Šport > Zimski športi
613 ogledov

Kraftu uspek velik podvig: "Skoraj nisem mogel verjeti"

Stefan Kraft Epa
Nova sezona svetovnega pokala se ne bi mogla začeti bolje za avstrijskega skakalnega šampiona Stefana Krafta.

Smučarski skakalci so pretekli konec tedna opravili s prvima dvema tekmama v novi sezoni svetovnega pokala. Najboljšo formo je prikazal Avstrijec Stefan Kraft, ki je dosegel dve zmagi, ekipno pa so se izkazali nemški skakalci, ki so prevzeli vodstvo v točkovanju pokala narodov. 

Trikratni svetovni prvak Kraft je v Kuusamu prikazal izjemno formo in tekmece premagoval z veliko razliko. V soboto je slavil z več kot desetimi točkami prednosti pred Nemcem Piusom Paschekejem, dan kasneje pa z več kot dvajsetimi točkami naskoka pred rojakom Janom Hörlom.

Stefan Kraft | Avtor: Epa Epa

Kraft, aktualni svetovni rekorder, se je spotoma zapisal v skakalno zgodovino, saj je ob 31. oziroma 32. zmagi na elitni ravni vpisal že svoje 99. in 100. stopničke v svetovnem pokalu, kar ga uvršča na visko drugo mesto večne lestvice. Pred njim je samo še finski rekorder Janne Ahonen (108). Najboljši Slovenec na lestvici je Peter Prevc, ki s 57. uvrstitvami na zmagovalni oder zaseda 12. mesto.

"To sta bila dva odlična skoka in izjemna tekma. Točno to, kar sem si želel. Vse se je poklopilo," je bil po nedeljski zmagi zadovoljen 30-letni Avstrijec. "Celotna ekipa je bila odlična. Štirje smo se uvrstili med najboljšo deseterico, tako da je pred nami lep večer," je na dobro vzdušje v reprezentanci opozoril Kraft.

Stefan Kraft | Avtor: Epa Epa

"100 stopničk v svetovnem pokalu, ... nenavaden občutek. Po finalnem skoku sem bil kar malo izgubljen, saj tega nisem pričakoval. Skoraj nisem mogel verjeti," je uvod v sezono pospremil dvakratni zmagovalec velikega globusa. "Ne bi moglo biti boljše. 100 stopničk, neverjetno!" je dodal Kraft.

Avstrijci so se poleg Nemcv in Slovencev najbolje prilagodili na nova pravila v zvezi s tekmovalno opremo. Prav nasprotno velja za Poljake in Norvežan, ki Finsko zapuščajo sklonjenih glav.

Pri Slovencih sta se najbolj izkazala Timi Zajc v soboto (8. mesto) in Peter Prevc v nedeljo (6. mesto). Zajc je bil v soboto najboljši že v poskusni seriji, nato pa mu je vrhunsko uvrstitev odnesel ponesrečen poskus v prvi polovici tekme. V drugi se je izkazal z boljšo daljavo in pridobil devet mest. Najboljši orel na drugi tekmi je bil Prevc, ki se je z desetega povzpel na šesto in tako znova dokazal, da še ni za staro šaro.

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala prihodnji konec tedna s tekmama v Lillehammerju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.