Šport > Zimski športi
51205 ogledov

Slovo ikone slovenskih smučarskih skokov

Albin Rogelj SSK Ilirija
Zapustil nas je legendarni Albin Rogelj - Bine.

Minuli petek je v 94. letu v Ljubljani umrl Albin Rogelj - Bine, nekdanji smučarski skakalec, akademski slikar in sloviti karikaturist nekdanjega satiričnega tednika Pavliha, je sporočil nekdanji novinar in smučarski delavec Oto Giacomelli.

Kot dolgoletni državni reprezentant v smučarskih skokih, leta 1956 tudi olimpijec v Cortini d' Ampezzo, se je Rogelj še posebej proslavil s 110 metrov dolgim poletom na mednarodni prireditvi na Bloudkovi letalnici v Planici leta 1950 ter z desetim mestom v skupni razvrstitvi druge novoletne turneje štirih skakalnic (1953/54 - 5. v Oberstdorfu in 9. v Innsbrucku), ki jo je izboljšal šele 31 let pozneje Miran Tepeš (9.).

Rojen Ljubljančan je bil športni otrok "skakalne" Verovškove ulice v Šiški. Po osvoboditvi je tekmoval za SK Enotnost, po končani tekmovalni športni poti pa je sodeloval na prireditvah v Planici kot tudi pri nastajanju SSK Ilirija, za katero je kmalu po ustanovitvi leta 1970 ustvaril njen prepoznavni znak.

Leta 1970 je za svoje likovno ustvarjanje prejel nagrado Prešernovega sklada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice