Šport > Zimski športi
504 ogledov

"Seveda je moj cilj v Planici jasen, to je kolajna!"

Ema Klinec Anže Petkovšek Ema Klinec, smučarska skakalka.
Ema Klinec bo pred domačimi navijači napadala nov naslov.

Smučarsko skakalko Emo Klinec pred domačim svetovnim prvenstvom v Planici čaka posebna čast in svojevrsten izziv, ki ga ne doživi veliko športnikov. Pod Poncami bo namreč na srednji skakalnici branila naslov svetovne prvakinje iz Oberstdorfa 2021, že pred sezono pa si je za glavni cilj zastavila prav dober nastop pred domačimi navijači.

Klinec je domače prvenstvo pričakala z izjemno popotnico, saj je na zadnjih tekmah svetovnega pokala nanizala vrsto uvrstitev na zmagovalni oder. Te so jo pred postojanko v Rasnovu popeljale že na skupno tretje mesto v svetovnem pokalu, v Romuniji pa je po zadnjih dveh tekmah in dveh petih mestih v zahtevnih razmerah eno mesto izgubila. Kljub temu je postala prva violina slovenske vrste, ki je s hudo poškodbo olimpijske prvakinje Urše Bogataj sredi sezone doživela velik udarec.

ema klinec | Avtor: Epa Epa

Dobri nastopi ji dajejo, kot pravi, dodatno samozavest pred vrhuncem sezone. "Vesela sem zadnjih uspehov, vendar menim, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj se mi bo vse 'poklopilo' tudi na tekmah. Že pred sezono sem na treningih dobro skakala, formo pa sem končno prenesla tudi v svetovni pokal. Pripravljenost pred prvenstvom je super, tako da sem s tem zelo zadovoljna. Seveda je moj cilj v Planici jasen, to je kolajna," je povedala Klinec.

Kolajno je izpostavila že ob koncu poletja, ko si je za razliko od reprezentančnih kolegic po sezoni vzela nekoliko daljši premor, da je spočila glavo od skokov. "Moj glavni cilj je brez dvoma svetovno prvenstvo v Planici, kjer bom, ne bom rekla branila, temveč ponovno napadla naslov svetovne prvakinje," je v smehu pred sezono dejala Klinec.

Planica.si Odlična novica! Šport NAVIJAČI, POZOR! Organizator popustil, takšne bodo cene novih vstopnic

"Priprave na zimo sem začela en mesec pozneje, kot je bilo to v navadi. Glavni trener Zoran Zupančič mi je dal čas, da v miru treniram, izpustim poletne tekme in majčkeno spočijem glavo. To je tretja zaporedna sezona z velikim tekmovanjem po Oberstdorfu 2021 in Pekingu 2022." Očitno se je takšen pristop obrestoval, saj je najboljše skoke na tekmah pokazala tik pred SP.

"Vesela sem, da se moji dobri skoki s treningov končno kažejo tudi na tekmah. O samih rezultatih niti ne razmišljam toliko, bolj o skokih. Šest drugih mest ter tretje mesto ... Še nikoli nisem bila februarja v svetovnem pokalu v takšnem položaju," je dejala Klinec in poudarila, da je našla tudi potrebno konstantnost, ki jo želi nadgraditi na svetovnem prvenstvu.

Ema Klinec | Avtor: Anže Petkovšek Ema Klinec, smučarska skakalka. Anže Petkovšek

Nastop pred domačimi navijači so 24-letnici v veselje in čast. "Meni osebno je to v veliko čast. Morda se bomo šele po koncu kariere zavedali, kaj doživljamo. Drugače pa bo to moje tretje prvenstvo, malo sem že navajena tega ritma in pričakujem, da mi bodo tudi izkušnje pomagale, da bom ohranila mirno glavo."

Obenem se zaveda, da za kalkulacije in taktiko na SP ni veliko prostora. "Pripravljam se povsem enako kot v minulih letih. Vseeno pa gre za tekme, na katerih moraš iti 'na polno'. Kdor nič ne tvega, nič ne pridobi. Če dobiš, dobiš, če ne, pač ne. Veliko je odvisno od dnevne forme. V tistem trenutku, na tisti dan moraš dati vse od sebe. Moj glavni cilj je odmisliti ves pritisk ob SP ter se pripraviti tako, kot sicer na vsako tekmo. Ponavadi te sama tekma ponese, še posebej pa navijači in upam na podporo s tribun."

Kot pravi, obe planiški skakalnici zelo dobro pozna. "Obe imata bolj novodoben način naleta, je bolj položen. Poznamo ju dobro. Bi pa rekla, da jih tudi tujci poznajo, tu ni nekih razlik. Vendar je dejstvo: če skačeš dobro, skačeš dobro na vsaki skakalnici," je prepričana najboljša Slovenka v svetovnem pokalu to zimo, ki jo prva tekma v Planici čaka v četrtek, 23. februarja, ko bo branila naslov s srednje naprave. Dan prej bodo kvalifikacije. Vendar sama odločno poudarja, da ima visoke cilje, preboj na zmagovalni oder, na vseh tekmah in obeh skakalnicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice