Šport > Zimski športi
10621 ogledov

Bivši slovenski skakalec razkril skrivnosti Planice

Planica 2017 Profimedia Pogled na planiški skakalni center.
Nekdanji slovenski reprezentant nam je podal podroben vpogled v posebnosti obeh skakalnic v Planici.

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, ki ga gosti Planica, so v četrtek že podelili prvi komplet skakalnih odličij. Ženska tekma na srednji skakalnici ni prinesla slovenskega veselja.

V petek se bodo v kvalifikacijah na manjši napravi pomerili še moški, za medalje se bodo udarili v soboto. Slovenijo bodo zastopali Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar in Lovro Kos. Po odločitvi trenerja Damirja Hrgote sta brez tekme ostala Peter Prevc in Domen Prevc.

Medtem ko planiško velikanko tekmovalci, pa tudi gledalci, dobro poznajo, je z manjšima planiškima napravama drugače. Na njih se svetovni pokal ne odvija vsako leto, obe pa imata nekaj posebnosti. 

O specifikah obeh skakalnic pod Poncami, kjer se bodo letos delile medalje svetovnega prvenstva, smo povprašali nekdanjega slovenskega reprezentanta Andraža Pograjca.

Andraž Pograjc je bil nekaj let član slovenske izbrane vrste. V svetovnem pokalu je debitiral marca 2013 v Lahtiju in takoj osvojil točke. Istega leta je bil del slovenskega moštva, ki je na finalu svetovnega pokala na planiški velikanki doseglo zmago na ekipni tekmi. Poleg njega so bili takrat v ekipi še Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš. Njegov osebni rekord znaša 224 metrov.

"Padeš z večje višine kot drugje"

"Manjša, 102-metrska skakalnica je precej specifična. Naklon mize je poseben v primerjavi z drugimi napravami. Krivulja ni konstantna, proti koncu se obrne še malce navzdol. To morda zbega nekatere tekmovalce. Ob spustu po zaletišču so občutki drugačni, kot bi jih pričakoval na prvi pogled," je pojasnil Pograjc (na spodnji fotografiji med poletom v Planici).

Andraž Pograjc Planica | Avtor: Profimedia Profimedia

"V fazi leta na manjši napravi kakšnih posebnosti ni. Je pa zelo zahteven doskok, saj gre za eno večjih srednjih skakalnic. Krivulja leta povzroči, da na doskok padeš z malce večje višine, kot na drugih napravah, posebej ob slabših vetrovnih pogojih," je povedal športnik iz Kisovca.

"Če več treniraš na taki specifični skakalnici, tako kot to počnejo naši fantje, je to gotovo določena konkurenčna prednost. Videl sem, da na manjši skakalnici tehnično zelo lepe skoke dela Anže Lanišek," je dejal Pograjc.

Pazljivo pri preletu

Večja planiška skakalnica, torej stara Bloudkova velikanka, ima druge značilnosti. "Nalet ni nič posebnega. Zasnovan je lepo, standardno. Je pa posebnost pri preletu. Tam dobi tekmovalec občutek, da bi moral iti agresivno v smer, ampak tu daje skakalnica malce varljiv vtis," je dejal Pograjc.

"Pri preletu večje planiške skakalnice je ponavadi treba biti zelo potrpežljiv. Kdor je preveč agresiven pri preletu, je za to pogosto kaznovan v drugi fazi leta, saj ponavadi hitro pristane," je dodal Zasavec.

Pograjc je dodal, da stara Bloudkova velikanka od slovenskih reprezentantov zaradi profila posebej ustreza Timiju Zajcu. Na državnem prvenstvu je bil tam odličen tudi Anže Lanišek, ki je osvojil naslov prvaka.

V službi pri Fincih

Pograjc je danes, pri enaintridesetih letih, strokovni sodelavec finske reprezentance. Opravlja vlogo serviserja za smuči in opremo. V "deželi tisočerih jezer" bdi predvsem nad moško člansko izbrano vrsto, njegov prijatelj in zasavski rojak Miran Zupančič je zadolžen pretežno za žensko izbrano vrsto in finske mladince.

"Največja razlika med Slovenci in Finci je v tem, da so slednji precej bolj potrpežljivi. Če rečejo, da gre za petletni projekt, gre za petletni projekt. Nihče ne bo delal panike po enem letu in spreminjal načrtov. Pri nas se večkrat zelo mudi, rezultati morajo biti hitro vidni. Pri njih je drugače," je sklenil Pograjc in se odpravil na delo v njemu tako dobro znano dolino pod Poncami.

Komentarjev 4
  • Svobodnež 16:29 24.februar 2023.

    To bi naj bile "velike" skrivnosti Planice??? Ampak čisto zares-v zadnjem času bluzite z neumnimi članki, da se kar kadi!!!

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 15:22 24.februar 2023.

    In ta Pograjc naj bi bil veliki strokovnjak, mi je zlo žal ampak je iz une kvote, ki je plesala samo eno zimo!

  • rd2dmk2 13:52 24.februar 2023.

    ma nehite s to planico. sem včeraj gledal sceno ob 18 uri.. kdo je dovolil vse tiste reflektorje. delajte tekme čez dan. ne pa da motite veverice pri spanju.

Sorodne novice