Šport > Zimski športi
1454 ogledov

Predsednik Fisa pohvalil Slovenijo: "To je država, ki ima ..."

Johan Eliasch Planica Profimedia
Predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) je v Sloveniji predstavil smernice za prihodnost.

Ob robu dogajanja na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici, kjer se danes že začenja tekmovalno dogajanje, so pripravili tudi športno konferenco Sporto. Med gosti je tudi predsednik krovne smučarske zveze Fis Johan Eliasch.

Športno-marketinška konferenca Sporto, ki so jo tokrat poimenovali zimska izvedba, danes poteka na prizorišču SP v Planici.

Med gosti je tudi prvi mož Fisa Eliasch. Predsednik krovne smučarske in deskarske zveze je v torek uradno odprl prvenstvo v Planici, danes pa je na konferenci Sporto podal še nekaj zamisli oziroma smernic, kako bo vodenje velike športne zveze potekalo v prihodnosti in kako vidi položaj športa v družbi.

Johan Eliasch | Avtor: Epa Epa
"Vedno sem bil navdušen amaterski športnik, ukvarjal sem se z različnimi športi, s smučanjem sem povezan že 30 let. Fis je dobro organizirana, a je zaostajala v marketinškem smislu," je o tem, zakaj se je odločil za kandidaturo za predsedniško mesto, dejal Eliasch.

Poudaril je, da je bilo nedavno končano SP v alpskem smučanju v Franciji doslej najboljše v zgodovini teh tekmovanj. A dodal, da Fis ni samo alpsko smučanje, tudi zato je zdaj v Planici.

Pojasnil je, da ima smučarski šport še veliko možnosti za razvoj. Nekaj novosti je bilo že na SP v Franciji (letalniki za bolj zanimive posnetke kamer, več vmesnih časov oziroma slednje v živo): "V športu gre za to, da napreduješ in narediš drobne stvari. Lahko bi postali najbolj priljubljen in prepoznaven šport na svetu."

Se pa zaveda, da imajo v boju za gledalce veliko konkurence, tudi na športnem področju. "Tekmujemo s številnimi drugimi športi. Moramo biti konkurenčni drugim, ki ponujajo podobne gledalske izkušnje."

Na vprašanja o tem, kaj prinaša prvenstvo v Planici, je najprej pohvalil prireditelje tekmovanja. "Upam, da bo potekalo na izjemni ravni. Slavnostno odprtje je bilo sijajno, okolica je čudovita in idealna za SP."

"Prireditelji so opravili izjemno delo, da so to izvedli. Lepo je videti privrženost, ki jo izžarevajo ljudje, povezani s športom. To je država, ki ima zelo globoko športno strast," je o državi gostiteljici SP dejal prvi mož krovne zimskošportne zveze.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

O možnostih razvoja je posebej izpostavil nordijsko kombinacijo, ki ima po njegovem mnenju bogato tradicijo, vendar še precej rezerv, da bi postala bolj privlačna, tudi za olimpijske igre.

S tem, kar je njegova ekipa naredila v letu in pol, odkar je na čelu zveze, je zadovoljen. "Pred izvolitvijo sem imel jasno idejo, kaj je moja ambicija. Kar smo naredili v zadnjem letu in pol, kaže, da je zveza pripravljena na spremembe."

Poudaril je, da se ne smejo osredotočati le na najbolj odmevne in zanimive panoge, ampak skrbeti tudi za druge, kot primer je navedel parasmučanje. "Ugotoviti moramo, kam vlagati, kaj zanima naslednje generacije, seveda pa gledati tudi na športnike."

Zanj tudi ni dvoma o tem, da je šport in posel mogoče združiti: "Kot zveza delujemo za športnike in to je osnova. Nismo poslovneži, vendar moramo razmišljati poslovno. Nismo politična organizacija, se pa zavedamo različnih stališč. In nismo samo srednjeevropska organizacija, razmišljamo globalno."

Opredelil pa je tudi način, kako bo šport tudi v prihodnje ohranil svoj položaj v boju za gledalce z drugimi ponudniki, kot so programi za ogled vsebin na zahtevo. "Šport ima veliko tekmecev pri ostalih aktivnostih ogleda in mora slediti razvoju. Ne sme izgubiti svoje identitete, a način, kako ga predstavimo, potrebuje stalne spremembe. To bo čedalje višje na seznamu naših nalog," je dejal predsednik Fisa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice