničke.

Antonin Hajek Izginil brez sledu Šport To so zadnje informacije o pogrešanem skakalcu

Iz slovenskega para je bil tokrat dosti bolje razpoložen Domen Prevc, ki je Slovenijo najprej popeljal celo na drugo mesto (boljši je bil le Avstrijec Tschofenig), a sta Slovenca že po slabšem prvem skoku Timija Zajca zdrsnila na šesto mesto ter iz boja za stopničke (za vodilnimi Avstrijci sta zaostajala že za 33 točk).

Čeprav sta oba skakalca zelo dobro nastopila v drugi seriji, fantastični skok Domna v tretji pa je Slovenijo popeljal celo na začasno četrto mesto (z 8,3 točkami zaostanka za stopničkami), pa je vnovični nekoliko slabši skok Zajca naš par znova potisnil na končno peto mesto.

"Zanimiva tekma za mano. Nekaj novega za vse. Jaz sem užival in delal dobre skoke, tako da grem lahko z lepo popotnico v posteljo in v naslednji dan," je za Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) dejal Domen Prevc, ki je imel v svojih serijah dvakrat drugi in enkrat najboljši izid.

Slovenija je v razvrstitvi za pokal narodov osvojila 80 točk. Zmagovalci Poljaki pa 200. Točke je osvojilo 12 reprezentanc. V tej razvrstitvi ima vodilna Avstrija 4189 točk. Pred Slovenijo (3241 točk) sta še Norveška s 3605 in Poljska s 3394 točkami.

"Prva ekipna tekma v parih je za nami. Moram reči, da je bila res zanimiva. Bili smo v igri za stopničke do zadnjega skoka. Žal se ni izšlo. Na koncu peto mesto. Fanta sta odskakala zelo dobro, ena napaka pa nas je oddaljila. Jutri (v nedeljo, op. p.) je nov dan in nadaljujemo z dobro formo," pa je po premieri super ekipne tekme v svetovnem pokalu za SZS dejal trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota.

V nedeljo sledi v Lake Placidu še ena posamična tekma, ob 14.45 so na sporedu kvalifikacije, ob 16. uri pa tekma.

 

* Izidi, Lake Placid:
- superekipna tekma (dvojice):
1. Poljska          800,8 točke
(Piotr Žyla, Dawid Kubacki)
2. Avstrija         787,6
(Daniel Tschofenig, Stefan Kraft)
3. Japonska         776,7
(Naoki Nakamura, Ryoyu Kobayashi)
4. Nemčija          774,2
(Karl Geiger, Andreas Wellinger)
5. Slovenija        760,5
(Domen Prevc, Timi Zajc)
...

* Pokal narodov:
 1. Avstrija         4189
 2. Norveška         3605
 3. Poljska          3394
 4. Slovenija        3241
...
Silje Opseth Video Šport Skakalka med skokom vpila od strahu: Mislila sem, da bom umrla Robert Kranjec Primož Roglič Znanje o Sloveniji Šport Ko se na kvizu udarita Robert Kranjec in Primož Roglič ... Le kdo zmaga?
Komentarjev 1
  • albert6 08:43 12.februar 2023.

    Vedno sem trdil da je zajc liga tudi slepa kura zrno najde

Sorodne novice