Šport > Zimski športi
3272 ogledov

Nekdanja skakalna velesila izgubila tri reprezentante na en mah

Instagram
S koncem sezone 2023/2024 so kariero smučarskega skakalca sklenili kar trije člani nekoč ene izmed najboljših reprezentanc na svetu.

Češka skakalna reprezentanca, ki se že vrsto let sooča s hudimi finančnimi težavami, slabo vzdrževano skakalno infrastrukturo ter pomanjkanjem podmladka, je izgubila še tri reprezentante.

S koncem sezone 2023/2024 so skakalne smuči v kot postavili Radek Rydl, František Holik and Krystof Hauser. Omenjena trojica je šla s tem po sledeh številnih reprezetančnih kolegov, ki so se od smučarskih skokov poslovili že lani. Več o tem TUKAJ.

Rydl je v zadnjih letih ob Romanu Koudelki največkrat zastopal češko reprezentanco na najpomembnejšh tekmovanjih. Večji del kariere je tekmoval na nižjih ravneh in se le izjemoma uvrščal na tekme svetovnega pokala. V predzadnji sezoni je sito kvalifikacij prešel samo v Rasnovu, kjer se je kasneje veselil svoje prve točke na elitni ravni. Udeležil se je tudi svetovnega prvenstva 2023 v Planici, kjer je bil 48. oziroma 49. V nedavno končani sezoni svetovnega pokala je edino priložnost dobil v Zakopanah, kjer je osvojil skromno 61. mesto. 

 | Avtor: Instagram Instagram
"Nisem si želel končati na takšen način. Če bi mi kdo to napovedal poleti, mu ne bi verjel. Mislim, da je to prava odlolčitev. Kdor ve, pač ve. Hvala za lepe trenutke. Spoznal sem veliko prijateljev in ne obžalujem niti trenutka, ki sem ga namenil športu. Čas je, da grem naprej. Upam, da se vidimo na kakšni tekmi na Češkem," je sporočil Rydl.

Istočasno je kariero sklenil tudi František Holik, ki se je prav tako dolgo kalil na tekmah pokala Fis in celinskega pokala, prvo priložnost v svetovnem pokalu pa je dobil leta 2015 v Sapporu, kjer je bil 49. Nekaj dni zatem je na olimpijskem festivalu evropske mladine osvojil bronasto medaljo na mešani ekipni tekmi. V nadaljevanju kariere je obtičal na nižjih ravneh tekmovanja, med elito pa se je vrnil leta 2021 med poletno veliko nagrado v Hinzenbachu in Klingenthalu, kjer pa se ni uspel uvrstiti na tekmo. V sezoni 2021/2022 je ostal pred vrati finala tekme svetovnega pokala v Wisli. Prejšnji mesec je na tekmah pokala Fis v Oberhofu osvojil 37. oziroma 45. mesto.

"Zagotovo nisem dosegel vsega, kar sem si želel, vendar sem zelo hvaležen, da sem se lahko 21 let ukvarjal s športom, ki ga obožujem že od malih nog. Nimam več dovolj motivacije za nadaljevanje športne kariere. Smučarski skoki so mi prinesli veliko veselja in bolečine ter predstavljajo mojo življensko izpopolnitev. Morda se nekoč vrnem v drugačni vlogi. V moji karier je bilo kar nekaj obžalovanj," je sporočil Holik.

Tudi Krystof Hauser je vrsto let zaman stremel k preboju med skakalno elito. Edino priložnost na prizorišču svetovnega pokala je dobil na januarski tekmi v Zakopanah, kjer se je njegov posamičen nastop končal že na treningu, na ekipni tekmi pa je Češki pomagal do 11. mesta.

"Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Za mano je dolgo in težko potovanje, na katerem sem doživel lepe, pa tudi nekoliko manj lepe trenutke. Verjamem, da mi je šport dal veliko znanja za prihodnost in zahvaljujoč temu se bom lažje soočal z vsemi izzivi vsakdanjega življenja. Vsak ima pravico do svojega mnenja, a samo jaz vem, koliko sem vložil v ta šport in kaj vse sem moral žrtvovati," je zapisal Hauser.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radek Rýdl (@radarydljump)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.