Šport > Zimski športi
4254 ogledov

Legendarni skakalec od slovenskih orlov pričakuje kolajno, a opozarja ...

Jernej Damjan Profimedia
Jernej Damjan opozarja, da se lahko pri smučarskih skokih v enem dnevu vse obrne.

Nekdanji slovenski smučarski skakalec Jernej Damjan je v pogovoru za STA dejal, da od skakalcev in skakalk na prihajajočem svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Planici pričakuje kolajno. Ljubljančan hkrati opozarja, da se na skakalnicah vse hitro obrača in da previdnost teden dni pred največjim domačim dogodkom v zimskih športih ni odveč.

"Pri skokih je vedno tako, da se lahko v enem dnevu vse obrne. Lahko pa rečem, da so moški in ženski skoki zelo močni. Z Uršo Bogataj je sicer zazevala velika luknja, tam bo malo težje, a v skokih vsekakor pričakujem kolajno," je med telefonskim pogovorom za STA dejal 39-letni nekdanji skakalec.

Anže Lanišek Jeza Slovencev Šport Slovenski selektor z vso silo udaril po žiriji: "Amatersko!"

V smučarskem teku je izpostavil Evo Urevc, ki je z letošnjimi nastopi na razdaljah dodala novo dimenzijo svojim nastopom, v nordijski kombinaciji pa upa na dober dan Eme Volavšek ter njeno popolno okrevanje po bolečinah v hrbtu.

Tudi sam se namreč zaveda, da je pot do medalje na SP zahtevna in da nič ni samoumevno, kot kažejo njegovi nastopi v Oberstdorfu leta 2005. Tam je skupaj z reprezentančnimi kolegi osvojil bronasto kolajno na ekipni tekmi, kar je ponovil tudi šest let kasneje v Oslu. Do posamičnega odličja mu ni uspelo priti.

Jernej Damjan | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vsega se dobro spominjam. V Oberstdorfu je bil kar grenak priokus zaradi tistega šestega mesta na posamični tekmi, ker sem bil tretji po prvi seriji. Naslednji dan bi pa celo zmagal, če bi pogledali zgolj posamične izide na ekipni tekmi. Ampak medalja je bila še vedno na koncu naša," z malce grenkobe 18 let nazaj pogleduje Damjan.

V zadnjem času predstavnik komisije športnikov pri Mednarodni smučarski in deskarski zvezi Fis ter strokovni komentator medijske hiše Eurosport pa vseeno ne obžaluje odločitve o koncu kariere. "Ne, ne ... Vem, zakaj sem dal smuči v kot in si rekel, da jih ne bom več nikoli dal gor. Bom pa raje gledal in užival, dokler bom ob skakalnicah," je poudaril Damjan, ki se v novi vlogi strokovnega sodelavca Eurosporta dobro znajde.

"Že v lanskem letu me je klical glavni komentator David Goldstrom, a sem moral zaradi udejstvovanja na olimpijskih igrah žal sodelovanje odkloniti. Letos pa sva prišla skupaj in moram reči, da zelo uživam," je sodelovanje z britanskim komentatorjem ocenil 39-letnik.

Jernej Damjan | Avtor: Profimedia Profimedia

Pravi, da za nasvet ni vprašal nikogar, saj ogromno konstruktivne kritike dobi že od kolega v komentirnici ter medijske hiše same. "Delo je dinamično, a ga je precej in mi včasih kakšna beseda zmanjka. Moram še delati in bom ves čas delal na besednem zakladu v angleščini, saj se tu in tam izgubim," je o začetkih v novi vlogi v skokih dejal Damjan.

"Če želim bolj strokovno razložiti, mi mogoče kakšna beseda, s katero bi lahko najbolje opisal situacijo, uide. Nimam pa časa, da bi med prenosom kaj 'poguglal'. Bi bila stvar že mimo, ko bi pogledal," je še komentiranje slikovito opisal zmagovalec dveh tekem za svetovni pokal med posamezniki.

Vse svoje medalje in nagrade ob uspehih hrani v posebni vitrini. Na velikih tekmovanjih je poleg kolajn iz Oberstdorfa in Osla dve osvojil še na SP v poletih s srebrom v Oberstdorfu 2018 in bronom v Vikersundu 2012. V svetovnem pokalu je zabeležil 17 uvrstitev na oder za zmagovalce, od tega osem v posamični konkurenci.

Najbolj nepričakovana je bila bronasta kolajna iz Osla na ekipni tekmi leta 2011. "Kar se tiče Osla, je bila zgodba povsem drugačna. Tam se nam je povsem nepričakovano izšlo za stopničke zaradi odpovedi finalne serije v res zahtevnih razmerah. Celotna ekipa je bila presenečena in navdušena," je spomine obujal nekdanji skakalec.

Jernej Damjan | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi sam je v svetovnem pokalu dolgo vztrajal, za konec kariere pa je imel prav poseben načrt, ki pa ga z nekdanjim trenerjem slovenske reprezentance Goranom Janusom nista uresničila. "Če se dobro spomnim, sva z Goranom v šali dejala, da se bova poslovila v Planici leta 2021, če bi bilo takrat prvenstvo pri nas. To se ni izšlo, sam pa sem sicer res zaključil športno pot v tisti sezoni, a moja forma še zdaleč ni bila primerna, da bi se uvrstil v ekipo za SP," je priznal Damjan.

Planica je v četrtem poskusu nato le dobila organizacijo za domače SP, Ljubljančan pa je za STA poudaril, da bi to lahko pustilo pozitivne učinke na slovenski šport. "Tak dogodek je po številkah eden največjih, ki se bo zgodil v Sloveniji. Zaradi tega bo tudi zahteven. Iz tega lahko vsi ogromno potegnemo, tako za predstavitev države, motivacijo športnikov kot za osveščanje o naših športih ... Bo kar pestro," je pripomnil.

Robert Kranjec Primož Roglič Znanje o Sloveniji Šport Ko se na kvizu udarita Robert Kranjec in Primož Roglič ... Le kdo zmaga?

Pestro pa utegne biti tudi na premierni tekmi žensk na letalnici v Vikersundu prihodnji mesec. Damjan se strinja, da morajo skoki napredovati. Želi pa si varnih poletov najboljših 15 polnoletnih skakalk na norveški turneji, ki bodo dobile pravico za nastop na Norveškem.

"Od prej, ko smo mi hodili na velikanke, in do zdaj je iskreno velika razlika glede velikosti samih naprav. Mi smo skakali 180 metrov, 200 je bilo že daleč, kar zdaj sploh ni. Močno si želim, da se bo vse izteklo lepo in prav, da bomo prišli skozi brez poškodb in da bo tista tekma lepa ekshibicija," je še za konec dejal 309-kratni udeleženec tekem za svetovni pokal.

Komentarjev 1
  • Ender3 16:21 14.februar 2023.

    Kaj tale pečeni maček Damjan tudi rabi samopromocijo ?

Sorodne novice