Šport > Zimski športi
450 ogledov

Slovenske orlice zanesljive na uverturi v Planici

Nika Križnar Epa
Na posamični tekmi v Planici bo nastopilo vseh pet slovenskih skakalk.

Slovenska reprezentanca je brez težav prestala kvalifikacije za nastop smučarskih skakalk na prvi posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Vseh pet varovank glavnega trenerja Zorana Zupančiča se je namreč uvrstilo na tekmo na srednji skakalnici, najboljša pa je bila Nika Križnar na osmem mestu.

Kvalifikacije je dobila Norvežanka Anna Odine Ström (123,2 točke), druga je bila Nemka Katharina Althaus (123), tretja pa Japonka Yuki Ito (122,3). Najboljša skakalka te zime Avstrijka Eva Pinkelnig (120,8) je bila peta.

Anna Odine Ström | Avtor: Epa Anna Odine Ström Epa

Slovenke so po zaslugi svetovne prvakinje iz Oberstdorfa 2021 Eme Klinec v kvalifikacijah nastopile s petimi predstavnicami. Vse so se zanesljivo uvrstile na tekmo, a nobena ni bila povsem pri vrhu.

Najboljša je bila povratnica na tekme najvišje ravni Križnar. Potem ko je zaradi bolezni izpustila sredin trening, je danes nastopila in zasedla osmo mesto. Skočila je 95 m. 

"Vesela sem, da sem glede na počutje, ki sem ga imela včeraj, danes sploh lahko nastopila, da sem zbrala dovolj moči, da sem tukaj. Pokazala sem dva zelo dobra skoka in grem lahko mirno na tekmo. Nisem najbolje telesno pripravljena, šibka sem še, imela sem veliko težav z mišicami med boleznijo. Sem ponosna nase, da sem se dobro odločila in ne glede na vse nastopila," je pojasnila Križnar.

Klinec je skočila pol metra manj in zasedla mesto tik za reprezentančno kolegico Križnar. "Kvalifikacijski skok je bil še boljši kot včeraj na treningu, ostale najboljše so očitno tokrat več dodale. Sem zadovoljna, ker sem naredila, kar sem si zadala," je povedala Klinec.

Nika Križnar Planica 2023 Šport Končno vzpodbudne novice o Niki Križnar!

Maja Vtič (109,8) je po 92,5 m dolgem skoku prevzela vodstvo, na koncu pa zasedla 13. mesto ter potem povedala: "Sem zadovoljna, cilj je bil, da napredujem iz skoka v skok in to mi je uspelo. Tudi jutri želim stopnjevati in ostati zbrana, da bom imela dober občutek med preletom hrbtišča. Pogoji so bili kar enakovredni."

Mladinska svetovna podprvakinja Nika Prevc (101,2) je skočila 89 m in zasedla 25. mesto, potem pa kratko pojasnila: "Nisem ne zadovoljna, pa tudi ne nezadovoljna. Popravila sem nekatere napake, pa so prišle nove. Včeraj sem bila prezgodnja na odrivni mizi, danes pa prepozna."

Katra Komar (97,7) je zasedla 28. mesto, potem ko je skočila 87 m. "Sem zadovoljna, ker sem se uvrstila na tekmo. Skoki pa niso bili taki kot včeraj. Upam, da mi jutri uspe sestaviti dva dobra, kot sem jih na treningu," je povedala Komar.

"Sem srednje zadovoljen, zelo pa zato, ker je Nika Križnar prišla na tekmo kljub bolezni in 'izborbala' kvalifikacije. Manjka ji moči, to sem začutil tudi med imitacijo skokov. Nato je danes napravila dva dobra, malenkost sicer zamujena. Upam, da bo še naprej iz dneva v dan boljšega zdravja. Maja Vtič je imela dober kvalifikacijski skok, ostale pa imajo kar nekaj rezerve, ki jo morajo jutri pokazati."

Zoran Zupančič

Maja Vtič | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.