Šport > Zimski športi
5046 ogledov

Legendarni slovenski trener ostal brez službe

Vasja Bajc Profimedia
Vasja Bajc ni več trener čeških smučarskih skakalcev.

Slovenski trener smučarskih skakalcev Vasja Bajc je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino češkega športa. Slovenski strokovnjak je namreč leta 2004 prevzel vodenje tamkajšnje reprezentance ter iz Jakuba Jande napravil najboljšega skakalca na svetu.

Češke skakalce je prevzel leta 2004 ter v prvi sezoni z Jando Češki priboril prvo zmago v svetovnem pokalu po enajstih letih, medtem ko je češki skakalec sezono končal na šestem mestu. Naravnost sanjska pa je bila naslednja sezona, ko je Janda skupaj z Jannejem Ahonenom osvojil novoletno turnejo, sezono pa zaključil z osvojitvijo velikega kristalnega globusa za najboljšega skakalca sezone.

Vasja Bajc | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda pravljice je bilo konec, ko je po koncu sezone zaradi neplačanih obveznosti Vasja Bajc zapustil češki tabor ... Leta 2021 pa je na željo Jande, ki je medtem postal direktor čeških smučarskih skokov, ponovno prevzel vodenje nekdaj zelo močne reprezentance, ki pa se je v zadnjih letih znašla v hudi krizi.

Po lanski sezoni je izgubil svojega prvega pomočnika Jana Maturo, medtem ko sta karieri končala Čestmir Kožišek ter komaj 25-letni nekdanji mladinski svetovni prvak Viktor Polašek. Bajcu je tako v ekipi od bolj znanih imen ostal le Roman Koudelka, ki pa se tudi že nekaj let muči s slabo formo in je letos Češki priskakal njeno eno in edino točko v svetovnem pokalu.

Vasja Bajc | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na slabo infrastrukturo, ki je največja težava čeških smučarskih skokov, in hude finančne težave tamkajšnje zveze, je bilo tako delo Bajca zelo oteženo, zdaj pa se je njegova druga avantura na Češkem tudi uradno zaključila. Na uradni strani češke skakalne reprezentance so namreč zapisali, da Bajc zapušča mesto njihovega trenerja, na tem mestu pa ga bo nasledil nekdanji solidni češki skakalec Lukaš Hlava, kateremu bo pomal Jakub Jiroutek.

Bajc je sicer v svoji bogati trenerski karieri najprej vodil skakalne eksote Špance, preden se je preselil na Japonsko, kjer je najprej deloval kot osebni trener Kazujošija Funakija ter kasneje celotne japonske reprezentance. S skakalci iz dežele vzhajajočega sonca je dosegel 22 zmag v svetovnem pokalu ter štiri medalje na domačih olimpijskih igrah v Naganu, od tega dve zlati.

Vasja Bajc | Avtor: Profimedia Profimedia

Po neuspehu na naslednjih olimpijskih igrah, ko je Japonska v Salt Lake Cityju ostala brez ene same medalje, je najprej eno leto vodil Nizozemsko in naslednje leto Švedsko. Sledila je prva avantura na Češkem, zaradi težav z izplačevanjem plač pa je leta 2006 zapustil češki tabor ter prevzel vodenje Slovenije.

Zaradi domnevnega vmešavanja direktorja nordijske reprezentance Primoža Ulage je na čelu naše reprezentance zdržal le do januarja 2007, ko se je za skorajda 15 let umaknil z mesta glavnega trenerja. Pomagal je še pri razvoju smučarskih skokov v Turčiji, prav tako je pomagal ameriški ženski skakalni reprezentanci, preden se je leta 2021 vrnil na mesto glavnega trenerja, ko je znova prevzel vodenje Češke. A na žalost se je ta projekt neslavno zaključil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice