Šport > Zimski športi
16432 ogledov

Gros kategorično zavrnil obtožbe: "Če bomo to počeli, ne bomo prišli nikamor"

kulm skakalnica zastavica za veter Profimedia
Jelko Gros je nalil čistega vina glede dogodkov na letalnici v Kulmu. "Če bi iskal za vse dobre razmere, nobena tekma ne bi bila končana v dveh urah, potem pa nikamor ne pridemo," je zatrdil 61-letnik.

Slovenski strokovnjak za smučarske skoke Jelko Gros je v pogovoru za Val 202 kategorično zavrnil očitke, da je kot član tekmovalne žirije na kakršenkoli način škodoval kateremu od tekmovalcev na tekmah svetovnega pokala v Kulmu.

Kot je še enkrat več pojasnil nekdanji trener slovenske skakalne reprezentance, prižiganje zelene luči, po kateri se lahko tekmovalec spusti po smučini, sploh ni v njegovi domeni.

"Zeleno luč prižiga Borek Sedlak, asistent direktorja svetovnega pokala Sandra Pertileja. Moram mu čestitati, saj ima ledeno kri. Če so razmere znotraj koridorja, prižge zeleno luč. Če bi iskal za vse dobre razmere, nobena tekma ne bi bila končana v dveh urah, potem pa nikamor ne pridemo. Borek je celotno sezono s tekmovalci, vse dobro pozna in je velika podpora žiriji. Vedno komuniciram z njim," je v pogovoru z Daretom Ruparjem pojasnil Gros.

Sobotno tekmo na Kulmu so zaznamovale nestanovitne vremenske razmere, zaradi česar so morali večkrat spremeniti višino zaletišča. V loteriji je kratek konec potegnil tudi sicer eden najbolj razpoloženih slovenskih letalcev Žiga Jelar, ki je bil po tekmi precej kritičen do nekaterih odločitev tekmovalne žirije.

Žiga Jelar Bes skakalcev Šport Slovenski adut udaril: "Niso mi dovolili, da posežem po najvišjih mestih"

Gros, ki je na Kulmu opravljal vlogo tehničnega delegata, je ob tem pojasnil, da je bila startna lista na prvi tekmi vezana na vrstni red v svetovnem pokalu, kar žiriji še dodatno otežuje delo pri zagotavljanju ustreznih pogojev, saj so najboljši letalci lahko precej razpršeni.

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Treba se je odločiti, ali smo prišli na tekmovanje v smučarskih skokih, kjer je razlika v tem, kdo skoči dlje. Morda smo prišli na šov, na gladiatorsko zgodbo, kjer vse spustimo dol in ne vemo, v čem je razlika. Gremo domov in ne vemo, kdo je najboljši. Žirija mora obvladati zaletišče tako, da med posameznimi skupinami loči. V nedeljo je bilo to zlahka narediti, ker so bili najboljši na koncu. V petek in soboto je bilo težje. Pri imenih, ki jih poznaš kot letalce, je bilo treba znižati zaletišče. Vmes so bili nekateri, ki jim poleti ne ležijo in čez hrbtišče so zategnili ročno zavoro. Spodaj je bilo dovolj vzgonskega vetra, a so pristali visoko na hrbtišču. Hitro se pokaže razlika med najboljšimi in najslabšimi. V teku na 100 metrov pokaže štoparica, v poletih pa pokažejo metri," je dejal Gros.

Povedal je še, da mora znotraj tekmovalne žirije vedno obstaja dialog in da se vse odločitve sprejemajo po posvetu med vsemi udeleženimi akterji. "Nikoli ni lahko voditi tekme v poletih. Enostavno je treba odreagirati glede na stanje na monitorjih. Ne smeš se odločati predaleč naprej. Ne smeš narediti spiska ciljev za naprej, saj lahko že prva sapica postavi vse na glavo," je sklenil izkušeni športni funkcionar.

Komentarjev 2
  • janko81 06:28 02.februar 2023.

    Tale "Borak" bi pa že lahko vedel, da je Domen Prevc na daljave lovec in takoj po njem zniža zaletišče in uniči serijo. In še kako iskreno je moledoval Žiga Jelar saj ima verjetno najdaljsi polet v zgodovini z drsanjem ...prikaži več zadnjega dela smuči po skakalnici, ko bi 99,99% letalcev že zdavnaj doskočilo..

  • rd2dmk2 18:50 31.januar 2023.

    tale malo bluzi, dejansko je problem televizijski prenos in ne to da bi vsi imeli enake možnosti . to je tako kot bi v avto športu enemu dovolili imeti večji motor. Da usekajo mimo, se vidi kako odlični športniki ne ...prikaži več morejo pokazat kaj znajo. in tako lahko v lokalnem okolju malo povzdignejo svoje. da pa je usekal mimo se sedaj kaže v smučariji, ko recimo zadnji s startne liste zmaga, ker ima naenkrat- lepo vreme in vidi 100 metrov naprej favoriti pa --do konic smuči.

Sorodne novice