Šport > Zimski športi
19 ogledov

''Nikoli se ne oziram nazaj, vedno naprej''

Anders Bardal, Severin Freund, Peter Prevc EPA
Slovenski skakalni šampion Peter Prevc je še na tretji veliki tekmi zapored stopil na oder za zmagovalce. Na posamični tekmi SP v poletih se je okitil z bronom.

Komaj 21-letni skakalec je dvema odličjema na lanskem svetovnem prvenstvu v Predazzu ter dvema olimpijskima kolajnama z letošnjih iger v Sočiju dodal še svojo prvo na svetovnem prvenstvu v poletih. Okoli vratu si je nadel bron.

Prevc je nastope na letalnici Čertak odlično začel, na treningih iz poleta v polet tekmece preskakoval kot za šalo, tudi po prvi seriji je bil na vrhu razpredelnice. V drugem nastopu pa se mu je pripetila napaka, ki pa ga kljub temu ni mogla izriniti z zmagovalnega odra. Z velikimi pričakovanji se je zbudil v drugi dan prvenstva, saj si je želel napako odpraviti in napasti vodilna dva letalca Severina Freunda in Andersa Bardala.

''Do konca sem upal, da bi se izšlo''

A vreme v soboto skakalcem ni bilo naklonjeno, saj je premočan veter odpihnil tretjo in četrto serijo, tako da so obveljali izidi prvega dne. "Res sem vse do konca upal, da bi se izšlo in bi lahko skočil vsaj še enkrat. A na koncu dneva je bilo vseeno zelo lepo stati na odru za zmagovalce," se je novega velikega uspeha veselil Prevc, a v isti sapi dodal, da je sam pri sebi pričakoval nekaj več: "Napake se dogajajo, s tem se je treba sprijazniti. A vsaka napaka ti da nekaj za naprej, iz vsake se skušam nekaj naučiti. Ko se ti nekaj slabega zgodi, se je treba maksimalno potruditi, da se ne bo nikoli več."

Slovenski športnik leta 2013 tako ni dobil priložnosti, da bi popravil napake, kljub ne najboljšim skokom pa je osvojil bronasto kolajno, svojo prvo s SP letalcev. "Kolajno si vedno zapomniš le po dobrem in tako bo tudi tukaj," je v smehu priznal Prevc, ki je po Robertu Kranjcu, ki je pred dvema letoma v Vikersundu zmagal, Urbanu Francu, ki je bil leta 1996 na Kulmu tretji, ter Primožu Ulagi, ki je na SP leta 1988 v Oberstdorfu osvojil srebro, šele četrti Slovenec s posamičnim odličjem na SP v poletih.

''Sem človek, ki hoče čim večkrat presenetiti''

Skupno je bila zanj to še peta kolajna z velikih tekmovanj zapored in skromni Gorenjec je razkril, da si česa takšnega niti v sanjah ni predstavljal: "Ne, nikoli si nisem mislil, da bi se lahko tako razpletlo. Poleg tega pa si jaz nikoli za cilj ne postavim kolajne. Sem človek, ki grem po poti in hočem na njej čim večkrat presenetiti. In ko dosežem en cilj, grem naprej. Nazaj se niti nočem ozirati, ampak vedno le naprej."

Prevca zdaj do konca dolge in naporne sezone čaka le še veliki finale pred domačimi navijači prihodnji konec tedna v Planici: "Uspehi v sezoni mi dajo ravno toliko zagona za zaključek sezone v Planici, da bom nekako zbral še tiste zadnje moči, zadnjo koncentracijo, da bom lahko še zadnjič odskakal. Lažje se pripraviš na tekmo, ker si rečeš, da gre za domačo tekmo, za nameček pa je še pred domačimi navijači in to vse ti daje zagon in motivacijo za še zadnje štiri dni v sezoni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.