Šport > Zimski športi
24307 ogledov

Hrgota razkril, kako je s Timijem Zajcem po grozljivem padcu

Timi Zajc Youtube
Zajc v Willingenu s pravim poletom in padcem prestrašil skakalni svet. A se je vse skupaj dobro končalo!

Na tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih za svetovni pokal v nemškem Willingenu so zaradi slabih vremenskih razmer odpovedali drugo serijo, tako da so obveljali izidi prve. Zmagala je Norveška pred Avstrijo in Nemčijo. Slovenska četverica pa je bila peta, potem ko je Timi Zajc skočil kar 161,5 metra, a pri doskoku padel.

Timi Zajc Mešana ekipna tekma Šport Timi Zajc preletel rekord skakalnice, nato grozljivo treščil ob tla

Slovenski junak je v odličnih razmerah skočil naravnost fantastično, na koncu pa je moral celo skrajšati skok, pri čemer je ob pristanku z velike višine tudi padel. Timi je tako zasilno pristal pri daljavi 161,5 metra, kar je kar 8,5 metra več od rekorda skakalnice Poljaka Klemensa Muranke, ki je pred leti pristal pri 153 metrih.

Poznejše nevarne dogodke je po svoje napovedala že skakalka v prvi skupini, Japonka Yuki Ito. Po sunku vetra je poletela kar do 154,5 metra, kar bi bil ženski rekord na tej napravi (151 m), a je pri doskoku padla in tudi izgubila smučarska očala. Ni se poškodovala, po tem padcu pa je žirija tekmovanja vseskozi iskala rahlo ravnotežje med skoki in varnostjo.

Glavna težava so bili sunki vetra, ki so lahko povsem nepričakovano presenetili tekmovalce, potem ko je bilo še nekaj trenutkov pred tem skorajda brezvetrje. Nika Križnar, nastopila je kmalu za Yuki Ito, je tako zmogla vsega 82 metrov. Pozneje pa so slovenski predstavniki dodali še dva dobra skoka in napovedali, da bi morda ob normalnem razpletu tekme v drugi seriji naskakovali tudi stopničke. A druge serije nazadnje ni bilo, kar je bila po skoku oziroma mini poletu Zajca tudi najbolj varna rešitev.

"Zelo zahtevna tekma, na srečo je s Timijem vse v redu. Imeli smo dva super skoka, tako Žiga (Jelar) kot Timi, ampak mislim, da so tekmo prepozno odpovedali. Tudi kvalifikacijski skok je na srečo prestavljen na jutri, razmere niso bile primerne, da bi lahko izpeljali varno tekmo," je za Smučarsko zvezo Slovenije dogajanje strnil trener Robert Hrgota in dodal: "Na srečo jo je Timi odnesel brez večjih posledic, a mislim, da je to lahko opozorilo za naprej, da je treba imeti varnost na prvem mestu, potem pa dolge skoke."

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 09:24 04.februar 2023.

    a ni en naš trener dejal da ne bo zniževal zaleta, ampak da bo pustil da skakalec uživa v dolgih skokih ?..

  • Ender3 23:51 03.februar 2023.

    Padec grozljiv in srečen brez fizičnih posledic. Jutri bodo pričakovane bolečine, glavni pa bo odziv možgan in dojemanja nevarnosti tega športa. Nekoč je, po padcu in poškodbi P.Prevca nastopila kriza in velik preskok v uspešnosti njegove kariere in talenta..

  • Avatar Arnatessa
    Arnatessa 23:20 03.februar 2023.

    google.com

Sorodne novice