Šport > Zimski športi
53679 ogledov

Nekdanja skakalna velesila pred kolapsom: "Stanje je katastrofalno"

Roman Koudelka Profimedia Roman Koudelka
Število skakalcev se iz leta v leto zmanjšuje, razmere so slabe, kvaliteta treninga nezadovoljiva. Če temu prištejemo še mizerne zaslužke na nižjih ravneh tekmovanja, je prihodnost čeških smučarskih skokov zelo zaskrbljujoča.

Nekdanji češki smučarski skakalec in priznani trener Ludek Matura, oče dvakratnega zmagovalca tekem svetovnega pokala Jana Mature, je v intervjuju za češki za Sport.aktualne.cz opozoril na katastrofalno stanje v češki reprezentanci.

Nekdanja skakalna vesesila se sooča s hudim pomanjkanjem denarja, propadajočo infrastrukturo in osipom tekmovalcev. 

Kot zadnji je zaradi slabih pogojev dela in pomanjkanja rezultatov obupal komaj 21-letni František Lejsek. Pred njim sta kariero končala Filip Sakala, sin nekoč enega najboljših skakalcev na svetu Jaroslava Sakale, in nekdanji mladinski svetovni prvak Viktor Polašek, skakalne smuči pa sta v kot postavila tudi Čestmír Kožíšek or Vojtěch Štursa.

Edina "svetla točka" češke reprezentance je trenutno Roman Koudelka, lani šele 68. skakalec sveta.

"Priprava naših skakalcev ni primerljava z mladinci in drugih držav, zato ni presenetjivo, da se težko prebijo na vrh. Nahajajo se v brezizhodni situaciji, kjer nimajo nobene perspektive. Trdo delajo in trenirajo, nato pa pristanejo v celinskem pokalu, kjer se uvrščajo od 40. do 50. mesta. Tako lahko vztrajaš tam nekje do 23. leta, toda kam to pelje? Ne zaslužijo niti toliko kot nogometaši v regionalni ligi. Klub jim zagostavlja opremo in prevoz, toda naši pogoji za delo niso primerljivi s pogoji Poljakov, Slovencev, Avstrijcev, Norvežanov in Nemcev," je opozoril Matura.

Edina rešitev je po mnenju Mature vrnitev Davida Jirouteka, trenutno glavnega trenerja italijanske reprezentance. Pod njegovim vodstvom je Koudelka, zmagovalec petih tekem v svetovnem pokalu, v sezoni 2018/2019 osvojil peto mesto na novoletni turneji in sezono sklenil kot 14. skakalec sveta.

Harrachov | Avtor: Epa Epa
Češke skoke je zadnji dve leti reševal slovenski strokovnjak Vasja Bajc, znan po tem, da je Jakuba Jando vodil do velikega kristalnega globusa, vendar s Koudelko nista našla skupnega jezika, tako da je Bajc pred meseci zapustil položaj.

"Roman nima najboljšega mnenja o njem. Verjetno bi mu brez težav rekel živjo, na kavo pa ne bosta šla. Ne vem, kaj točno se je zgodilo, a rezultati niso bili dobri. Metode treninga iz Planice so se izkazale za napačne. Fantje so se naveličali vračanja na eno in isto skakalnico. Planica je gostila SP, vendar naši fantje niso dosegli rezultatov," je dejal Matura.

Češki skakalci so v pretekli sezoni osvojili samo 12 točk na tekmah svetovnega pokala - 11 jih je prispeval Koudelka, eno Radek Rýdl. "Vse je slabo," pravi Matura. "Celo trener mladincev František Vaculik je med sezono izjavil, da nič ne deluje. Če je upal to povedati na glas, potem lahko temu dodamo tri klicaje."

Rešitev vidi v izboljšanju komunikacije med zvezo in skakalnimi klubi, vzpostavitvi delujoče hierarhije in obnovi dotrajanih skakalnih objetkov v državi. "Upravljanje mora biti jasno in usmerjeno. Če skakalci ne upoštevajo navodil sveta ali reprezentančnih trenerjev, potem jih je treba odsloviti. Ne vem točno, kdo je glavna težava, saj nikoli ni bil nihče poimensko izpostavljen. Stanje je katastrofalno, zato bi morali stopiti skupaj," je sklenil Matura.

Harrachov | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 5
  • Gorenc 20:24 29.april 2023.

    Na Češkem so skoke zamenjali drugi športi npr. hokej, po novem floorball in pa alpsko smucanje

  • Boschtjan Zupanchich 19:11 29.april 2023.

    Logično, in tudi Prav Je Tako !!! ! !!! Namreč, takle skakalni "šport" je žal Preveč Nekoristen , in zato preveč Škodljiv za Človeštvo , oziroma, za vse Človeške duše !!! ! !!!

  • Svobodnež 18:06 29.april 2023.

    Avtor članka Ž.J., se je tako mudilo z objavo članka, da ni bilo časa za odpravo slovničnih napak? S tem kažete odnos do bralcev, ki so očitno manj pomembni.