Šport > Zimski športi
14 ogledov

Neureuther slavil ob odstopu Hirscherja

Marcel Hirscher.
1/20
Reuters
Felix Neureuther je v finalu izkoristil odstop Marcela Hirscherja in zmagal na slalomski preizkušnji v Kitzbühlu. Švicar Daniel Yule v finalu s 30. mesta med deseterico, Mitja Valenčič ob težkih razmerah na prvi progi odstopil.

Felix Neureuther je veliki zmagovalec slalomske preizkušnje v težkih pogojih v Kitzbühlu. Po tem ko je po prvi vožnji za 35 stotink zaostajal za Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, je v drugi vožnji po zaslugi avstrijčevega odstopa prišel do zmage. Na stopničkah še Norvežan Henrik Kristoffersen in Italijan Patrick Thaler.

Drugo vožnjo je otvoril Švicar Daniel Yule in, tako kot Hirscher v prvi, izkoristil možnost otvoritve proge in postavil čas, ki mu naslednji tekmovalci, ki so bili po prvi vožnji pred njim, niso mogli konkurirati. Yule je s tem pridobil kar dvajset mest preden ga je z mesta vodilnega odstranil Norvežan Kristoffersen, deveti po prvi vožnji. Slednji je bil v vodstvu tudi pred nastopom najboljše peterice po prvi vožnji.

Najprej je za njim zaostal Francoz Alexis Pinturault, nato pa še Nemec Fritz Dopfer. Tudi presenečenje prve vožnje, Švicar Luca Aerni ni imel rešitve zanj in Norvežan se je lahko veselil uvrstitve na stopničke.

Slovenca brez finala

Izvrstni avstrijski slalomist Hirscher se je v prvi vožnji kot prvi podal na slalomsko progo v Kitzbühlu in ob močnem sneženju že takoj postavil najhitrejši čas prve vožnje. S časom 56,92 si je privozil lepo prednost pred prvo vožnjo, saj je bil edini, ki je zaostajal manj kot sekundo Nemec Neureuther.

Tretji je bil z zaostankom kar 1,26 sekunde Švicar Aerni, ki je kar nekoliko presenetil in se s štartno številko 27 zavihtel pod vrh. Na štartu sta danes dva slovenska predstavnika. Mitja Valenčič se na počasno progo ob težkih pogojih podal kot 23. in hitro odstopil ter tako ostal brez novih točk v svetovnem pokalu. Matic Skube je s številko 59 v cilj prišel s skoraj petimi sekundami zaostanka in bil tako zelo daleč od uvrstitve v finale.

Snežni "rodeo"

Valenčič je po dveh 15. mestih in enem 17. v tej sezoni upal na podoben dosežek tudi na svojem 19. in zadnjem – ob napovedanem koncu kariere po sezoni – startu na slalomih v Kitzbühlu (leta 1999 je bil tu najboljši 11.), a je obstal ob progi že po nekaj sekundah. Drugi slovenski predstavnik Skube pa s startno številko 59 ni bil konkurenčen ter je osvojil končno 47. mesto.

Muhasto vreme je v avstrijski Meki smučarskih tekem na najvišji ravni poskrbelo za pravi rodeo: potem ko so zaradi reševanja slovitega smuka premaknili spored, da ne bi v kombinaciji preveč poškodovali smukaške proge, so slalomiste na njihovo tekmo spustili že danes. A narava je pokazala zobe, močno sneženje in velika količina snega na progi pa so močno vplivali na razplet tekme.

Neureuther: "Noro! Divje!"

"Vedno je nekaj posebnega, ko zmagaš na tem slalomu. V drugi vožnji je bilo tako tesno, da sem večkrat mislil, da sem izpadel iz igre. Bilo je noro, divje, a mi je uspelo," se je zmage veselil nemški slalomski zvezdnik Neureuther, ki je prav na tem prizorišču leta 2010 dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, današnje stopničke pa so bile zanj jubilejne 25. v karieri.

"Proga je bila neverjetno težka, postavitev zahtevna in to je z naskokom najtežji slalom, kar sem jih vozil tukaj," je še dodal, ob zmagi pa se je lahko potolažil še z bogato nagrado iz zajetnega sklada, pripadlo mu je 70.000 evrov.

Pred Sočijem še v Schladming

V drugi vožnji so le redki tekmovalci progo presmučali kolikor toliko brez težav, skorajda vsem se je prikradla vsaj kakšna napaka, nekateri so ga v nemogočih razmerah pošteno polomili. Med temi je bil na žalost domačih navijačev tudi Hirscher, ki je sicer drugo vožnjo začel odločno, se dvakrat tudi spretno rešil iz navidez izgubljenega položaja, potema pa pred zadnjo prelomnico naredil napako in povozil količek. Zatem se je sicer vrnil nazaj in pravilno presmučal progo, toda izgubil je preveč časa in je bil na koncu le 23.

Prireditelji pa so že takoj po tekmi v slalomu vse moči usmerili na sosednjo progo, saj je v soboto na sporedu ena največjih klasičnih dirk sezone, smuk s Streifa. V torek pa čaka slalomiste še zadnja preizkušnja pred Sočijem, slalom pod žarometi v Schladmingu.

Svetovni pokal, Kitzbühel, slalom (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.