Šport > Zimski športi
1310 ogledov

Slovenca izgubila boj za kolajne, veteran s 13. mesta do zlata

Timi Zajc
1/38
Saša Despot
Slovenci na domačem svetovnem prvenstvu ostajajo brez odličja.

Slovenski skakalci so po včerajšnjih kvalifikacijah, ko sta Anže Lanišek in Timi Zajc zasedla prvo in tretje mesto, sodili med favorite tekme na srednji skakalnici.

Zajc po svojem skoku ni bil najbolj zadovoljen, kljub temu je z daljavo 99 metrov zasedel takrat tretje mesto. Na vrhu je bilo še sedem skakalcev, med njimi kot tretji z zadnjega konca startne liste tudi Lanišek. Ta je imel nekaj smole z vetrom, bil je že na zaletni klopi, a se je z nje moral umakniti. Pred njim je tako skočil še predtekmovalec.

Anže je nato doskočil pri 99,5 metra in zasedel peto mesto, za desetinko je unal Zajca. Kasneje je oba prehitel Dawid Kubacki, najboljši skakalec zime Halvor Egner Granerud pa je presenetljivo nekoliko zaostal in bil po prvi seriji šele deseti.

V finalno serijo je s prvega mesta sicer krenil Stefan Kraft, razlike med skakalci pa niso bile velike. Za Avstrijcem je osem desetink zaostajal Andreas Wellinger, za 2.1 točke Karl Geiger, za 2.4 Kubacki, za 4.3 pa še tretji Nemec v najboljši peterici Constantin Schmid. Sledila sta oba slovenska aduta, Lanišek (-4.4) in Zajc (-4.5). Ob dobrem drugem skoku bi lahko prišla do odličja.

Anže Lanišek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Žiga Jelar je zasedel 17. mesto, Lovro Kos pa 28.

V drugi seriji je izjemen skok uspel Poljaku Piotru Zyli, ki je s 105 metrti vodil tudi ob nastopu Zajca. Ta je doskočil pri štirih metrih manj, izgubil je tri mesta. Še meter manj je zmogel Lanišek in tudi on izgubil tri pozicije. Na koncu sta Slovenca zasedla deveto in deseto mesto.

Šestintridesetletni Zyla, ki je bil po prvem skoku šele 13., je celo osvojil naslov svetovnega prvaka, Poljak je tako ubranil naslov izpred dveh let. Kraft je padel celo na četrto mesto, Wellinger je bil drugi, Geiger pa tretji.

Kos je bil 17., Jelar 23.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Kaj se je danes dogajalo v Planici, si lahko ogledate tudi v fotogaleriji našega fotografa.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 2
  • Toma 19:28 25.februar 2023.

    Pravkar sem si ogledal sliko iz Planice v osbobojeni Sloveniji. V tej svobodi je 10x več revežev, ki nimajo za vstopnice!

Sorodne novice