Šport > Zimski športi
3085 ogledov

Nor podvig večnega Kasasana: pripravljen na 31. sezono!

noriaki kasai Epa
Prihajajoča sezona bo že 31. po vrsti za legendarnega Japonca, ki je že davno postal sinonim za smučarske skoke.

Neuničljivi Noriaki Kasai bo konec novembra v poljski Wisli začel svojo 31. sezono v svetovnem pokalu. Večina tekmovalcev, s katerimi si bo v prihodnjih meceih delil startno hišico, sploh ni bila rojenih, ko je 47-letni superveteran že tekmoval na elitni ravni..

Pred Kasaijem nihče ni verjel, da je v smučarskih skokih mogoče vztrajati tako dolgo, a je zmagovalec 17 tekem za svetovni pokal, zadnjo je slavil pred petimi leti v Kuusamu, dokazal nasprotno.

noriaki kasai | Avtor: Epa Epa

Kasai je v svetovnem pokalu debitiral pred več kot tremi desetletji oziroma sedem let pred rojstvom trenutno najboljšega skakalca na svetu in branilca velikega kristalnega globusa, njegovega rojaka Ryoyuja Kobayashija.

Legendarni Kasasan ima v lasti celo kopico rekordov v kategoriji "najstarejši", letos pa bo imel priložnost, da te že tako neulovljive znamke še nekoliko popravi.

Doslej je nastopil že na 566 tekmah za svetovni pokal in se udeležil osmih olimpijskih iger. Je relikt iz nekega drugega, oddaljenega časa, ko so vrh smučarskih skokov krojila že davno pozabljena imena, z izjemo tistih seveda, ki so v tem športu pustili neizbrisen pečat.

Kasai Soči 2014 olimpijske igre velika skakalnica naprava | Avtor: EPA EPA
Kasai je na tekmi svetovnega pokala prvič nastopil 17. decembra 1988 v Sapporu, kjer je osvojil 31. mesto. Zmagal je danes že pokojni finski šampion Matty Nykännen pred Nemcem Dieterjem Thomo, ki je bil kasneje velik tekmec tudi Primožu Peterki, in Norvežanom Clasom Bredejem Braatnom.

Od Slovencev je, takrat še pod jugoslovansko zastavo, deseto mesto osvojil Janez Debelak, Rajko Lotrič je bil 15., Matjaž Debgelak pa 22. Na zadnjem mestu med vsemi tekmovalci je tekmo v Sapporu končal Primož Ulaga.

Kot zanimivost, zmaga v Sapporu je bila predzadnja oziroma 45. od skupno 46. v Nykännenovi karieri.

Kasai je bil v dolgoletni karieri priča številnim menjavam generacij, tekmoval pa je tudi s tremi najboljšimi slovenskimi skakalci - Ulago, Primožem Peterko in Petrom Prevcem. Peterka, ki je sedem let mlajši od Kasaija, se je tekmovalno upokojil že leta 2011. Velja omeniti, da je Kasai prvič zmagal že daljnega marca 1992 oziroma pol leta pred rojstvom Prevca. 

Med prvo in zadnjo Kasaijevo zmago je minilo 22 let in 252 dni. Je najstarejši zmagovalec tekme za svetovni pokal (42 let in 176 dni) in najstarejši tekmovalec z uvrstitvijo na stopničke (43 let in 293 dni). 

Japonec je zdaj pripravljen na novo sezono, čeprav je bilo kar nekaj dvomov, ali si bo sploh izboril mesto v A reprezentanci. Trenutno je na seznamu, kjer mu družbo delajo brata Kobayashi, Yukiya Sato, Daiki Ito in Naoki Nakamura, za tekme na Poljskem, Finskem, Rusiji in Nemčiji.

Japonci so bili najdominantnejša ekipa na tekmah letošnje poletne nagrade. Med prvo sedmerico so se zvrstili kar štirje predstavniki  iz dežele vzhajajočega sonca. Kasai se je udeležil le prve od dveh tekem v Hakubi, kjer je osvojil šele 41. mesto.

Na zadnjih dveh tekmah celinskega pokala v Klingenthalu pa je bil 28. in 15.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.